m_k11 05.06.06, 12:18 Właśnie wyrwałam się spod skrzydeł maminej kuchni i próbuję różności. Ostatnio spotkałam się z zielonym sosem o nazwie Pesto. Do czego go można używać? Z czym smakuje najlepiej? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania.k Re: Pesto IP: *.chello.pl 05.06.06, 13:19 ja nie przepadam z makaronem z pesto. osobiscie wole jako marynate do miesa.np ostatnio zrobialm piers z kurczaka wlasnie z owym pesto cytryna i grubymm plastrem mozarelli na gorze.wlozylam do piekarnika na jakies 20 min i wyszlo przepyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich11 Pesto może być prawie w każdym kolorze, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 05.06.06, 13:17 zależy od składników. Jeżeli zamiast oliwy weźmiemy denaturat, będzie fioletowe! :))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EB Re: Pesto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 15:36 pesto - kolor nieistotny :):) - jest pyszne ze świeżą bagietką lub ciabattą i masełkiem... można też do tego, jeśli się lubi przegryźć czarne oliwki, jakiś dobry serek pleśniowy (gorgonzola, cambozola, ementaler, camembert), jakieś owoce (maliny, winogrona, pokrojona gruszka), wędliny. lubię przygotować dużą deskę z takim "miszmaszem"... do tego winko kalifornijskie albo chilijskie (kolor - podobnie jak w przypadku pesto - nieistotny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Pesto IP: 87.65.204.* 06.06.06, 17:19 Swietny do makarpnow, ryzu risotto, dodatek do jarzynowych zup, do goracych tostow, do zapiekanki z bagietki. Moje odkrycie - do goracych mlodych ziemniakow. Mam na mysli pesto genovese, czyli zielone z bazylia. Jest jeszcze pesto czerwone, ale o innym smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Pesto 06.06.06, 17:22 Można zrobić też z dodatkiem pesto oryginalny, trochę ziołowy, sos do mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Pesto 06.06.06, 21:21 rozumiem, że ww zielone pesto to pesto z bazylii? w zasadzie pasuje do wszystkiego, oprÓcz deserów :) Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Pesto 06.06.06, 23:25 do chrupiwacvego pieczyka, do salatki , podac mozna super ladna kulke pesto do dziubania z tostami jako przystawka ... Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink Biale pesto 07.06.06, 08:29 Obok najbardziej znanego, tego zielonego genovese, z lisci bazylii, orzeszkow piniowych, oliwy i serow bardzo lubie drugie pesto z karczochow, cytryny a reszta tak jak powyzej. Jest w kolorze kremowo bialym i kupuje je gotowe pt. "Artichoke Lemon Pesto", ale wyczytalam z pudeleczka sklad i idzie to tak: karczochy, olej canola, swiezo tarty Parmezan i Romano, extra virgin oil, skorka cytrynowa, bazylia, sok cytrynowy, sol, pieczony czosnek, tymianek, czarny pieprz. Zastanawia mnie, ze w skladzie nie podaja zadnych orzeszkow a to przeciez jeden z podstawowych skladnikow pesto. No, nie wiem. Moze Lin-lin bedzie wiedziec... Podaje sklad, na wypadek, gdyby ktos sie uparl zrobic, chociaz ani proporcji ani dokladnego przepisu nie znam. Podobno nietrudno. Pisze 'podobno', bo akurat tego pesto nie probowalam robic sama. A smaczne jest bardzo. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink Re: Biale pesto 07.06.06, 08:34 Aha, zapomnialam napisac, ze ja to jem po bozemu, czyli z makaronem. Od goracej temperatury makaronu pesto nabiera wlasciwego aromatu i wlasciwej konsystencji. Pesto na zimno jakis mi nie przemawia do przekonania. Ciao!))) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pesto z karczochow 07.06.06, 09:03 To pewnie produkt amerykanski. Zauwazylam, ze w tamtejszych przepisach / tym bardziej w gotowych produktach / zamiast 5 skladnikow jest 10-15. Pesto z karczochow 2 karczochy 2 zabki czosnku 30 g orzeszkow piniowych 1 kieliszek mleka 2 lyzki sera typu parmiggiano lub padano 6 lyzek oliwy extravergine sol - oczyszczone i pokrojone w plastry karczochy zmiksowac z czosnkiem, uprazonymi orzeszkami piniowymi i mlekiem - dodac oliwe, ser i sol - zmiksowac Nie ma sensu okreslac pesto kolorami: jest zbyt wiele rodzajow, aby bylo to jasne. Z czerwonych jest np. z suszonych pomidorow, kalabryjskie, wiele rodzajow sycylijskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink Re: pesto z karczochow 07.06.06, 09:47 linn_linn napisała: > To pewnie produkt amerykanski. Zauwazylam, ze w tamtejszych przepisach / tym > bardziej w gotowych produktach / zamiast 5 skladnikow jest 10-15. Ej, Lin-Lin, wyczuwam niechetny dystans w Twojej wypowiedzi.)))) Nie zapominaj, ze Wlosi stanowia spory procent amerykanskiej populacji.))) Co do 'mojego' pesto to produkt, mimo, ze kupowany w US, jest wloski z bardzo przyzwoitego sklepu. W Twoim przepisie brakuje mi w nim cytryny. Czy to celowe czy niedopatrzenie? > > Pesto z karczochow > 2 karczochy > 2 zabki czosnku > 30 g orzeszkow piniowych > 1 kieliszek mleka > 2 lyzki sera typu parmiggiano lub padano > 6 lyzek oliwy extravergine > sol > - oczyszczone i pokrojone w plastry karczochy zmiksowac z czosnkiem, uprazonymi Chwileczke, czy nie nalezy ich przedtem ugotowac? Ja dalabym tylko serduszka karczochow, a Ty mowisz o krojeniu (i to w plastry?!) > orzeszkami piniowymi i mlekiem > - dodac oliwe, ser i sol > - zmiksowac > Nie ma sensu okreslac pesto kolorami: jest zbyt wiele rodzajow, aby bylo to > jasne. Z czerwonych jest np. z suszonych pomidorow, kalabryjskie, wiele > rodzajow sycylijskiego. Napisalam tytulowe "biale pesto" troche zartobliwie, a troche dla odroznienia od popularnych zielonych i czerwonych i tylko w tym kontekscie to ma sens. Oczywiscie, ze jest ich mnostwo, i zgadzam sie,ze okreslanie ich tylko na podstawie koloru byloby bardzo nieprecyzyjne. Ze znanych mi zielonych jest szpinakowe, z bialawo-bezowych--grzybowe, o calej gamie czerwonych nawet nie wspominajac. Napisalam o moim najulubienszym. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pesto z karczochow 07.06.06, 09:54 A jakie to ma znaczenie? Zagladam czesto na te strone: www.recipezaar.com/ Mam zwykle wrazenie, ze polowa skladnikow jest niepotrzebna. Wszystko przeladowane. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pesto z karczochow 07.06.06, 09:55 Nie jest to niedopatrzenie, a przepis Allana Baya / czego nie dodalam /. Odpowiedz Link Zgłoś
cien_wiatru Re: pesto z karczochow 07.06.06, 10:14 Ja jeszcze kupuje pesto z rukoli. Dodaje te wszystkie pesto do makaronu albo do miesnych sosow, a moze ktos ma przepis na salatke z udzialem pesto ? Odpowiedz Link Zgłoś
cien_wiatru Re: pesto z karczochow 07.06.06, 10:24 Ja jeszcze dodaje pesto do zapiekankii z ziemniakow -, bardzo malo, tylko jedna cieniutka warstwa, zeby zapiekanka miala lekki posmak pesto. Pesto z bazylii super sie komponuje z brokulami, np. w zupie-krem z brokulow, a pesto z suszonych pomidorow polewam kanapke z serem feta albo dodaje do gulaszu z jagneciny. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pesto przepisy 07.06.06, 12:23 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18910895&a=18947253 Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa Moja kuchnia PESTO stoi 19.06.06, 12:24 Uzywam do wszyskiego, nawet w charakterze 'roslku" zamiast wegety czy kostki. uzywam roznych, glownie zielonych, rukola, kolendra, bazylia to klasyka, karczochy jestem pestozalezna Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pesto alla genovese przepis 19.06.06, 13:26 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=43314072&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś