IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 13:44
czy macie jakiś sposób na przetrzymanie sałaty przez parę dni, żeby była jak
nowa?, macie jakieś sposoby?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: sałata 28.05.06, 13:48
      Pare tzn. ile? Przechowuje sie dobrze w torebkach dziurkowanych albo w pudelku
      plastikowym z kratka na dole / sa takie specjalne do warzyw /. Mozna tez do
      torebki z salata wlozych kilka kawalkow papierowych recznikow: pochlona wilgoc,
      a salata zostanie jak przedtem. Z tym, ze za dlugo bym jej nie trzymala. Traci
      na wartosci.
    • magdalena2lbn Re: sałata 28.05.06, 13:51
      Lodowa lezy spokojnie ,bez zadnych dodatkowych zabiegów.Trzymam ja w folii w
      ktorej kupuje.
      Wszystkie inne zielone,mniej trwałe,wrzucam do kapieli w cieplej wodzie ( nie
      goracej oczywiscie,ale tez nie zimnej !!)
      Jak sie zrobi dobrze sprezysta,usuwam zewnetrzne liscie zostawiam na jakis czas
      do obciekniecia i zawijam w papier typu pergamin.
      Calośc zostawiam w lekko otwartym worku foliowym na drzwiach lodówki.
      • Gość: alex Re: sałata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 13:57
        Dzięki za szybkie odpowiedzi, chyba kupię sobie takie specjalne pudełka, bo
        nawet nie wiedziałem, że takie są.
        • linn_linn Re: sałata 28.05.06, 14:06
          Sa we Wloszech. Mozesz zawsze przyciac plastikowa kratke: z tych, ktore wklada
          sie do zlewozmywaka.
    • illiterate Re: sałata 28.05.06, 13:55
      Myje i odcinam wszystkie listki, zostawiajac tylko pare najmniejszych na glabku
      i wstawiam do miseczki z woda - jak kwiaty. Woda oligo albo cos w tym stylu
      (zmieniana codziennie), nie kranowka. Stoi do tygodnia, chyba ze jest bardzo
      cieplo (wtedy gora 3 dni); po umyte listki latwo siegnac robiac kanapke czy
      cokolwiek.
    • beretzantenka Re: sałata 28.05.06, 17:14
      Z folii trzba wyjmowac bo w niej szybko gnije , musi miec dostep powietrza
      Trzymac w lodowce .
    • Gość: dorota Re: sałata IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.05.06, 03:43
      Zielona salate(albo zielona z czerwonymi brzegami)myje,otrzasam troche z wody i
      zawijam oddzielone liscie w reklamowke plastikowa tak zeby wypuscic maksymalnie
      z niej powietrze.Siedzi w lodowce pare dni i jest jedrna.
    • marbor1 Re: sałata 15.09.16, 12:01
      Jeśli chcę mieć świeżą sałatę na co dzień, kupuję taką w małej doniczce. Doniczkę wkładam do szerokiego kubka z małą ilością wody i stawiam na oknie w kuchni. Kiedy chcę sięgam po świeże liście sałaty.
    • bobralus Re: sałata 16.09.16, 19:36
      Ja rozbieram na listki, dwukrotnie płuczę w zlewie napełnionymi woda, najlepiej, żeby postała tak jakiś cza, żeby brud opadł na dno. Potem albo obcieka na durszlaku, albo odwirowuje, potem do dużej michy ręcznik papierowy na dno, na to sałata i znowu szczelnie przykrywam papierem - jeśli sałata jest juz mocno sucha, to zwilżonym. Tak wytrzymuje kilka dni. Im suchsza tym dłużej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka