IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 10:44
Piszę pracę m.in. z filmu "The Wedding Planner" (Powiedz Tak z jennifer
Lopez)i ojciec Fran, czyli panny młodej nie chce w weselnym menu egg rolls bo
to ma być elganckie, wystawne wesele. Czy dobrze kombinuje że w USA egg rolls
to coś jak u nas rosół czyli obciach?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: egg rolls 16.06.06, 10:52
      Gość portalu: kasicka napisał(a):
      > to coś jak u nas rosół czyli obciach?
      We Francji rosół/bulion to też obciach? A wiesz chociaż jakim daniem jest egg rolls?
      in2.pl/4m
      Rzeczywiście to TEŻ obciach skoro (Google):
      "...Wyniki spośród około 7,530,000 dla zapytania egg rolls. (Znaleziono w 0.78 sek.)..."
      Czerpanie wiedzy z filmów i to amerykańskich jest...hmmmm...powstrzymam się przed dokończeniem.
      • ba_nita Re: egg rolls = sajgonki, nie napisałem.n/t 16.06.06, 11:03

• aniutek Re: egg rolls = sajgonki, nie napisałem.n/t 17.06.06, 05:47
          w sumie prawie prawda ;)
          egg rolls sa smazone w glebokim oleju, ciasto przypomina nalesnikowe, ktore po takiej obrobce tez
          moze byloby kruche? sa wielkosci naszych nalesnikow z miesem w taki tez sposob zawiniete, wypchane
          kapusta biala + odrobina wieprzowiny lub krewetkami. tanie to jedzenie okrutnie i bardzo smaczne, z
          rosolem nie ma nic wspolnego.
          • ba_nita Re: W niczym nie przypomina naleśnikowego 17.06.06, 11:39
            jest ryżowe.
            • Gość: senin Bzdura!.. z maki !! pszennej !! jest to ciasto IP: 58.163.136.* 17.06.06, 23:53
              wlasnie sprawdzilam na opakowaniu - najbardziej chinskim z chinskich -
              mrozone "spring roll pastry"
              sklad: maka PSZENNA (wheat flour),woda, olej, sol

to, ze ludzie z FK i Galerii uzywaja papieru ryzowego (i gimnastykuja sie, zeby
              wyszly jak nalezy ;), to niestety przymus. Bo wyglada na to, ze w PL ciasta
              do "sajgonek" (typowych spring rolls) dostac chyba nie mozna.

mam na mysli takie oto:
              www.alibaba.com/catalog/11414537/Frozen_Spring_Roll_Pastry/showimg.html
              www.upbproducts.co.uk/products/pastry_pads/
              Sa tez inne marki

A ciasto ryzowe, takie jak podawane w forumowych/galeriowych przepisach, nadaje
              sie jak najbardziej, ale... do wietnamskich "spring rolls", czyli, platy
              zanurza sie na krotko we wrzatku i zawija w nie rozne pysznosci (gotowane
              mieso, krewetki, warzywa itd)i je ... na SUROWO

Springrollsy springrollsami, a swoja droga ciekawi mnie, jak zmienily sie te
              weselne kanony wykwintnosci przez ostatnie 15 lat..
              • pinkink ryzowe na surowo 18.06.06, 00:45
                Gość portalu: senin napisał(a):

>
                > A ciasto ryzowe, takie jak podawane w forumowych/galeriowych przepisach, nadaje
                >
                > sie jak najbardziej, ale... do wietnamskich "spring rolls", czyli, platy
                > zanurza sie na krotko we wrzatku i zawija w nie rozne pysznosci (gotowane
                > mieso, krewetki, warzywa itd)i je ... na SUROWO
                >

Pytalam o to moje azjatyckie kolezanki. Jak jeden maz (zona) odpowiadaly tak
                samo, jak i Ty. Zwilza sie platy ryzowe woda, zawija co nalezy i zajada. Bez
                smazenia.
                Troche sie usmiechaly z politowaniem, kiedy mowilam, ze podsmazylam je na
                tluszczu.))
                Ale nawet smazone byly smaczne. A ze nie tak, jak Budda przykazal, to juz trudno.))

• Gość: senin Re: ryzowe na surowo IP: 58.163.136.* 18.06.06, 01:09
                  bo ja zawsze sprawdzone informacje podaje :)
                  i pisze tylko o tym na czym sie znam (no moze poza drobnymi wyjatkami) ;))

co do smazenia papieru ryzowego - jak nie ma innego wyjscia... i jak Cie to nie
                  frustruje ... o ile pamietam Budda na ten temat nawet sie nie wypowiadal
                  (chyba), to i grzechu nie masz ;)
                  • pinkink Re: ryzowe na surowo 18.06.06, 02:37

>i jak Cie to nie
                    > frustruje ... o ile pamietam Budda na ten temat nawet sie nie wypowiadal
                    > (chyba), to i grzechu nie masz ;)

Najwyzej grzech obzarstwa i jak juz o zawijancach mowa to raczej chetniej
                    grzeszylabym z krokietami z miesem i lumpiami.
                    Eggrolls moga postac sobie z boku.)))

Nie moge teraz nawet myslec o jedzeniu bo sie obzarlam i czuje sie jak pyton.
                    Niemniej pozdrawiam Cie, Senin.
                    Ty piszesz z Australii, prawda?

• Gość: senin przepraszam autorke za skrecenie watku :) IP: 58.163.136.* 18.06.06, 03:31
                      tak, ja z Au pisze , a Ty ? wyglada na to, ze z US

i tez odpoczywam po wczorajszym obzarstwie :))
                      co do roznych zaijanych sajgonkopodobnych, to jest jeszcze pophia singapurska
                      (chyba dobrze napisalam) makaron ryzowy/sojowy ?(glas noodle)z dodatkami -
                      zawijane tez w cos w rodzaju nalesnika (jesli sie nie myle - jadlam dosc dawno
                      temu, sama nigdy nie przyrzadzalam)

Pozdrawiam
                      • pinkink azjatyckie klimaty 18.06.06, 04:13

> tak, ja z Au pisze , a Ty ? wyglada na to, ze z US
                        >
                        > i tez odpoczywam po wczorajszym obzarstwie :))
                        > co do roznych zaijanych sajgonkopodobnych, to jest jeszcze pophia singapurska
                        > (chyba dobrze napisalam) makaron ryzowy/sojowy ?(glas noodle)z dodatkami -
                        > zawijane tez w cos w rodzaju nalesnika (jesli sie nie myle - jadlam dosc dawno
                        > temu, sama nigdy nie przyrzadzalam)
                        >
                        > Pozdrawiam

Nie znam. Moze byc niezle.
                        Znam za to pychote chinska przyrzadzana z potato starch noodles albo corn starch
                        noodles, podobne do ryzowego makaronu ale duzo lepsze. Jak znajde przepis,
                        podam. Mam go od zaprzyjaznionej Chinki o imieniu Qiuming i gdzies go tak
                        czujnie schowalam, ze znalezc nie moge.))

Lubie rozne egzotyczne smaczki. Wczoraj, u Chinczyka cyknelam pare fotek.
                        Poszlam tam po ryby i kolka do pierogow. Zachcialo mi sie z jagodami i
                        czeresniami. A co!
                        Makarony :
                        img145.imageshack.us/img145/6489/june16b009noodles0gl.jpg
                        morskie stwory:
                        img127.imageshack.us/img127/7240/june16b008seafood2mf.jpg
                        kaczuszki i polcie swininy :
                        img155.imageshack.us/img155/9440/june16b011ducks3ps.jpg
                        W koncu od springrolls nie tak daleko...))
                        Jestem z Kalifornii.
                      • Gość: n0str0m0 cichutko IP: 58.185.126.* 18.06.06, 05:56
                        "popiah"

bez makaronu :)

zdjecia pana ktory robil nalesniory do popiah byly tu przy food expo:
                        n0str0m0.blox.pl/resource/24a8scd.jpg
                        (tu akurat pan robil deserowa wersje tajskom, do popii sa wieksze nieco)
                        sie je robi gumowo-mokra ciapom ktora sie stawia KLEKSA na goracej patelni
                        i smazy okolo 10 sekund

zimne (!) nalesniory
                        smaruje sie slodkim syropem sojowym i posypuje orzeszkami ziemnymi
                        (bez tego nic)
                        smarowac mozna roztartym czosnkiem i/lub sambalem

natyka sie ingrydiencjami wedle uznania
                        (w kolejnosci waznosci podaje)
                        zazwyczaj luzno gotowana kapusta pekinska (cieplawa)
                        smazone lub gotowane jaja poszatkowane
                        kielki i warzywa (salata, marchewka starta)

opcjonalnie dodac mozna krewetki suszone (moczone uprzednio) czy tofu (twarde)

sklada brzeg do srodka i zawija jak nie przymierzajc golabki
                        i natychmiast sie je je

wiem, bo sa tu DIY popiowe restauracje, kupa radosci zawijanej :)

pozdrawiam
                        n.
                        • Gość: n0str0m0 dopisane ciszej jeszcze IP: 58.185.126.* 18.06.06, 06:13
                          www.makantime.com/cookbook/images/popiah.jpg
                          bardzo ladne zdjecie nadzienia popiowego i calego produkta
                          jak zwykle makantajmy i makansutry sa nie do pobicia

caly przepis:

www.makantime.com/cookbook/index.htm
                          :)
                          • Gość: senin dzieki nostromo IP: 58.163.136.* 18.06.06, 06:36
                            no troszku mi sie pokickalo :)

ja sie do tej popii zabieram, jak pies do jeza ;((
                            ale moze,... pewnego pieknego dnia
                            • Gość: n0str0m0 nieelegancko (ale klawo)! IP: 58.185.126.* 18.06.06, 07:44
                              :)
                              troszke mi sie jeszcze przypomnialo

sa jeszcze poskrobane na tarce rzodkwiowate wstazeczki
                              chrupkie i orzezwiajace w ilosciach umiarkowanych
                              a orzeszki ziemne sa pokruszone

> ja sie do tej popii zabieram, jak pies do jeza

zabierz sie - ale daj ingridjencje na stol i kaz im rolowac samemu
                              do picia daj cokolwiek, byle to bylo piwo
                              spodoba im sie

tyle, ze watek zaczal sie od pytania czy springrolowate sa eleganckie
                              nie
                              eleganckie to sa frufru dela blublu
                              popia jest po prostu "klawa"
                              (i niezle zapychajaca)
      • ich11 Mc Donald's ma ponad 23 mln. wpisów! 17.06.06, 07:05
        Zawsze twierdziłem, że to najlepsza restauracja z najwykwintniejszą kuchnią.:)))
        Egg rolls to chiński fast food! Też nie chciałbym ich widzieć nawet na zwykłym
        przyjęciu. Podobnie jak rosołu i panierowanych kotletów z zasmażaną kapustą!
        Na codzień bardzo lubię, ale od święta nie musi być akurat kuchnia domowa.
        Kasicka! masz rację!!!
        • buterfly5 rosół??? 17.06.06, 10:49
          Dobry rosół nigdy nie jest zły!!! Uważam, że świetnie pasuje na wielkie
          uroczystości, inne zupy (flaczki, gulaszowa) są dla mnie zbyt "biwakowe"...
          Ostatnio byłam na przyjęciu komunijnym we francuskim hotelu, kucharz zrobił
          taaaki rosół, nikt nie marudził:)
    • ampolion Re: egg rolls po japońsku 18.06.06, 03:17
      Ilustrowane instrukcje:
      www.yummytaste.com/recipe/detail/eggroll.htm
      • aimar15 aaa Pascal kiedyś coś takiego pichcił 18.06.06, 12:07
        aaa Pascal kiedyś coś takiego pichcił, fajne... ale możew tam gdzieś zbyt pospolite na wystawne przyjęcie, jak u nas rosół
        autorka postu nie napisała, że egg rolls to rodzaj rosołu. tylko, że jest daniem tak pospolitym i nie na miejscu na wystawnym przyjęciu njak u nas sławny rosół i sałatka ziemniaczana z warzywami i majonezem...
    • Gość: Stokrotka Re: egg rolls IP: 213.134.168.* 18.06.06, 09:38
      A co to za prace piszesz?
      Lubie ten film :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka