IP: *.dip.t-dialin.net 07.05.06, 20:45
Potrzebuje przepis na kruszkonke, moja jest zawsze albo za twarda albo za
sucha. Nie wiem na czym polega tajemnica idealnej kruszonki? Za duzo masla?
Powinnam maslo topic? Co robic? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: Kruszonka IP: *.111.181.216.chello.no 07.05.06, 22:00
      kiedys tez zadalam tu takie pytanie i dostalam idealny przepis: cukier, maka i
      maslo w takich samych proporcjach:) ot co:)
      • Gość: zadumana Re: Kruszonka IP: 83.238.166.* 08.05.06, 10:11
        Chodzi o wagę czy o objętość?
        • muscovado Re: Kruszonka 08.05.06, 10:15
          zawsze robię kruszonkę "na oko" i zawsze wychodzi OK.
          nawet nie wiem, jakie te proporcje, po prostu wyczuwam pod palcami, czy czegoś
          nie dodac wiecej...
    • krzysztof_wandelt Re: Kruszonka 08.05.06, 10:46
      proporcje są na początku watku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=35626572&a=35767846
    • Gość: zadumana Re: Kruszonka IP: 83.238.166.* 08.05.06, 12:50
      Najcenniejsze przy robieniu ciast jest to rozeznanie, które powoduje, że po
      wystartowaniu z robotą ma się wyczucie, czy dodać jeszcze mąki, czy śmietany,
      czy może wywalić wszystko prędko:))))

W sprawach słodkich ciężko mi to idzie i lubię sprowadzać rzecz do nasypania w
      malakser i naciśnięcia odpowiedniego guzika. Ot, taka ułomność:)
      • Gość: Polina Re: Kruszonka IP: *.dip.t-dialin.net 08.05.06, 13:23
        No teraz to mi namieszalyscie w glowie! Kazda robi inaczej i na wyczucie. Mi
        kruszonka wychodzi przewaznie za twarda. Czy rodzaj cukru odgrywa tutaj role? I
        jak wplywa na jakosc kruszonki dodajie masla w postaci cieklej? Moja ostatnia
        kruszonka miala za duzo masla i sie rozplynela i zrobila sie z niej skorupka.
        Zrobilam objetosciowo te same proporcje - 1/2 szkl. cukru (pudru), 1/2 szkl.
        maki i 1/2 szkl. masla (miekkiego). Moze dodac proszek do pieczenia?
        • muscovado Re: Kruszonka 08.05.06, 13:27
          ja robię zawsze ze zwykłego cukru, nie pudru. I masło moze być twarde, nawet
          lepiej się wtedy wyrabia. Bez proszku.
          Wrzucam wszystko do miseczki i wyrabiam ręką, ale krótko! Tylko tyle, żeby sie
          porobiły te kruszonkowe grudki, lubie duze, więc takie staram się uzyskać.

Nie jestem pewna, ale zbyt długie wyrabianie może byc niewskazane, jak przy
          kruchym cieście, bo wtedy jest twarde, nie kruche...
          • dmj1 Re: Kruszonka 09.05.06, 19:07
            muscovado napisała:
            > I masło moze być twarde...
            > Wrzucam wszystko do miseczki i wyrabiam ręką, ale krótko!

I to jest cała filozofia KRUSZONKI ! 3 skladniki w mniej wiecej rownych
            objetosciach, szybko polaczone / posiekane nozem. Mozna uzyc noza malaksera,
            dosc dobrze sprawdzaja sie tez wyrabiaki zwyklego miksera o ile do polaczenia
            skladnikow uzyjemy wysokiego, cylindrycznego naczynia.
            To co niszczy kruszonke jak i wszelkich ciast kruchych, tart, etc.. to... cieplo
            rak jesli juz ich musicie uzywac to tylko do "podgarniania" pod noz.
            Mozna przygotowac wieksza ilosc i zamrozic, doskonale sprawdza sie jakos spod do
            sernika itp.
            darek
        • v.i.k.k.a Re: Kruszonka 08.05.06, 15:06
          No proszek tez musi byc, zwykły cukier i cukier waniliwy. Nie rób z pudrem.
    • v.i.k.k.a Re: Kruszonka 08.05.06, 15:05
      Rób tak jak robisz-jak chcesz bardziej kruchą to dosyp wiecej maki(KRUPCZATKI,
      nie wiem czy to było oczywiste czy nie), jesli miekką to wiecej masła/masła
      roślinnego. Jesli chcesz wieksze kawałki to kroj nozem, ajk mniejsze to
      mikserem z tym czyms wykreconym pojedynczym(nie wiem jak sie nazywa)
      • dorota-zam Re: Kruszonka 09.05.06, 17:59
        Ja do kruszonki zawsze dodaję trochę oleju i trochę masła, z samego masła jest
        twarda, z samego oleju za miękka, więc mieszam i jest OK - nie za twarda i nie
        "ciapowata"!
    • olgadylewska Re: Kruszonka 09.05.06, 19:23
      Ja robię z 1 szkl. mąki krupczatki, 1/2 kostki zimnego masła, pół szkl.
      zwykłego cukru i cukru waniliowego. Siekam wszystko nożem i na koniec szybko
      końcami palców zagniatam kruszonkę. Każdy ma swój przepis, trzeba próbować bo
      przecież nie każdemu to samo smakuje.
      • Gość: Polina Re: Kruszonka IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 21:48
        Ojeju, dziekuje wam, dawno nie zagladalam, a tu jeszcze tyle dobrych rad.
        Wyprobuje wszystkie po koleji. Ciekawa jestem co wyjdzie z kruszonek z olejem?
        Z dodawaniem wiekszej ilosci masla aby nie byla za sucha nie mam dobrych
        doswiadczen, bo robi sie wtedy skorupka :((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka