atrakcyjna2 14.05.06, 15:33 Chciałabym zrobić właśnie takie ciasteczka jak są sklepowe pieguski, tylko że w domu- może ktoś mi podać dokładny przepis. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
casiapaw Re: Czy ktoś zna przepis na ciasteczka pieguski 14.05.06, 19:44 prosze bardzo :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła 1 szklanka cukru 1 jajko 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 szklanka orzechów włoskich Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać (można zmiksować). Do masy dodać orzechy i czekoladę. (Można dodać też mak, rodzynki czy inne bakalie, ale ja akurat nie lubie...) Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną". Piec 15-20 minut. gwarantuje ze z wygladu sa identyczne jak te ze sklepu, a w smaku...mmmmm :))) Odpowiedz Link Zgłoś
atrakcyjna2 do casia 14.05.06, 20:32 Dzięki, a możesz mi jeszcze powiedzieć ile ciasteczek z tego wychodzi, (chodzi mi też ile razy na blaszcze ułożyć-rozumiesz ile razy będę wkładać blaszkę z tymi ciasteczkami), aha i jeszcze jedno jak te kuleczki położe na blaszcze to chyba leciutko przygnieść trzeba tak żeby nie były okragłe no nie? Fakt może szczegóły ale pytam z ciekawości. A teraz gdzieś 2 godzinki temu zrobiłam ciasteczka kruche-bo znalazłam taki przepis_a na pieguski jeszcze wtedy nigdzie nie znalazłam,ale te też niedługo wypróbuje dlatego dzięki. Aha jeszcze pytanie czy one są bardzo słodkie- bo lubię takie słodkie. A jeszcze 1 ważne pytanie czy ŁATWO odchodzą - bo widzisz te dzisiejsze kruche posmarowałam blaszczkę tylko margaryną -dość grubo ,ale był problem ze ściągnięciem.-dlatego CO ZROBIĆ żeby łatwo odeszły od blaszki? Odpowiedz Link Zgłoś
casiapaw Re: do casia 15.05.06, 14:43 no wiec po kolei: wychodzi ok. 30-4- sztuk nie trzeba ich splaszczać, bo ciasto jest rzadkie i samo sie w piekarniku "rozplynie". kladziesz na blasze kuleczki, a reszta sama sie zrobi ;) nie sa baaardzo slodkie, dla mnie takie w sam raz, podobne do tych ze sklepu odchodza latwo, wystarczy posmarowac wczesniej blaszke tluszczem i wysypac tarta bulka POWODZENIA :) to zdjecie moich pieguskow, nie umiem tu wkleic, wiec podaje link img516.imageshack.us/img516/2796/p10202651xp.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
atrakcyjna2 Re: do casia 15.05.06, 17:04 Bardzo smakowicie wygladają. A ja przed chwilą zrobiłam(teraz jem) cebulaczki i drożdżówki z dżemem malinowym. Bo stwierdziłam ,że dziś nie kupię orzeszków- drogo kosztują ,ale w tym tygodniu na pewno zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
madziaaaa Re: Czy ktoś zna przepis na ciasteczka pieguski 17.05.06, 11:01 dziś zamierzam zrobić, tylko, czy Wy robicie je na blasze do ciasta, czy na tej z piekarnika wyłożonej pergaminem lub posmarowanej? Odpowiedz Link Zgłoś
madziaaaa Re: Czy ktoś zna przepis na ciasteczka pieguski 17.05.06, 14:27 no pomóżcie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Czy ktoś zna przepis na ciasteczka pieguski 17.05.06, 15:42 Na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
madziaaaa Re: Czy ktoś zna przepis na ciasteczka pieguski 17.05.06, 22:02 a ja właśnie zrobiłam Fajne są. Odpowiedz Link Zgłoś