chatte 15.01.03, 12:01 podzielcie sie swoimi przepisami na ten przysmak ;-) ja zazwyczaj robie z roqueforta i majonezu - wychodza przepyszne! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania_76 Re: jajka faszerowane :-)))) 15.01.03, 12:06 Moje ulubione to te faszerowane pieczarkami. Pieczarki trzeba drobniutko posiekać i udusić na maśle. Dodać soli i pieprzu. Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, przeciąć na pół i wyjąć żółtka. Wymieszać żółtka z pieczarkami i z majonezem. Włożyć do białek. Udekorować pomidorem albo papryką albo natką pietruszki - pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: jajka faszerowane :-)))) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 15:16 Jaja faszerowanw: 1. Kawiorem - 4 łyżki gęstego majonezu, łyżeczka koniaku, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki kawioru, kilka marynowanych szalotek [maleńkich cebulek], kilka gałązek koperku, pół pęczka szczypioru, mielona słodka papryka, sól, pieprz biały. ZOLtka z 4-ch jajek utrzeć na jednolitą masę z połową kawioru, majonezem, solą, pieprzem, papryką, sokiem z cytryny i koniakiem. Tak przygotowaną pastą nadziewać białka, udekorować pozostałym kawiorem, gałązkami koperku i szczypiorku. 2. Koreczkami anchoi 3 łyżki masła, łyżeczka sosu sojowego, pół łyżeczki ostrej musztardy, pieprzu cayenne i sosu worcester, sok z cytryny, puszka koreczków helskich, 4 czarne wydrzylowane oliwki, 4 korniszony, 8 obranych migdałów, łyżeczka kaparów. 4 żółtka utrzeć z maśłem, sokiem z cytryny, sosem worcester i sojowym, musztardą, pieprzem cayenne. Do każdej połówki białka włożyć po koreczku helskim i specjalną szprycą wycisnać pastę. Udekorować połówkamikorniszonów, oliwek, kaparami i migdałami 4. Lososiem 5 dag wędzonego łososia, 4 łyżki gęstego majonezu, łyżka ajerkoniaku, łyżka posiekanych migdałów, łyżka soku z cytryny, liście sałaty, 3 łyżki kap[arów, kilka jędrnych liści cykorii, sól, pieprz biały, pieprz cayenne. Lososia bardzo drobno posiekać, utrzeć z 4 żółtkami, majonezem, ajerkoniakiem,, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, pieprzem cayenne i migdałami. Lekko schłodzony krem włożyć do szprycy i wycisnąć do białek. Liście cykorii pokroić wzdłuż na cienkie paski, powbijać dekoracyjnie w farsz razem z kaparami. Jaja ułożyć na liściach sałaty. 5. Po włosku 8 jaj, 10 dag tłustego białego sera [ricotta] 4 łyżki drobno posiekanego szpinaku, 4 łyżki tartego permezanu, gałka muszkatołoa, łyżecka masła, sól, pieprz biały, pieprz cayenne. Na patelni stopić masło, dodać szpinak i chwilę smażyć, zdjąć z ognia. Obrane jajka przekroić na pół, wyjąćżółtka i utrzeć na jednolitą gładką masę ze szpinakiem, twarogiem, solą, pieprzem, pieprzem cayenne, startą gałką i parmezanem. Pastą nadziać połówki jaj. I wiele, wiele innych, ale to następnym razem Z pozdr. - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: jajka faszerowane :-)))) 15.01.03, 15:46 Mario, jedno wielkie MNIAM!!! Mam ochotę wypróbować wszystkie przepisy, które podałaś :) Odpowiedz Link Zgłoś
catalina1 Re: jajka faszerowane :-)))) 15.01.03, 15:11 moje - to przekrojone na pol w skorupkach jeszcze, posiekane bialko i zoltko, z dodatkiem szynki, szczypiorku, majonezu i przypraw. Potem do skorupek spowrotem, posypać po wierzchu tartą bułka i podsmażyc na maśle. Odpowiedz Link Zgłoś
chatte catalina, hania, maria 15.01.03, 15:48 jestescie rownie wspaniale jak przepisy, ktore podalyscie!!! jedno wielkie mniam. dzieki :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: jajka faszerowane :-)))) IP: *.we.client2.attbi.com 15.01.03, 16:41 zoldko, majonez , przyprawy, bardzo drobno posiekana cebulka,sweet pickle relish,odrobinka dobrej musztardy, kilka kropli Tabasco , oliwka ( czarna lub zielona) na pol na wierzchu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: jajka faszerowane :-)))) IP: *.tele2.pl 15.01.03, 18:07 moja babcia nadziewala skorupki jajkami na twardo wymieszanymi z natka, posypywala bulka tarta i smazyla na patelni Bylo to przepyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
u_ Re: jajka faszerowane :-)))) 16.01.03, 08:45 moja babcia tez tak robi, wszyscy sie nie moga doczekac wielkanocy, bo tylko wtedy nam to serwuje. Odpowiedz Link Zgłoś