Dodaj do ulubionych

King Oscar - szprotka udaje sardynkę!

15.05.06, 22:44
Witam,
może mi ktoś wiedzący wyjaśni, czy sardynka i szprotka to to samo?
Kupiłam dzisiaj puszkę Sardynek, producent King Oscar. Na opakowaniu napisane
wielkimi literami "Sardines in tomato". takoż samo po bokach opakowania. W
domu otwieram, a tu w środku małe rybki, z drugiej strony puszki nalepka o
treści takiej:
"Sardynki w sosie pomidorowym. Skład: szprot (sprattus sprattus) - 70% " i
dalej coś tam, ale nic o sardynkach!

To ja nie wiem, jak się produkt może nazywać sardynki, a zawierać szprotki???

Na stronach firmy chwalą się sardynkami w puszce identycznej jak moja kupiona
dzisiaj, a szprotki występują osobno w innych puszkach. Jestem tak
zafascynowana, że chyba tam jutro zadzwonię!

Pozdrawiam,
Kizia, która nie wie, czy je sardynkę, czy szprotkę?
Obserwuj wątek
    • rita75 Re: King Oscar - szprotka udaje sardynkę! 16.05.06, 07:13
      > może mi ktoś wiedzący wyjaśni, czy sardynka i szprotka to to samo?

nie, to dwa rozne gatunki
      • onlyou Re: King Oscar - szprotka udaje sardynkę! 16.05.06, 07:17
        no coz... rozne gatunki, a szprotka przeciez o wiele tansza dla producenta :)
        szprot: www.fishing.pl/ryby/ryby_swiata/szprot
        sardynka: ryby.fishing.pl/gatunek.php?id=273
        • rita75 Re: King Oscar - szprotka udaje sardynkę! 16.05.06, 07:33
          to mi przypomina produkty typu: szynka, sklad- 20% mieso z indyka, 50% woda,
          30% E cos tam..-ot takie czasy
    • Gość: maharani1 Re: King Oscar - szprotka udaje sardynkę! IP: 61.1.79.* 16.05.06, 08:39
      ale ci zazdroszcze... u mnie tylko sardynki w puszkach, a tak bym zjadla
      szprotki:))))
    • kizia zagadka wyjaśniona: w UE szprotka jest sardynką! 16.05.06, 09:00
      Witam,
      napisałam zapytanie do producenta i otrzymałam uprzejme wyjaśnienie, które
      streszczam:

"Zgodnie z Rozporządzeniem Rady Wspólnoty Europejskiej, ustanawiającym
      normy handlowe dla konserwowanych sardynek, istnieją gatunki ryb pokrewnych
      (również szprot Sprattu sprattus), z których produkuje się konserwy rybne
      pod nazwą produktu "sardynki" pod warunkiem umieszczenia informacji z
      jakiego dokładnie gatunku ryby (w języku łacińskim) zrobiona jest konserwa."

Sardynko-szprotka została wczoraj skonsumowana i nie mam do niej żadnych
      zastrzeżeń. Ale swoją drogą, jestem w szoku, jakie to zagadki człowiek głodny
      napotyka na swojej drodze!

Pozdrawiam :) Kizia
      • Gość: g Re: zagadka wyjaśniona: w UE szprotka jest sardyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 09:07
        Śmiać się czy płakać?
        Jako nałogowy czytacz składu tego, co kupuję jednak <rotfl>
        • irenka82 Re: zagadka wyjaśniona: w UE szprotka jest sardyn 16.05.06, 09:37
          dobre te szprotki w sosie pomidorowym,moj kot nachwalic sie nie mogl:)
          tylko malo slone.
          • qgaw Re: zagadka wyjaśniona: w UE szprotka jest sardyn 16.05.06, 10:20
            To już mam odpowiedź, dlaczego do produktów pochodzących z tej firmy nie mogę
            przekonać rodziny.
            Mają delikatniejsze kubki smakowe i wyczuwają tendete:-)

• bagatella chyba swiat do gory nogami nam nastal 16.05.06, 10:28
      bo Pascal w swoim ostatnim gotowaniu tez powiedzial, ze anchois to szprotki, a
      on to wkoncu wyrocznia wiec co by nie jesc to zawsze beda szprotki
      • canela_da_china Re: chyba swiat do gory nogami nam nastal 16.05.06, 15:48
        Tymczasem anszowy to sardele. Blisko spokrewnione z sardynkami.
        Jeden pies??
    • jarek_zielona_pietruszka Re: King Oscar - szprotka udaje sardynkę! 17.05.06, 10:41
      w unii jest wszystko możliwe, skoro marchew to owoc, chociaż całe życie uczono
      mnie, że to warzywo, to i szprotka może zamienić się w sardynkę.
      a tak na marginesie gdie kupujecie te dziwolągi?
    • Gość: Marcin Re: King Oscar - szprotka udaje sardynkę! IP: *.icpnet.pl 31.08.13, 17:43
      To złodziejska polityka wprowadzania ludzi w błąd. Sardynka jest dużo droższa niż szprot i ma dużo kwasów omega, czego szprot prawie nie posiada. Ja się nie daje nabierać na to oszustwo, bo czytam etykietę. Nie dajcie się złodziejom i oszustom...
    • jpelikan sonda 04.09.13, 10:36
      jpelikanJa również kupiłam sardynki a w środku szprotki.A zapłaciłam za sardynki .Jak to jest kto za to odpowiada?Musze zapytać wsklepie w którym kupiłam.Oszukuje sie nas w żywe oczy.. [sonda=]
      [/sonda]
    • Gość: TataMisia Re: King Oscar - szprotka udaje sardynkę! IP: *.gorzow.mm.pl 26.10.13, 14:41
      www.youtube.com/watch?v=nkR18ro4tQs
    • Gość: Marcin Re: King Oscar - szprotka udaje sardynkę! IP: 62.87.155.* 29.03.14, 20:56
      Też się dałem na to nabrać!
      miałem straszną ochotę na sardynkę, otwieram puszkę a tu szprotka,
      teraz już wiem że trzeba czytać drobny druczek i skład
      w moim przypadku chodziło o "sardynki" w puszkach firmy Grall

jestem oburzony takim naciągnie!
      i więcej niem kupię produktów tej firmy!
      • Gość: al Re: King Oscar - szprotka udaje sardynkę! IP: *.promax.media.pl 24.08.14, 12:05
        Biedrona firma amerigo Składniki: Sardynka (szprot 50%) w sosie paprykowym nawet dobra ale co z tego
    • Gość: majka szprot a sardynka IP: *.citynet.rzeszow.pl 12.03.15, 19:43
      szprot to inaczej sardynka norweska, "Sprattus sprattus", proszę sprawdzić w wikipedii, oczywiście, są jeszcze inne rodzaje sardynek, które nie są szprotkami, np. europejska
      • Gość: czaka Re: szprot a sardynka IP: 178.212.123.* 12.06.15, 23:36
        chyba w Norwegii :)
        jest jeden rodzaj sardynek (s. europejska), i kilkanaście rodzi sardyneli, oraz tzw. sardynka pacyficzna, wszystkie one mają tyle samo wspólnego ze szprotem co ze śledziem (bo też wszystkie to śledziowate)
    • Gość: amigo sardynka czy szprotka IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.15, 22:56
      Przestańcie rozpaczać rodacy, w końcu jak tak dalej pójdzie, to zupełnie zapomnimy jak wyglądają ryby. Godłem tego kraju, zamiast orła białego, będzie brudna świnia która gości na naszych stołach od pokoleń. A wszystko to po to, żeby ZUS i jego świta mogli się dobrze odżywiać.
    • Gość: Pogodny Re: King Oscar - szprotka udaje sardynkę! IP: *.toya.net.pl 30.03.18, 21:36
      Nie tylko King Oscar. Graal postępuje tak samo.
      • marbor1 Re: King Oscar - szprotka udaje sardynkę! 30.03.18, 22:56
        Sardynka norweska nazywana jest też szprotką.
    • Gość: Uczciwy Polak Re: King Oscar - szprotka udaje sardynkę! IP: *.play-internet.pl 30.06.18, 12:14
      Firma „Graal” producent puszek rybnych oszukuje klientów/konsumentów.Od dłuższego czasu można kupić Sarydnki w pomidorach, a w składzie co mamy „Szprotki” z morza Bałtyckiego. Jak bym chciał sobie kupić szprotki, to bym sobie kupił. Sardynka, to zupełnie inna ryba niż szprotka. Rozumiem, że połowy sardynki kosztują więcej, bo to inne morza, niż nasze Bałtyckie ale żeby uciekać się do oszustwa ? Ciekawe jak z innymi produktami tej firmy oraz wspomnianymi „Sardynkami”. Nigdy więcej nie kupię puszki rybnej z tej firmy. Ciekawe, jak na to zapatruje się UOKIK (Urząg Ochrony Konkurencji i Konsumentów). Przecież na puszce zawarte są nieprawdziwe informacje. Ja dopiero po 2 latach jedzenia dostrzegłem, że w puszce z sardynkami, nie ma śladu sardynek. Wiadomo, że ludzie często nie czytają, jaki jest skład. I właśnie na to firmy liczą i na tym żerują. Jesteście „Oszustami” – żenada. Mam nadzieję, że ktoś wyciągnie z tego konsekwencje, a na pewno klenci.
      Rozsyłajcie takie informacje gdzie się da. Nie dajmy się oszukiwać.
      Pozdrawiam Wszystkich Uczciwych Obywateli
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka