Gość: lina IP: *.adsl.proxad.net 08.08.06, 12:16 Chodzi mi o takie cienkie placuszki, ktorymi owija sie yufkę? Czy da sie je wykonac bez pieca do pizzy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f to jest filo poprostu, wiec jak filo. Tylko lepiej 08.08.06, 12:22 kup gotowe jednak, bo robota okropeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinkink Re: to jest filo poprostu, wiec jak filo. Tylko l IP: *.oc.oc.cox.net 09.08.06, 03:26 A co to jest jufka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lina Re: to jest filo poprostu, wiec jak filo. IP: *.adsl.proxad.net 09.08.06, 11:45 Yufka to danie tureckie: mieso z kebabu + warzywa w BARDZO cienkim ciescie (duzym jasnym placku, pieczonym w piecu do pizzy lub w chlebowym). *** Znalazlam przepis na filo, wydaje sie latwy, ale yufki nie sa chrupiace, jak stoi w przepisie ani nie sa rumiane, lecz biale i mieciutkie, wiec nie wiem czy to ma byc przepis na filo... 1/2 kg mąki, 4 łyżki oleju, 1 płaska łyżeczka soli, 1 szklanka wody, masło do foremek; mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą, olejem i wodą, zagnieść twarde ciasto jak na makaron. Wyrobić bardzo starannie, przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto filo szybko wysycha i staje się łamliwe, należy więc kroić tylko potrzebną ilość, pozostałe przykryć wilgotną ściereczką. Ciasto to można zamrażać. Podzielić ciasto na 6 -8 kulek, każdą z nich rozwałkować, podsypując często mąką, na płaty grubości papieru. Piec w średnio nagrzanym piekarniku, aż będą chrupiące i rumiane. Odstawić do ostygnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna yufka i kebab 11.08.06, 22:44 turecka yufka to mniej wiecej to samo co greckie ciasto filo, dobrze ci napisal ktos wczesniej. jest yufka ciensza do baklawy i grubsza do innych potraw, np na borek. zrob ja wg tego przepisu co masz, tylko na koniec nie piecz w piekarniku. bedzie miekka, biala i gotowa do dalszego przerobu, ale musi byc bardzo cieniutka. najlepiej owija sie mieso takim cieniutkim plackiem, ktory nazywa sie lavas (lavash). o jakie danie moze ci chodzic, trudno przewidziec, bo jest bardzo wiele przepisow, gdzie mieso owiniete jest w yufke i polane sosem pomidorowym czy yogurtem. wiele z nich jest regionalnych, ale na pewno nie nazywaja sie yufka. yufka to tylko to ciasto, w ktore owiniete jest mieso. kebab z kolei to tez ogolna nazwa dania miesnego i mieso wcale nie musi byc mielone, moze byc pokrojone w kostke, zgrilowane i polane sosem. kebabow jest w turcji multum, co region to inny. w dodatku turcy nie trzymaja sie sztywno nazewnictwa czy przepisow kulinarnych, dlatego nieraz zdarza sie, ze pod ta sama nazwa kryje sie zupelnie inna potrawa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lina Re: Jak robi sie ciasto na yufkę [jufkę]? IP: *.adsl.proxad.net 11.08.06, 17:25 Sprawdzilam dokladnie: filo to zupelnie inne ciasto. Czy ktos moze mi pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś
p.olina Re: Jak robi sie ciasto na yufkę [jufkę]? 11.08.06, 22:28 Zobacz tutaj, niestety po niemiecku, ale jak chcesz, moge przetlumaczyc :) www.rezepte-zubereiten.de/Sonstiges/5469/Yufka-Ekmegi---Ungesaeuertes-Fladenbrot.htm Ale jacek ma racje: dziewczyno, yufka to obled. Tu jeszcze masz zdjecia: www.marions-kochbuch.de/index/0831.htm Odpowiedz Link Zgłoś