nisar 06.06.06, 11:35 Mam tortownicę o średnicy 20 cm. Jakich użyć proporcji składników, żeby wyszedł mi ładny, średniowysoki biszkopcik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brynia2 Re: Biszkopt - proporcje na małą tortownicę 06.06.06, 12:35 2 jajka 1/2 szk. cukru ubić mikserem w misce na gęstą masę, żeby można było nia "pisać". 1/2 szk. mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 mała płaska łyżeczka(nawet trochę mniej) proszku do pieczenia = wymieszać te 3 składniki. Dodać do ubitych z cukrem jajek i delikatnie wymieszać ręcznie, najlepiej łyżką. Przełożyć do tej tortownicy. Boków blaszki niczym nie smarować, jedynie dno. Wstawić do pikarnika 170st. Po 10 minutach temp. zwiększyć do 180st. i piec jeszcze 15 minut, max. 20. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na kilka minut, potem uchylić drzwiczki. Po kolejnych 5 minutach wyjąć. Nie powinien opaść. Powodzenia :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Re: Biszkopt - proporcje na małą tortownicę 06.06.06, 12:45 Dzięki Aniele. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re:do Nisar 06.06.06, 12:50 Wkradł się błąd do przepisu, jestem po nieprzespanej nocy, przepraszam Cię najmocniej. Zamień mąki: 1/2 szk. ziemniaczanej i 1 łyżka pszennej. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re:do Nisar 06.06.06, 12:53 Bryniu, zaciekawiło mnie... To Ty robisz biszkopt głownie z ziemniaczanej??? Nisar, jeżeli masz małe jajka to weź trzy.... A jak Ci wyjdzie za wysoki - to zawsze można odciąć i mieć dodatkowy blat... Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re:do Momas 06.06.06, 13:02 momas napisała: > To Ty robisz biszkopt głownie z ziemniaczanej??? Tak jest i nie ma bata, zawsze wychodzi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re:do Momas 06.06.06, 13:09 Spróbuję, bo ja nigdy nie daję ani mąki ziemniaczanej ani proszku do pieczenia i też ZAWSZE wychodzi.... Ciekawe, czy jest różnica w smaku... Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re:do Momas 06.06.06, 13:11 Pewnie proszek jest odrobinę wyczuwalny, ale można dać go mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Bryniu, przeczytałam i skorygowałam. 06.06.06, 13:16 Całe szczęście :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosposia Re: Biszkopt - proporcje na małą tortownicę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 14:10 Proporcje na biszkopt - ile jajek, tyle łyżek cukru i tyle łyżek mąki, np. 3 jaja, 3 łyż.mąki, 3 łyż.cukru, odrobina pr.do piecz. dla pewności, że nie opadnie /dla początkujących/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewik nie rozumiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 14:17 to proporcje na małą i na dużą tortownicę są inne? co konkretnie się zmienia, nich mnie ktoś oświeci Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: nie rozumiem 06.06.06, 14:27 Jak widać, nie ma jednego przepisu na biszkopt. Jeni używają proszku do pieczenia - inni nie, jedni używają mąki ziemniaczanej - inni nie. Dla mnie biszkopt - to tylko jajka, mąja pszenna i cukier.Ale, jak widać, różne są przepisy. I nie bęę tu wchodzić w dywagacje na temat "co to jest prawdziwy biszkopt" Proporcje poszczególnych składników nie zmieniają się. Są stałe. Chodzi o konkretne ilości. Np. Na dużą rortownicę można użyć 6 lub 8 jajej. Zależy, jakiej wysokości ma być biszkopt. na małą tortownicę4 jajka 9dla wysokiego niszkoptu. I odpowiednio należy zmniejszyć ilość pozostałych składników. Proporcjonalnie! Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: nie rozumiem 06.06.06, 14:31 Przepraszam za literówki. Dzisiaj paluszki są szybsze od rozumku. Zdrobnienia 9wrrrr.....)użyte celowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: nie rozumiem 06.06.06, 14:43 momas napisała: > Proporcje poszczególnych składników nie zmieniają się. Są stałe. Chodzi o > konkretne ilości. Właśnie, właśnie, z ust mi to wyjęłaś :-} Ale dzisiaj na forum miło :-}}}} Odpowiedz Link Zgłoś