Gość: nadia IP: *.pools.arcor-ip.net 23.05.06, 14:38 odpowiednik jakiej polskiej nazwy kapusty? i co moge z tej kapusty ugotowac? Mam przepis na zupe z serkiem chrzanowym. Co sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: To normalna biała kapusta tyle, że ma 23.05.06, 15:04 charakterystyczny, szpiczasty kształt. Robisz to samo co ze zwykłej kapusty, smak jest ten sam, niestety w Polsce tego gatunku nie widziały moje kaprawe oczy. Smakuje również tak samo jak zwykła kapusta tyle, że głąb jest mniejszy i liście mniej zbite. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadia Re: To normalna biała kapusta tyle, że ma IP: *.pools.arcor-ip.net 23.05.06, 15:15 serdeczne dzieki. Mam jeszcze jeden problem- czy ucieranie minimikserem(nie wiem jak sie to nazywa- czesto sluzy do robienia purre) mozna zastapic ucieraniem malakserem? Nie mam tego pierwszego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadia to pierwsze urzadzenie, to blender :) IP: *.pools.arcor-ip.net 23.05.06, 15:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: niemieckanazwa kapusty spitzkohl to IP: *.access.telenet.be 23.05.06, 15:09 Tez taka ostatnio kupilam , zrobilam salatke a reszte udusilam . Ma smak i konsystencje mlodej kapusty . Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: niemieckanazwa kapusty spitzkohl to 23.05.06, 15:14 Taka jak młoda kapusta. I identyczne zastosowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: niemieckanazwa kapusty spitzkohl to 23.05.06, 15:24 we francji ta kapusta nazywa sie wielkanocna, pieron wie dlaczego, bo jeszcze nigdy w okresie wielkanocy nie udalo mi sie jej kupic od dawien dawna. smakuje identycznie jak mloda, choc moze jest nieco delikatniejsza, ale to bez wiekszego znaczenia. zrobilam z niej nawet golabki, takie mini znaczy sie, a na duszona to juz trzeba kilka sztuk. bardzo dobra jest tez z lazankami czy z pierogami, no ogolnie jak to wczesna mloda kapusta Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: niemieckanazwa kapusty spitzkohl to 23.05.06, 18:19 O, a ja widziałam nasiona w katalogu firmy Bejo :) W Polsce juz można kupić tę kapustę? Bo strasznie ma fajny kształt, ciekawa jestem smaku, a nie widziałam. Swoją drogą, napisali że jest bardzo popularna na Zachodzie i są firmy co robią masę surówek na jej podstawie, więc szalenie mnie nurtuje, czemu dopiero teraz w Polsce? Wymagań uprawowych chyba nie ma jakichś specjalnych, a miejsca potrzebuje mniej niż kapusta głowiasta. Więc o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich11 wg nomenklatury Dziennika Urzędowego UE: IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 23.05.06, 15:33 kapusta spiczasta Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: Ja wohl :-))) 23.05.06, 15:54 ooz ty, to to taka dorodna i wyrosnieta kapustka se rzadzila niemcami tyle latek? przy nim mitterand to jak rzodkiewka wygladal jak sobie lapki podawali. juz sobie u nas wyobrazam, jego ekscelencja pan prezydent kapusta i taki szymon ma co robic do konca zycia )))) Odpowiedz Link Zgłoś
ich11 tak jest, Weißkohl, Rotkohl, Chinakohl, 23.05.06, 18:31 Rosenkohl (brukselka), Blumenkohl (kalafior) itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś