majka14 03.01.03, 11:33 Poszukuję dobrego, sprawdzonego przepisu na sernik z brzoskwiniami. Kto mi poda? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mufka Re: ........ SERNIK z BRZOSKWINIAMI.... 03.01.03, 13:21 Pyszny sprawdzony sernik, ktory zawsze wychodzi: 500 gr sera 6 jaj 75 gr masla o temp pokojowej 1 dl mleka lub yogurtu naturalnego (bez cukru) 4 lyzki maki 6 lyzek cukru 1 lyzeczka cukru waniliowego 12 herbatnikow Digestive otarta skorka z 2 sparzonych cytryn rodzynki - (mozna pominac) 1.Herbatniki pokruszyc i rozetrzec z maslem- wylozyc na forme. 2.Ser, zoltka, cukry, make, yogurt, skorke z cytryny, rodzynki - zmieszac dobrze mikserem. 3.Ubic bialka na sztywno i dodac do reszty-wymieszac delikatnie lyzka- wszystko, wlac do formy. 4. Na wierzchu uloz polowki brzoskwin i do piekarnika. 40 min/175stC Zawsze sie udaje i jest pyszny, jesli masz gosci zrob dwa bo nie zdazysz sprobowac;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fuga Re: ........ SERNIK z BRZOSKWINIAMI.... IP: *.acn.pl 03.01.03, 16:09 Było wiele przepisów przed swiatami poszukaj we wcześniejszych postach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elask Re: ........ SERNIK z BRZOSKWINIAMI.... IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.03, 17:13 Zdaje się, że kiedyś już podawałam ten przepis, ale jeszcze raz: Ciasto: 1/2 kg mąki , 1 kostka margaryny, 1/2 szkl cukru, 5 żółtek, 3 łyżki proszku(plaskie)- zagnieść, gdyby były trudności dodać 2 łyżki śmietany. Podzielić na 2/3 i 1/3. Większą cześcią wylepić dno formy 1/3 zamrozić. Ser:1/2 kg zmiksować z 1/2 kostki masła, budyniem śmietankowym 1/2 szkl cukru, 1 jajkiem i 1 żółtkiem.Wyłożyć na ciasto. Na to położzyć pokrojone brzoskwinie z puszki na to pianę i starte mrożone ciasto. Piana: białka ubić na sztywno, dodać 1 szkl cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Piec w temp. 200c ok,45 min. Kroić jak dobrze wystygnie, najlepsze po kilku godzinach, jeśli coś zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: ........ SERNIK z BRZOSKWINIAMI.... IP: *.proxy.aol.com 04.01.03, 18:02 sernik pewniak zawsze sie udaje 1. 500 g serka homo 2. 3-4 jajka 3. 1/2 szklanki cukru 4. 1 lyzeczka proszku 5. 1 budyn waniliowy 6. 1/2 kostki masla ( ja daje olej slonecznikowy) 7. garsc rodzynkow Zoltka + cukier zmiksowac. Dodac ser, tluszcz, proszek, budyn na koncu ubita piane bialka. Kiedys na mase serowa ukladalam pokrojone brzoskwinie z puszki i tak pieklam ciasto. Teraz brzoskwinie ukladam po upieczeniu ciasta( na zimne )i zalewam tezejaca polska galaretka brzoskwiniowa (troszke mniej wody jak w przepisie). Uwazam, ze wyglada apetyczniej wrecz galowo. Sprobuj, nic sie nie rozpada, kroi sie bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
majka14 Re: ........ PIEKNIE DZIEKUJE .... 05.01.03, 17:02 Serdecznie Wam, miłe Panie, dziekuję za chęć napisania przepisów. W 100% upiekę je wszystkie na przyszłą sobotę (mamy rocznicę slubu) i zapewniam, ze powiem jak smakowały. Mam tylko pytanie, w jakich formach piec: duzych czy srednich? A czym charakteryzuja się te herbatniki Digestive? Jeśli ich nie kupię to co mam zrobić? Pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: ........ PIEKNIE PROSZE;))) .... 05.01.03, 18:08 majka14 napisała: > w jakich formach piec: duzych czy srednich? ja robie sernik w okraglej formie o sr. 23 cm > A czym charakteryzuja się te herbatniki Digestive? Sa smaczne. Po prostu. A jako spod do sernika proste w przygotowaniu i tez dobrze sie lacza z masa serowa. Ja dodaje jeszcze cukier brazowy i do spodu i do masy serowej, ale to juz taki moj wynalazek na polepszenie smaku. > Jeśli ich nie kupię to co mam zrobić? Tego nie wiem, ale dlaczego masz ich nie kupic? Smaku nie da sie opisac, polecam sprobowac. Pozdrawiam pijac sama kawke, goscie wyniesli mi wczoraj reszte sernika:( Odpowiedz Link Zgłoś