Gość: robin IP: 80.50.253.* 13.08.06, 14:57 Witam Chciałbym się dowiedzieć jak samodzielnie zrobić cukier kandyzowany na pałeczkach. Widuje się takie coś w herbaciarniach. Może ktoś zna sposób i pomoże... Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: cukier kandyzowany 13.08.06, 15:01 smazenie cukru w cukrze? Ciekawe...))) www.gotowanie.v9.pl/slownik/139.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robin Re: cukier kandyzowany IP: 80.50.253.* 13.08.06, 15:17 Doskonale wiem na czym polega kandyzowanie. Pytam o to ponieważ pod taką nazwą to funkcjonuje w herbaciarniach np tutaj można sprawdzić: www.domherbaty.com.pl/Oferta.php?ParentGrupaID=30000 Nie będę wnikał w to czy nazwa ta jest trafna czy też nie, chcę po prostu dowiedzieć się jak to zrobić, pewnie powinno się to nazywać cukier krystalizowany. Zresztą gdzieś się spotkałem z definicją że kandyzowanie to także krystalizacja, więc niekoniecznie musi się odnosić jedynie do konserwowanych w ten sposób owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
suggestia Re: cukier kandyzowany 13.08.06, 15:10 Kup ten drobny kruszony cukier kandyzowany: www.diamant.pl/ex_0502.htm zrob syrop z cukru zwyklego,gruby patyczek do szaszlykow zamocz w syropie cukrowym i potem w drobnym kandyzowanym i jak wyschnie to bedzie cos na ksztalt gotowych patyczkow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robin Re: cukier kandyzowany IP: 80.50.253.* 13.08.06, 15:23 Dziękuję za sugestię suggestio :-). Tylko mam pewne wątpliwości, czy w momncie kiedy zanurzę to całe ustrojstwo np w herbacie, nie odpadnie to to od patyczka? Chciałbym zrobić to tak żeby wszystko było trwałe i trzymało się patyka. Odpowiedz Link Zgłoś
suggestia Re: cukier kandyzowany 13.08.06, 15:28 Moze i masz racje z tym ze odpadnie,moze oni mieszaja ten drobny cukier z syropem i dopiero formuja na patyczku,albo nakladaja to warstwami-druga jak pierwsza zaschnie,wtedy wszystko ma szanse lepiej sie skleic. Jednym slowem musisz poeksperymentowac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robin Re: cukier kandyzowany IP: 80.50.253.* 13.08.06, 15:44 Chyba skarmelizuję trochę cukru, potem to na patyczki i dopiero obtoczę w kryształkach brązowego cukru. Okaże się co z tego wyjdzie :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: cukier kandyzowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 16:36 można kupić "diamanta"-nie pamiętam w którym markecie wwidziałąm(leklerk albo kerfur) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: cukier kandyzowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 16:41 www.diamant.pl/ kandissticks -lodowe i bursztynowe. nie wiem czy się dobrze trzymają, nie używam cukru:) Odpowiedz Link Zgłoś
lullaby22 Re: hmm... 13.08.06, 17:02 ba_nita napisał: > smazenie cukru w cukrze? Ciekawe...))) > www.gotowanie.v9.pl/slownik/139.php Oj banito, banito, gdzieś ci się lotność umysłu podziała :) :) Odpowiedz Link Zgłoś