Dodaj do ulubionych

Czas na ogórki w zalewie chilli

IP: *.crowley.pl 22.07.06, 20:40
Przepis z tego forum.Robię od 3 lat.
Są pyszne

2,5 kg ogórków
4 łyżki soli
2 łyżeczki chilli
1/2 kg cukru
1 i 1/2 główki czosnku
8 łyżek oliwy
1 i 1/2 szklanki octu
Ogórki pociąć wzdłuż na ósemki.Posolić i odstawić na 6 godzin. Odlać powstały
sok, odcedzone ogórki posypać chilli, zmiażdżonym czosnkiem, polać oliwą.
Zagotować ocet z cukrem i ostudzoną zalewę dodać do ogórków, wymieszać.
Tak pzrygotowane ogórki odstawić na 12 godzin. Nakładać do słoików, zakręcić i
gotowe. Nie gotować.
Pychota.
Obserwuj wątek
    • siostraheli Re: Czas na ogórki w zalewie chilli 22.07.06, 23:09
      też robiłam w poprzednich latach. Dzieki za przypomnienie, bo mi gdzies przepis
      wcięło.
      • brynia2 Re: Czas na ogórki w zalewie chilli 22.07.06, 23:38
        Czy one faktycznie nie wymagają pasteryzowania?
        • siostraheli Re: Czas na ogórki w zalewie chilli 23.07.06, 10:03
          one są do bieżącego spozycia raczej.
          • Gość: Mucia Re: Czas na ogórki w zalewie chilli IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.07.06, 16:03
            Ja robię te ogórki trochę inaczej, ale przestały cały rok (właśnie wczoraj było
            z nimi pożegnanie-skończyłam ostatni słoik ubiegłoroczny). Na 2 kg ogórków ze
            skórką pokrojonych w grube plastry-ok 2 cm sypię 4 łyzki soli, mieszam. po8-12
            godzinach odlewam wytworzony sok (wylewam go) posypuje chili lub ostra papryką-
            ok 2 łyżeczek, kroje ma cienkie plasterki ząbki czosnku z 1 dużej lub 2 małych
            główek na ogórki. Mieszam. W rondelku zagotowuje 1 1/4 szklankę octu i 1 1/2
            szklanką cukru i 1/3 szklanki oleju czasami mieszając. Polewam po ogórkach. Po
            wystygnięciu przekładam do słoików i nie gotuję-sprawdzone. trzymam w piwnicy w
            bloku.
    • Gość: GP-S Re: Czas na ogórki w zalewie chilli IP: *.crowley.pl 23.07.06, 21:30
      Nie trzeba pasteryzować.Przechowują się doskonale.
      Wypróbukę także drugi sposób-może będą smaczniejsze.

Na forum były też przepisy na ogórki w musztardzie.
      Oto one:
      Pierwszy przepis
      Jest to przepis na ogórki w musztardzie,ale są to już przetwory na zimę.
      1 szklanka octu,6 szklanek wody,2 szklanki cukru,2 łyżki soli,5 łyzek musztardy
      sarepskiej-to wszystko zagotować.
      Do słoika włożyć ziele angielskie,ząbek czosnku,liść laurowy.Całe ogórki ułozyć
      w słoikach i zalać ciepłą zalewą.Krótko pasteryzować (nie gotować)

Drugi przepis
      5 szklanek zimnej wody,1 szklanka octu (10%),1 szklanka cukru,2 płaskie łyżki
      soli,5 łyżek musztardy stołowej (w przepisie jest napisane,że tylko taka),2-3
      ząbki czosnku,liść laurowy,ziele angielskie,gorczyca.Do musztardy dodawać po
      kropli wodę (jak majonez).Zaleę gotować 5 minut.Ogórki pokroić na części ułożyć
      w słoikach i zalać zalewą.Pasteryzować 5-7 minut.
      • Gość: Elfia Re: Czas na ogórki w zalewie chilli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 22:43
        Próbowałam obu przepisów na ogórki. Z chili nie wymagają pasteryzacji i mimo
        moich obaw przetrzymały świetnie zimę, z musztadą też są dobre, ale tylko jedną
        zimę. Kiedyś przetrzymałamnadmiar słoikow z tymi ogórkami do kolejnego roku i
        okazało się, że "wyparował" z nich cały musztardowy aromat, były zupłnie
        nieostre. Teraz robię tyle, żeby nie ostało do kolejnej zimy, albo podaję latem
        podczas grillowania to co zostanie.
        • Gość: justok Re: Czas na ogórki w zalewie chilli - odstawianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 10:21
          mam podobny przepis z tym, że w zalewie mają posiedzieć 3 dni zanim się je
          włoży do słoików - nie za długo?
          Gdzie one mają tak czekać? W lodówce, w jakimś chłodniejszym miejscu czy może
          być w kuchni?
          Poratujcie, bo wieczorem robię już zalewę:)
          • Gość: justok Re: Czas na ogórki w zalewie chilli - odstawianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 18:44
            no nie bądźcie wiśnie:)
            nie wiem czy tej zalewy jest wystarczająco dużo, żeby przykryć ogórki w
            słoikach, jak to ma wyglądać?
    • Gość: GP-S Re: Czas na ogórki w zalewie chilli IP: *.crowley.pl 01.08.06, 20:31
      Ja trzymam 12 godzin ,a często krócej i wkładam do słoików.Zalewy jest nawet
      zbyt dużo.
    • Gość: GP-S Re: Czas na ogórki w zalewie chilli IP: *.crowley.pl 01.08.06, 20:36
      Właśnie wypatrzyłam w Galerii Potraw podobny przepis.Muszę wypróbować.
      oto on
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=46211391&v=2&s=0
      • Gość: justok Re: Czas na ogórki w zalewie chilli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 08:53
        Wielkie dzięki, faktycznie zalewy było więcej niż trzeba:)
        Nie pasteryzowałam, mam nadzieję, że się nie zepsują, bo zamykane na zimno..
        ale są pyszne :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka