Dodaj do ulubionych

jajka faszerowane :-))))

15.01.03, 12:01
podzielcie sie swoimi przepisami na ten przysmak ;-)
ja zazwyczaj robie z roqueforta i majonezu - wychodza
przepyszne!
Obserwuj wątek
    • hania_76 Re: jajka faszerowane :-)))) 15.01.03, 12:06
      Moje ulubione to te faszerowane pieczarkami. Pieczarki trzeba drobniutko
      posiekać i udusić na maśle. Dodać soli i pieprzu. Ugotowane na twardo jajka
      obrać ze skorupek, przeciąć na pół i wyjąć żółtka. Wymieszać żółtka z
      pieczarkami i z majonezem. Włożyć do białek. Udekorować pomidorem albo papryką
      albo natką pietruszki - pycha!
      • Gość: Maria Re: jajka faszerowane :-)))) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 15:16
        Jaja faszerowanw:
        1. Kawiorem - 4 łyżki gęstego majonezu, łyżeczka koniaku, łyżka soku z
        cytryny, 2 łyżki kawioru, kilka marynowanych szalotek [maleńkich cebulek],
        kilka gałązek koperku, pół pęczka szczypioru, mielona słodka papryka, sól,
        pieprz biały.
        ZOLtka z 4-ch jajek utrzeć na jednolitą masę z połową kawioru, majonezem,
        solą, pieprzem, papryką, sokiem z cytryny i koniakiem. Tak przygotowaną pastą
        nadziewać białka, udekorować pozostałym kawiorem, gałązkami koperku i
        szczypiorku.
        2. Koreczkami anchoi
        3 łyżki masła, łyżeczka sosu sojowego, pół łyżeczki ostrej musztardy, pieprzu
        cayenne i sosu worcester, sok z cytryny, puszka koreczków helskich, 4 czarne
        wydrzylowane oliwki, 4 korniszony, 8 obranych migdałów, łyżeczka kaparów.
        4 żółtka utrzeć z maśłem, sokiem z cytryny, sosem worcester i sojowym,
        musztardą, pieprzem cayenne. Do każdej połówki białka włożyć po koreczku
        helskim i specjalną szprycą wycisnać pastę. Udekorować połówkamikorniszonów,
        oliwek, kaparami i migdałami
        4. Lososiem
        5 dag wędzonego łososia, 4 łyżki gęstego majonezu, łyżka ajerkoniaku, łyżka
        posiekanych migdałów, łyżka soku z cytryny, liście sałaty, 3 łyżki kap[arów,
        kilka jędrnych liści cykorii, sól, pieprz biały, pieprz cayenne.
        Lososia bardzo drobno posiekać, utrzeć z 4 żółtkami, majonezem,
        ajerkoniakiem,, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, pieprzem cayenne i
        migdałami. Lekko schłodzony krem włożyć do szprycy i wycisnąć do białek.
        Liście cykorii pokroić wzdłuż na cienkie paski, powbijać dekoracyjnie w farsz
        razem z kaparami. Jaja ułożyć na liściach sałaty.
        5. Po włosku
        8 jaj, 10 dag tłustego białego sera [ricotta] 4 łyżki drobno posiekanego
        szpinaku, 4 łyżki tartego permezanu, gałka muszkatołoa, łyżecka masła, sól,
        pieprz biały, pieprz cayenne.
        Na patelni stopić masło, dodać szpinak i chwilę smażyć, zdjąć z ognia. Obrane
        jajka przekroić na pół, wyjąćżółtka i utrzeć na jednolitą gładką masę ze
        szpinakiem, twarogiem, solą, pieprzem, pieprzem cayenne, startą gałką i
        parmezanem. Pastą nadziać połówki jaj.

        I wiele, wiele innych, ale to następnym razem
        Z pozdr. - Maria
    • catalina1 Re: jajka faszerowane :-)))) 15.01.03, 15:11
      moje - to przekrojone na pol w skorupkach jeszcze, posiekane bialko i zoltko,
      z dodatkiem szynki, szczypiorku, majonezu i przypraw. Potem do skorupek
      spowrotem, posypać po wierzchu tartą bułka i podsmażyc na maśle.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka