Gość: Polina IP: *.dip.t-dialin.net 07.05.06, 20:45 Potrzebuje przepis na kruszkonke, moja jest zawsze albo za twarda albo za sucha. Nie wiem na czym polega tajemnica idealnej kruszonki? Za duzo masla? Powinnam maslo topic? Co robic? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ewa Re: Kruszonka IP: *.111.181.216.chello.no 07.05.06, 22:00 kiedys tez zadalam tu takie pytanie i dostalam idealny przepis: cukier, maka i maslo w takich samych proporcjach:) ot co:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Kruszonka IP: 83.238.166.* 08.05.06, 10:11 Chodzi o wagę czy o objętość? Odpowiedz Link Zgłoś
muscovado Re: Kruszonka 08.05.06, 10:15 zawsze robię kruszonkę "na oko" i zawsze wychodzi OK. nawet nie wiem, jakie te proporcje, po prostu wyczuwam pod palcami, czy czegoś nie dodac wiecej... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt Re: Kruszonka 08.05.06, 10:46 proporcje są na początku watku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=35626572&a=35767846 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Kruszonka IP: 83.238.166.* 08.05.06, 12:50 Najcenniejsze przy robieniu ciast jest to rozeznanie, które powoduje, że po wystartowaniu z robotą ma się wyczucie, czy dodać jeszcze mąki, czy śmietany, czy może wywalić wszystko prędko:)))) W sprawach słodkich ciężko mi to idzie i lubię sprowadzać rzecz do nasypania w malakser i naciśnięcia odpowiedniego guzika. Ot, taka ułomność:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polina Re: Kruszonka IP: *.dip.t-dialin.net 08.05.06, 13:23 No teraz to mi namieszalyscie w glowie! Kazda robi inaczej i na wyczucie. Mi kruszonka wychodzi przewaznie za twarda. Czy rodzaj cukru odgrywa tutaj role? I jak wplywa na jakosc kruszonki dodajie masla w postaci cieklej? Moja ostatnia kruszonka miala za duzo masla i sie rozplynela i zrobila sie z niej skorupka. Zrobilam objetosciowo te same proporcje - 1/2 szkl. cukru (pudru), 1/2 szkl. maki i 1/2 szkl. masla (miekkiego). Moze dodac proszek do pieczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
muscovado Re: Kruszonka 08.05.06, 13:27 ja robię zawsze ze zwykłego cukru, nie pudru. I masło moze być twarde, nawet lepiej się wtedy wyrabia. Bez proszku. Wrzucam wszystko do miseczki i wyrabiam ręką, ale krótko! Tylko tyle, żeby sie porobiły te kruszonkowe grudki, lubie duze, więc takie staram się uzyskać. Nie jestem pewna, ale zbyt długie wyrabianie może byc niewskazane, jak przy kruchym cieście, bo wtedy jest twarde, nie kruche... Odpowiedz Link Zgłoś
dmj1 Re: Kruszonka 09.05.06, 19:07 muscovado napisała: > I masło moze być twarde... > Wrzucam wszystko do miseczki i wyrabiam ręką, ale krótko! I to jest cała filozofia KRUSZONKI ! 3 skladniki w mniej wiecej rownych objetosciach, szybko polaczone / posiekane nozem. Mozna uzyc noza malaksera, dosc dobrze sprawdzaja sie tez wyrabiaki zwyklego miksera o ile do polaczenia skladnikow uzyjemy wysokiego, cylindrycznego naczynia. To co niszczy kruszonke jak i wszelkich ciast kruchych, tart, etc.. to... cieplo rak jesli juz ich musicie uzywac to tylko do "podgarniania" pod noz. Mozna przygotowac wieksza ilosc i zamrozic, doskonale sprawdza sie jakos spod do sernika itp. darek Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: Kruszonka 08.05.06, 15:06 No proszek tez musi byc, zwykły cukier i cukier waniliwy. Nie rób z pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: Kruszonka 08.05.06, 15:05 Rób tak jak robisz-jak chcesz bardziej kruchą to dosyp wiecej maki(KRUPCZATKI, nie wiem czy to było oczywiste czy nie), jesli miekką to wiecej masła/masła roślinnego. Jesli chcesz wieksze kawałki to kroj nozem, ajk mniejsze to mikserem z tym czyms wykreconym pojedynczym(nie wiem jak sie nazywa) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-zam Re: Kruszonka 09.05.06, 17:59 Ja do kruszonki zawsze dodaję trochę oleju i trochę masła, z samego masła jest twarda, z samego oleju za miękka, więc mieszam i jest OK - nie za twarda i nie "ciapowata"! Odpowiedz Link Zgłoś
olgadylewska Re: Kruszonka 09.05.06, 19:23 Ja robię z 1 szkl. mąki krupczatki, 1/2 kostki zimnego masła, pół szkl. zwykłego cukru i cukru waniliowego. Siekam wszystko nożem i na koniec szybko końcami palców zagniatam kruszonkę. Każdy ma swój przepis, trzeba próbować bo przecież nie każdemu to samo smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polina Re: Kruszonka IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 21:48 Ojeju, dziekuje wam, dawno nie zagladalam, a tu jeszcze tyle dobrych rad. Wyprobuje wszystkie po koleji. Ciekawa jestem co wyjdzie z kruszonek z olejem? Z dodawaniem wiekszej ilosci masla aby nie byla za sucha nie mam dobrych doswiadczen, bo robi sie wtedy skorupka :(( Odpowiedz Link Zgłoś