marysia_b 07.07.06, 14:51 Witajcie, Czy ktos zna moze przepis na taka zwykla wiejska kartoflanke? Bylabym bardzo wdzieczna. I jeszcze chlodnik litewski (czym mozna zastapic zsiadle mleko?); Bardzo dziekuje za wszelaka pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: kartoflanka i chlodnik litewski 07.07.06, 15:34 Kartoflanka Do garnka z wodą włożyć kawałek wędzonego boczku, 1 dużą cebulę, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, garść majeranku. Gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Wyjąć boczek, pokroić w kosteczkę (ja od razu odkrawam i oddaję psom tłuste części, ale to już jak kto woli), wyjąć cebulę, też pokroić, a raczej rozdyźdać widelcem, bo ona już prawie rozgotowana jest. Do wywaru wrzucić z powrotem cebulę, boczek oraz pokrojone w kostkę ziemniaki – ile, to już zależy jak bardzo gęstą zupę chce się uzyskać. Dosolić – czasem nie potrzeba, jak boczek był słony. Gotować aż ziemniaki będą miękkie, a właściwie rozpadające się. Pod koniec gotowania można dorzucić garść zacierek (ja kupuję takie gotowe „łezki”, ale można się pobawić w samodzielne skubanie). Taka zupa jest najlepsza odgrzewana na drugi dzień, nabiera gęstości i jakoś tak się „przegryza”. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: kartoflanka i chlodnik litewski 07.07.06, 15:35 A tu chłodnik: kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408184,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Re: kartoflanka i chlodnik litewski 07.07.06, 16:21 default napisała: > A tu chłodnik: > <a href="kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408184,P_KOBIETA_PRZEPISY.html" target="_blank">kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408184,P_KOBIETA_PRZEPISY.html</a> Tez dziekuje! Skad ja botwinke wezme, to druga sprawa ale moze akurat! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: kartoflanka i chlodnik litewski 08.07.06, 10:52 marysia_b napisała: > Skad ja botwinke wezme, to druga sprawa ale moze akurat! ;) W jarzyniaku skolko choczesz... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Re: kartoflanka i chlodnik litewski 07.07.06, 16:20 Baaaaardzo dziekuje! ;))) To znaczy, ze kartoflanke robi sie zupelnie bez warzyw? Koperku tez nie dodawac? Tak pytam, moze glupio ale najtrudniejsze sa rzeczy oczywiste ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karla Re: kartoflanka i chlodnik litewski IP: *.zurich.pl 07.07.06, 15:39 ja zwykle robie chlodnik na maslance lub/i kefirze Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Re: kartoflanka i chlodnik litewski 07.07.06, 16:23 Gość portalu: Karla napisał(a): > ja zwykle robie chlodnik na maslance lub/i kefirze Dzieki! Moze byc pol na pol? I oczywiscie smietana! Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: kartoflanka i chlodnik litewski 07.07.06, 16:39 Oczywiście śmietana też może być, nawet słodka - zwłaszcza do chłodników owocowych.nawet 30-stka, jak kto lubi tłusto. Mi jednak bardziej pasują chyde śmietany, zmieszane z jogurtem. Ostatecznie w upały powinno się jeść lekkostrawnie.No, starać się by to było lekkie... :) Odpowiedz Link Zgłoś