Dodaj do ulubionych

Automat domowy do pieczenia chleba

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 31.01.03, 11:49
Czy ktoś z was ma doświadczenie w domowym pieczeniu chleba ?
Wiem,że na polskim rynku są dostępne specjalne automaty,które wyrabiają i
pieką chleb.Niestety jest to dość duży wydatek,więc chcę poznać opinię,czy
warto taki zakup poczynić.
A może podzielicie sie ze mną i innymi sprawdzonymi przepisami na domowy
chleb czy bułki ?
Pozdrawiam serdecznie.ELWIRKA
Obserwuj wątek
    • anna_wu Re: Automat domowy do pieczenia chleba 31.01.03, 15:10
      Elwira:)
      Taka maszyna do pieczenia chleba jest swietna, ale nie jestem pewna czy w
      warunkach polskich mialabym taka sama opinie. Mam na mysli fakt, ze na polskim
      rynku mozna kupic pyszne chleby, z chrupiaca skorka, rozne rodzaje...
      Taki automat do robienia chleba ma troche zalet. Zawsze bedziesz miec swierze,
      cieple pieczywo na wybrany przez ciebie czas (mozesz nawet nastawic pore na
      dzien nastepny, albo na czas kiedy wracasz z pracy). Ma roznego rodzaju funkcje
      wlacznie z taka ktora wyrabia tylko ciasto (bulki, ciasto na pizze). W
      internecie znajdziesz mnostwo przeroznych przepisow, wystarczy wpisac w
      wyszukiwarke haslo "bread machine".
      Piszesz, ze zakup tego urzadzenia to duzy wydatek. Zdradzisz jakie sa jego
      koszty?
      Pozdrawiam:)
      • Gość: Elwira Re: Automat domowy do pieczenia chleba IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 03.02.03, 21:32
        anna_wu napisała:

> Elwira:)
        > Taka maszyna do pieczenia chleba jest swietna, ale nie jestem pewna czy w
        > warunkach polskich mialabym taka sama opinie. Mam na mysli fakt, ze na
        polskim
        > rynku mozna kupic pyszne chleby, z chrupiaca skorka, rozne rodzaje...
        > Taki automat do robienia chleba ma troche zalet. Zawsze bedziesz miec
        swierze,
        > cieple pieczywo na wybrany przez ciebie czas (mozesz nawet nastawic pore na
        > dzien nastepny, albo na czas kiedy wracasz z pracy). Ma roznego rodzaju
        funkcje
        >
        > wlacznie z taka ktora wyrabia tylko ciasto (bulki, ciasto na pizze). W
        > internecie znajdziesz mnostwo przeroznych przepisow, wystarczy wpisac w
        > wyszukiwarke haslo "bread machine".
        > Piszesz, ze zakup tego urzadzenia to duzy wydatek. Zdradzisz jakie sa jego
        > koszty?
        > Pozdrawiam:)

=============================================================================
        Nie wiem,dlaczego nie ma mojego postu,ale na pewno odpowiedziałam na Twoje
        pytanie.No,ale skoro nie ma ,odpowiem jeszcze raz:-słyszałam od znajomych,że
        widzieli w jakimś hipermarkecie za około 800 złotych taki automat do pieczenia
        chleba.Jest to jednak spory wydatek.Podobno w Niemczech można kupić nawet
        poniżej 100 Euro [w Media Markt].Pozdrawiam.
      • Gość: Elwira Re: Automat domowy do pieczenia chleba IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 03.02.03, 21:34
        Wydaje mi się,że wysłałam Ci odpowiedż na maila,bo mam kopię w historii
        połączeń,ale nie wiem,dlaczego nie doszedł.Pozdrawiam jeszcze raz.Elwira
    • oneiros Re: Automat domowy do pieczenia chleba 31.01.03, 18:02
      Przedwczoraj upieklem swoj pierwszy domowy chleb ;-). Wlasciwie bardziej bulke, bo pszenny, ale pierwsze koty... W tym celu wykorzystalem Thermomix (to bardzo duzy wydatek, ale polecam)... - to do wyrobienia ciasta, ale pewnie recznie tez by sie dalo (w Thermomiksie trwa to półtorej minuty... dluzej zajmuje wyjmowanie ciasta do formy. Zas do pieczenia - piekarnik Electroluxa, ktory wlasnie nabylismy i ktory bardzom polecam - mozna upiec nie tylko chleb, ale i np. pizze (sprawdzone!), jest tez grill...
      • Gość: KAMA Re: Automat domowy do pieczenia chleba IP: 195.117.68.* 31.01.03, 21:15
        właśnie piekę chleb i w przerwie spotkałam temat. ja ciasto wyrabiam ręcznie,
        bo we wszystkich maszynach jest za dużo póżniej mycia,a wyrabianie trwa 3 min.
        piekę mój cleb w cyklojecie-to takie urządzenie podobne do kombiwara,ale trochę
        lepsze /-reklama POLSATU/ mąkę kupuję w zielarskich
        sklepach /żytnia,grachamka,pszenna/ każdej po 1 szkl. ale wcześniej podgrzewam
        ok.1,5 szkl maślanki z 0,5łyżeczki cukru i też tyle soli do tego dodaję ok.0,5
        dkg.drożdży,wszystko dobrze wyrabiam,po podrośnięciu wykładam do foremek
        alum. i znowu rośnie następnie smaruję olejem i do piekarnika.
        w piekarniku stawiam miseczkę z wodą ,aby skórka nie była zbyt twarda
        i to wszystko. piekę ok. 30-40 min.
        nareszcie jem pieczywo bez sztucznych ulepszaczy pozdr
    • Gość: tipi Re: Automat domowy do pieczenia chleba IP: *.35.11.vie.surfer.at 31.01.03, 21:40
      Gość portalu: Elwira napisał(a):

> Czy ktoś z was ma doświadczenie w domowym pieczeniu chleba ?
      > Wiem,że na polskim rynku są dostępne specjalne automaty,które wyrabiają i
      > pieką chleb.Niestety jest to dość duży wydatek,więc chcę poznać opinię,czy
      > warto taki zakup poczynić.
      > A może podzielicie sie ze mną i innymi sprawdzonymi przepisami na domowy
      > chleb czy bułki ?
      > Pozdrawiam serdecznie.ELWIRKA

Twoje pytanie z pierwszej linijki: czy mam doswiadczenie w pieczeniu chleba?
      Tak, pieke od wielu lat lub raczej pieczemy, bo czesto razem z mezem pieczemy.
      On wyrabia ciasto, ja dozuje skladniki.
      Co do automatow do pieczenia chleba, to mimo ze zaraz odezwie sie cala gwardia
      posiadaczek i zachwalaczek tego urzadzenia, powiem ze sa to wyrzucone
      pieniadze.
      Pieczenie jest tak proste a jedzenie wlasnorecznie upieczonego chlebka tak
      niesamowite, ze pomimo tego ze pracuje i w dodatku b. duzo, robie to. Jedynym
      argumentem jest czas. Trzeba byc w domu minimum 2 do 3 godz.
      Przepis:
      - litr mako pszennej
      - litr maki mieszanej( zytnia + maka z pelnego przemialu)
      - 8 dag drozdzy
      - ok.litra cieplej wody
      - plaska lyzka (2 lyzeczki plaskie ) soli
      - dodatki (rodzynki lub siemie lniane + dynia + sezamek+ slonecznik) dowolnosc

Wrzucam do miski pokruszone drozdze, wsypuje make, sol, dodatki i wlewam wode
      nie w calosci, dodaje po trochu. Wyrabiam az ciasto zacznie odchodzic od reki.
      Zostawiam do wyrosniecia. Po wyrosnieciu wyrabiam jeszcze raz 2 min i wkladam
      do blach blaszanych (wieksze keksowki, do kupienia w sklapach nazywaja
      sie "blachy chlebowe") mocno formujac i zostawiam do wyrosniecia (przykryte).
      Jak zaczna "wychodzic" z foremek i wstawiam do piekarnika elektrycznego i
      pieke ok. 1 godz.
      • Gość: KAMA Re: Automat domowy do pieczenia chleba IP: 195.117.68.* 01.02.03, 19:33
        tipi ,chlebek pieczony na wodzie nigdy tak się nie zrumieni jak na innych
        płynach, próbowałam, i wiem że wychodzą, owszem,ale jasne.
        i nie strasz debiutantek czasem, wyrabianie trwa ok.1 min ,po wyrobieniu
        rośnie też b.szybko i drugi raz nie trzeba znowy wyrabiać ,tylko wystarczy
        raz zarobić i formować do foremek, żadne maszyny nie są potrzebne do
        wyrabiania,gdyż wyrabia się lekko, ciasto na pączki wyrabia mój mąż,gdyż ja nie
        mam siły, ale chlebek wyrobię, bez trudu. pozdr. KAMA
        • Gość: tipi Re: Automat domowy do pieczenia chleba IP: *.35.11.vie.surfer.at 01.02.03, 21:04
          Gość portalu: KAMA napisał(a):

> tipi ,chlebek pieczony na wodzie nigdy tak się nie zrumieni jak na innych
          > płynach, próbowałam, i wiem że wychodzą, owszem,ale jasne.
          > i nie strasz debiutantek czasem, wyrabianie trwa ok.1 min ,po wyrobieniu
          > rośnie też b.szybko i drugi raz nie trzeba znowy wyrabiać ,tylko wystarczy
          > raz zarobić i formować do foremek, żadne maszyny nie są potrzebne do
          > wyrabiania,gdyż wyrabia się lekko, ciasto na pączki wyrabia mój mąż,gdyż ja
          nie
          > mam siły, ale chlebek wyrobię, bez trudu. pozdr. KAMA

a co ma piernik do wiatraka dziewcze...do wyrobu chleba zawsze dodaje sie wode
          a skorka moze byc innego koloru jezeli ciasto przed wlozeniem do pieca
          posmarujesz czyms. Tak sie postapuje teraz i tak sie postepowalo 50 lat temu.
          Np na wsiach chleb przed wlozeniem do pieca (taki duzy okragly bochen chleba)
          smarowalo sie herbata albo kawa zbozowa. Kwasne mleko dodawalo sie
          zamiast "zaciastka" , jezeli wiesz co to jest i wiesz po co sie to stosowalo.
          Ten przepis ktory ja podaje JA stosuje przez wiele lat i nie poprawiaj mnie.
          Mnie chleb wychodzi. Napisz swoj przepis i spadaj a nie wymadrzaj sie.
          • Gość: KAMA Re: Automat domowy do pieczenia chleba IP: 195.117.68.* 02.02.03, 10:59
            tipi, przepis swój podałam wcześniej, nie wymądrzam się, tylko radzę jak
            ułatwić sobie pracę, aby nie pracować jak 50 lat temu,no chyba że chcesz być
            "cięrpiętnikiem"- twoja sprawa . ja przy chlebku pomocy nie potrzebuję,efekt
            jest świetny,no a nadmiar energii zachowuję na inne zajęcia pozdr. KAMA
            • Gość: tipi Re: Automat domowy do pieczenia chleba IP: *.35.11.vie.surfer.at 02.02.03, 11:39

> tipi, przepis swój podałam wcześniej, nie wymądrzam się, tylko radzę jak
              > ułatwić sobie pracę, aby nie pracować jak 50 lat temu,no chyba że chcesz być
              > "cięrpiętnikiem"- twoja sprawa . ja przy chlebku pomocy nie potrzebuję,efekt
              > jest świetny,no a nadmiar energii zachowuję na inne zajęcia pozdr. KAMA

przeczytaj sobie jeszcze raz co napisalam w poprzednim liscie dokladnie a
              jezeli nie zrozumialas to popros o przetlumaczenie. Nie staraj sie uzywac
              argumentow z mojej wypowiedzi w przekreconym sensie jako atak na mnie bo to po
              prostu durne. Czy ty potrzebujesz pomoc przy chlebku czy nie to twoja sprawa
              ale przy mysleniu mysle ze tak....
              piecz sobie swoje chlebki najlepiej od razu w sklepie bio i "fruwaj w swojej
              krainie" i nie czepiaj sie mnie OK?
              • Gość: XY Re: Automat domowy do pieczenia chleba IP: 195.117.68.* 02.02.03, 18:10
                Czytajac te forum uwazam -GOSC TIPI powinna sie leczyc a nie prowadzic dyskusje
                gdyz ja wszystko drazni.TAK TAK TAK .
                • Gość: tipi Re: Automat domowy do pieczenia chleba IP: *.35.11.vie.surfer.at 03.02.03, 01:02
                  Gość portalu: XY napisał(a):

