Gość: matylda IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.05.06, 20:43 Podpowiedzcie proszę, co mogę przyrządzić na kolację z mielonego mięsa? Zaprosiłam gości - w zamrażalniku mam duuuużo mielonego. Da się zrobić coś eleganckiego, coś czym zaskoczę gości? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Mousaka albo spolszczona musaka. 26.05.06, 20:54 gotowanie.onet.pl/9494,ksiazka_przepis.html gotowanie.onet.pl/14088,ksiazka_przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: do Banity 26.05.06, 21:03 Banito, ależ wypiękniałeś :-))) Zawsze tam muszę zajrzeć, wtedy rozchmurzam się :-} Pozdrawiam, Brynia Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Re: Wykwintne danie z mielonego mięsa 26.05.06, 21:48 Musaka, lazania, caneloni. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Wykwintne danie z mielonego mięsa 26.05.06, 22:38 musaka klops meatballs, czyli klopsiki w sosie pomidorowym lub pieczarkowym, lub smietanowym sos bolonski chilli con carne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matylda Re: Wykwintne danie z mielonego mięsa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.05.06, 23:04 A te klopsiki w soie pieczarkowym - przepis mogę poprosić? I chilli con carne - również? Lasania, canelloni, musaka - odpada :-( - nie mam w domu odpowiednich makaronów, a do sklepu nie dam rady się dostać :-( Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Wykwintne danie z mielonego mięsa 26.05.06, 23:10 na klopsiki przygotowujesz podobna mase miesna jak do kotletow mielonych zwyklych, z dodatkiem jajka, cebulki, przypraw osobno przesmazasz cebule i pieczarki z sola i pieprzem , podlewasz woda badz wywarem z miesa formujesz kulki orzecha wloskiego, wrzucasz do sosu, gotujesz jakies 30-40 minut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Wykwintne danie z mielonego mięsa IP: *.access.telenet.be 26.05.06, 23:38 Ulepione mieso i przyprawione mozesz upiec , smazyc grillowac aby bylo wykwintnie zrob szaszlyki nadziewajac kuleczki na patyk i przekladaj cebula , papryka czy pieczarkami wtedy wszystkie skladniki naszykowac osobno i nadziewac gotowe Albo jak kebabczety na patyczkach wzdluz i do tego sos czosnkowy do maczania salatki , mozna tez kazda kulke nadziac na osobna wykalaczke . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kxenia Re: Wykwintne danie z mielonego mięsa IP: *.man.czest.pl 31.05.06, 19:55 Ja uwielbiam moje burito:) Mielone mięsko podsmarzasz na tłuszczu, dodajesz posiekana cebulke, odrobine posolić. Jak sie ładnie poddusi to wlewam przecier pomidorowy , najlepiej tai z kartonika i kilka świrzych pomidorów bez skórki. Sos powinien sie z czasem gotowania zagęścić, dodaje paprykę, ale niekoniecznie jak cos to zmielona może być i doprawiam do smaku, na koniec ciemna fasola z puszki. Jak sosik sie zagęści woda odparuje, gotowe. Ja też czasami podaję to jako danie z małą garstką ryżu, albo poprostu bez niczego. Taki farsz można władowac do tortilli gotowych albo upiec je samemu ale wtedy troche więcej czasu to zajmuje. Polecam bo pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cien_wiatru Re: Wykwintne danie z mielonego mięsa IP: *.adsl.solnet.ch 31.05.06, 20:13 faszerowane pieczarki miesem przygotowanym tak jak na kotlety mielone faszeruje duze pieczarki i je dusze , na koniec posypuje startym zoltym serem tak samo mozna robic cukinie Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f zrób kulki mielone a w nich truskawki i wiśnie i 01.06.06, 10:47 ine rzeczy smaczne otoczone miesem. Smażysz to szybko, a potem mozesz do pieca na 20 minut. O takie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=36631435&a=36705864albo... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=31510342&a=31510342 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=26053626&a=26053626 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: Wykwintne danie z mielonego mięsa IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.06, 10:21 Pastisio jo_hanny. Pysznosciowe to bylo, zwlaszcza z grecka salatka i strumieniami wina. Pastisio 1/2 kg grubego makaronu typu rurki, kolanka 25 g masla sol, pieprz 2 lyzki bulki tartej 10 dag startego sera: kefalotiri, halloumi lub parmezan, ale mozna tez inne ostre suche sery NA SOS 1 lyzka oliwy 1 drobno posiekana cebula 3 zabki czosnku, posiekane 70 dag miesa mielonego, najlepsza jest baranina, ale wolowina tez dobra 90 dag pomidorow lub 2x40 dag pomidorow typu pelati (z plynem) 2 lyzki przecieru pomidorowego 1/2 lyzeczki cukru 3 lyzki natki sol i pieprz (ja dodaje jeszcze kawalek cynamonu--tak 3-4 cm) SOS BESZAMELOWY 5 dag niesolonego masla 3 lyzki maki 600 ml cieplego mleka 1/2 lyzeczki soli pieprz szczypta galki muszkatulowej 3 jajka 5 dag tartego sera 1. SOS MIESNY Na goraca oliwe wrzucic cebule i czosnek. Podsmazyc przez 2-3 min. Dodac mieso mielone, smazyc przez 5 min, rozgniatajac grudki. Dodac pomidory, przecier, cukier, sol, pieprz i cynamon. Gotowac na b. wolnym ogniu, az mieso zrobi sie miekkie. Gdyby mieso robilo sie zbyt suche, przykryc garnek pokrywka. Gotowac jakies 15 min. 2. SOS BESZAMELOWY Rozpuscic maslo, dodac make i dokladnie wymieszac. Smazyc na b. wolnym ogniu przez chwile na wolnym ogniu. Zdjac garnek z ognia i do maki dodac troche cieplego mleka. Dobrze wymieszac. Dodac reszte mleka. Gotowa gladka papke gotowac na wolnym ogniu, i ,ciagle mieszajac, doprowadzic do wrzenia. Dodac galke muszkatulowa, sol i pieprz. Do schlodzonego sosu wbic jajka, dobrze wymieszac i dodac ser. 3. ROBIENIE ZAPIEKANKI Ugotowac makaron al dente. Odcedzic i przelac zimna woda. Roztopic maslo i dodac do makaronu. Dodac ok 150 ml sosu beszamelowego, przyprawic sola i pieprzem. Naczynie do zapiekanki wysmarowac maslem i opruszyc bulka tarta. Na dno naczynia wylozyc polowe przygotowanego makaronu, dodac na wierzch sos miesny. Przykryc reszta makaronu. Na wierzch dodac reszte sosu beszamelowego. Posypac tartym serem. Piec w 180 stopniach przez jakies 45-60 min. Po wyjeciu z piekarnika odstawic na 10 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melisa Re: Wykwintne danie z mielonego mięsa IP: *.aster.pl 02.06.06, 11:09 Nie ma takiego dania. Ja osobiście usłyszałam; u ciebie takie obrazy na ścianach wiszą a podajesz mi mielony.... Odpowiedz Link Zgłoś
aniko16 Re: Wykwintne danie z mielonego mięsa 02.06.06, 14:39 Żadne z wymienionych dań nie jest wykwintne. Aby było trzeba kupić porządny kawałek mięsa, dobra rybę czy owoce morza, a nie opróżniać zamrażarkę z mielonego. Odpowiedz Link Zgłoś