> Czytajac te forum uwazam -GOSC TIPI powinna sie leczyc a nie prowadzic
                  dyskusje
                  >
                  > gdyz ja wszystko drazni.TAK TAK TAK .

jak widzisz po listach ja nie zaczelam zaczepek a niestety nic na to nie
                  poradze ze na palme wprowadzaja mnie:
                  - kurowatosc domowa
                  - inteligencja niewystepujaca
                  tudziez wymadrzalosc wszcechobecna.
                  Podalam przepis na chleb, podparty wielotetnia praktyka jak rowniez
                  wiadomosciami z serii "jak sie piecze chleb". Nie krytykuje, ze ktos kupuje to
                  co POLSAT poleca ani to, ze na upieczenie chleba z 3 szklanek maki potrzeba
                  troche mniej czasu niz na chleb z 2 litrow maki ale to tylko szczegoly.
                  Podgladam wiele tutaj przepisow i nie krytykuje zeby krytykowac ale uwazam ze
                  jezeli ktos glupoty wypisuje i jednoczesnie zarzuca cos czego sam nie
                  sprawdzil to musze zareagowac. Zdaje sobie sprawe ze na strone KUCHNIA
                  niekoniecznie musza intelektualistki zagladac ale nie znaczy to rowniez ze
                  tylko glaby kapusciane.
    • Gość: Elwira Re: Automat domowy do pieczenia chleba IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.02.03, 21:08
      Czyżby ta dyskusja nie odbiegła zbytnio od tematu.Ja tylko szukałam przepisów
      na pyszny chlebuś,a nie zwady i kłótni...
      • Gość: KAMA Re: Automat domowy do pieczenia chleba IP: 195.117.68.* 02.02.03, 21:18
        bardzo przepraszam, do teraz ,to forum było dla mnie relaksem,niestety na moje
        nieszczęście trafiłam na tipi. już z innych tematów w których spotkałam tipi
        sądzę ,że powinna wejść na forum zdrowie -depresja
        ja kontynuować złośliwości nie będę pozdr.KAMA
        • Gość: tipi Re: Automat domowy do pieczenia chleba IP: *.35.11.vie.surfer.at 03.02.03, 01:19

> bardzo przepraszam, do teraz ,to forum było dla mnie relaksem,niestety na
          moje
          > nieszczęście trafiłam na tipi. już z innych tematów w których spotkałam tipi
          > sądzę ,że powinna wejść na forum zdrowie -depresja
          > ja kontynuować złośliwości nie będę pozdr.KAMA
          >

wiesz jaka ty jeste obludna KAMA, jak mozna wejsc na nick XY z tego samego IP
          i po co to robisz. Chesz zrobic sztuczny tlok i zle opinie na moj temat. Nie
          musisz to jest wolne forum, nie podstawiaj sie za innych . To naprawde
          nieladnie i dorosla kobieta tak robi? A gdyby tak twoje dziecko zrobilo,
          napisalo by opinie i podpisalo innym nickiem pochwalila bys je? Oj wstydz sie
          wstydz!!!!
      • Gość: tipi Re: Automat domowy do pieczenia chleba IP: *.35.11.vie.surfer.at 03.02.03, 01:26

> Czyżby ta dyskusja nie odbiegła zbytnio od tematu.Ja tylko szukałam
        przepisów
        > na pyszny chlebuś,a nie zwady i kłótni...

przykro mi Elwiro ze tak potoczyla sie dyskusja. Jest to jedenak forum
        dostepne dla wszystkich i niestety rozne sie zdazaja sytuacje. Ja podalam
        przepis, jak pisalam w innych postach, wyprobowany i w dodatku wychowalam sie
        w tradycji pieczenia chleba. Chcialam podac przepis, nie zakladajac ze zostane
        napadnieta reklama POLSATU i uwagami kompletnie nie majacymi uzasadnienia.
        Niestety albo na szczescie mam taki charakter ze jak widze bzdure to staram
        sie ja skorygowac a najbardziej mnie wkurza brak argumentow u przeciwnika
        tylko atak, tak jak to zrobila rozmowczyni. Atak, rowniez podszywajac sie pod
        inny nick zeby tylko negatywnie mnie naswietlic . Rece mi w tym momencie
        opadly.
        • anna_wu Re: Automat domowy do pieczenia chleba 03.02.03, 15:36
          Hmmm, nikt oprocz mnie nie wypowiedzial sie na temat automatu do pieczenia
          chleba:). Elwira rowniez nie odpowiedziala na moje pytanie, szkoda.
          Dodam tylko, ze glowna zaleta maszyny jest fakt, ze prawie wszystko odbywa sie
          bez naszego udzialu. Jedyne co musimy zrobic to wymierzyc i wrzucic wszystkie
          skladniki do pojemnika, przycisnac pare guzikow i pozniej wyjac gotowy chleb.
          Moja znajoma Wegierka namietnie piecze chleb w tradycyjny sposob. Wychodzi jej
          bardzo smaczny:).
          Pozdrawiam:)
          • Gość: jarekZ Re: Automat domowy do pieczenia chleba IP: spc:* / 126.33.13.* 04.02.03, 12:57
            a są takie automaty do mieszania chleba???
            gdzie je można kupić?
            może adres jakiejś strony www z ofertą?
          • supelka Re: Automat domowy do pieczenia chleba 04.02.03, 20:07
            anna_wu napisała:

> Hmmm, nikt oprocz mnie nie wypowiedzial sie na temat automatu do pieczenia
            > chleba:). Elwira rowniez nie odpowiedziala na moje pytanie, szkoda.
            > Dodam tylko, ze glowna zaleta maszyny jest fakt, ze prawie wszystko odbywa
            sie
            > bez naszego udzialu. Jedyne co musimy zrobic to wymierzyc i wrzucic wszystkie
            > skladniki do pojemnika, przycisnac pare guzikow i pozniej wyjac gotowy chleb.
            > Moja znajoma Wegierka namietnie piecze chleb w tradycyjny sposob. Wychodzi
            jej
            > bardzo smaczny:).
            > Pozdrawiam:)

nie przejmuj sie, Elwira rzadko odpowiada na posty, zadaje wszedzie mase pytan,
            a potem chyba zapomina bo nigdy nie raczy odpowiedziec :-)
            • Gość: Elwira Re: Automat domowy do pieczenia chleba IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.02.03, 19:34
              supelka napisał(a):

> anna_wu napisała:
              >
              > > Hmmm, nikt oprocz mnie nie wypowiedzial sie na temat automatu do pieczenia
              >
              > > chleba:). Elwira rowniez nie odpowiedziala na moje pytanie, szkoda.
              > > Dodam tylko, ze glowna zaleta maszyny jest fakt, ze prawie wszystko odbywa
              >
              > sie
              > > bez naszego udzialu. Jedyne co musimy zrobic to wymierzyc i wrzucic wszyst
              > kie
              > > skladniki do pojemnika, przycisnac pare guzikow i pozniej wyjac gotowy chl
              > eb.
              > > Moja znajoma Wegierka namietnie piecze chleb w tradycyjny sposob. Wychodzi
              >
              > jej
              > > bardzo smaczny:).
              > > Pozdrawiam:)
              >
              > nie przejmuj sie, Elwira rzadko odpowiada na posty, zadaje wszedzie mase
              pytan,
              >
              > a potem chyba zapomina bo nigdy nie raczy odpowiedziec :-)

===============================================================================
              Bardzo przepraszam,jeśli ktś czuje się obrażony,że nie odpowiadam na
              posty.Zarzuca mi się,że rozpoczynam tematy i nie raczę odpowiadać.Nie,nie
              zapominam,gdzie piszę.Mam ostatnio kłopoty z kompem i nie zawsze mogę się
              dostać na interesującą mnie stronę.Poza tym kilka razy w ciągu
              godziny "wyrzuca" mnie z internetu [to chyba wina modemu,ale czekam na
              fachowca po niedzieli].
              Jeśli zać chodzi o odpowiedzi...Nie wiem jak to się dzieje,że nie są
              zamieszczone wszystkie,kóre wysłałam.Sama dziwię się,ponieważ wiem,że w kilku
              tematach odpowiadałam,radziłam,jednak ich nie ma !!!Może to wina faktu,że nie
              jestem zarejestrowana ? Czy ktoś może mi pomóc w tej sprawie ?
              Ja naprawdę mam dobre chęci i nie mam zamiaru robić sztucznego tłoku na tym
              forum.Czasem sama nie wiem,co jest powodem.Nie jestem bowiem nowicjuszką na
              różnych forach i nigdzie do tej pory nie miałam takich doświadczeń.
              Serdecznie wszystkich pozdrawiam [najserdeczniej tych,którzy czuli się urażeni
              moim milczeniem.Wiem,że mogło to zostać odebrane jako lekceważenie,ale
              naprawdę tak nie było !].Postaram się zrehabilitować ! Tylko jak ???
    • u_ Re: Automat domowy do pieczenia chleba 05.02.03, 09:23
      mam taki automat, ale czy lubie robic w nim chleb to juz inna sprawa. ma
      juz 2 lata i mam wrazenie, ze nie piecze tak jak na poczatku. chleb jest
      dobrze wyrobiony ale nie rosnie zbyt ladnie. moze osoby, ktore lubia
      ciezkie razowce beda z tego zadowolone.

co do "problemu" piekacych samodzielnie lub nie. jesli ktos ma czas i
      checi, i w dodatku to lubi to niech mu idzie na zdrowie :)
    • Gość: bajadreka Re: Automat domowy do pieczenia chleba IP: *.dialsprint.net 09.02.03, 23:30
      Elwira, wiem, ze pytalas o to samo na mniammniamie i tam ci odpowiedzialam na
      temat maszyn do chleba, chetnie podam ci tez przepisy na domowy chleb, tylko
      prosze napisz jakie cie interesuja i czy do maszyny, czy do wyrabiania recznie:-
      )
      • Gość: Elwira Re: Automat domowy do pieczenia chleba IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.02.03, 20:19
        Gość portalu: bajadreka napisał(a):

> Elwira, wiem, ze pytalas o to samo na mniammniamie i tam ci odpowiedzialam
        na
        > temat maszyn do chleba, chetnie podam ci tez przepisy na domowy chleb, tylko
        > prosze napisz jakie cie interesuja i czy do maszyny, czy do wyrabiania
        recznie:
        > -
        > )
        Pytałam także na mniammniamie,ponieważ interesują mnie opinie ludzi na ten
        temat.A muszę przyznać,że są rozbieżne i bardzo,bardzo różne.
        Interesują mnie na razie takie do wyrabiania rcznego,ponieważ jakoś niełatwo
        jest mi znaleźć "nadprogramowe" 800-900 złotych.
        Ale czy przepisy do automatu i do wyrabiania ręcznego tak bardzo się od siebie
        różnią,że pytasz,które mnie interesują ?
        Może konsystencja inna ? Ale będę wdzięczna za różne przepisy.Może kiedyś się
        dorobię w/w maszyny.Może być na forum mniam-mniam albo na priva.
        Pozdrawiam serdecznie i czekam na pyszne przepisy.ELWIRA
        • tralalumpek Re: Automat domowy do pieczenia chleba 10.02.03, 20:34
          > Pytałam także na mniammniamie,ponieważ interesują mnie opinie ludzi na ten
          > temat.A muszę przyznać,że są rozbieżne i bardzo,bardzo różne.
          > Interesują mnie na razie takie do wyrabiania rcznego,ponieważ jakoś
          niełatwo
          > jest mi znaleźć "nadprogramowe" 800-900 złotych.
          > Ale czy przepisy do automatu i do wyrabiania ręcznego tak bardzo się od
          siebie
          > różnią,że pytasz,które mnie interesują ?
          > Może konsystencja inna ? Ale będę wdzięczna za różne przepisy.Może kiedyś
          się
          > dorobię w/w maszyny.Może być na forum mniam-mniam albo na priva.
          > Pozdrawiam serdecznie i czekam na pyszne przepisy.ELWIRA

czekasz na przepisy mowisz a powiedz mi czy te przepisy ktore dostajesz
          wybrobowujesz wogole? Czy tylko ludzie zadaja sobie trud zeby Ci cos napisac a
          ty .........czekasz dalej. Chetnie dowiedzialabym sie jak Ci sie udaly wypieki
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka