Dodaj do ulubionych

Smarowanie do chleba?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 16:05
Prosze, moze ktos zna przepis, na "smarowanie z mielonego miesa do chleba",
pasteryzowane w sloiku, a moze zapieczone? Ostatnio kupilam gotowe, ale bylo
mi zbyt tluste. Ale , nie ma to byc pasztet , to bylo bez bialka i bulki, z
apetyczna galaretka na spodzie.
Obserwuj wątek
    • Gość: monisia Re: Smarowanie do chleba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 14:06
      no nie wierze , nikt nie robi, sam pasztetowej w sloiku?
      • kropka.nad.zet no widocznie nikt, albo mało kto 14.08.06, 14:18
        znalazłam tylko taki przepis w necie:
        www.gotowanie.wkl.pl/przepis16462.html?PHPSESSID=2a4c8b46669fc92c4491146ffd330c88
        • Gość: pringleski Re: no widocznie nikt, albo mało kto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 14:32
          Ja pamiętam z domu rodzinnego,ale mało dokładnie bo byłam malutka jak coś
          takiego mama robiła.Było to robione z tego mięsa co na kiełbase
          swojską,wkładane do słoika i pasteryzowane.Więcej nie pamiętam.Tak właśnie
          kiedyś pomyślałam sobie,że zjadłby coś takiego.
    • Gość: tija Re: Smarowanie do chleba? IP: *.profnet.tom.lub.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 11:10
      Witam...surowe mięso kroję w grube kawałki lub mielę w maszynce przez sitko o
      grubych oczkach, następnie dodaje sól ,pieprz ,troszeczkę wody [póżniej z tego
      jest galaretka]i dobrze wyrabiam. Wyrobioną i dosmakowaną masę wkładam do
      słoiczków, [ słoik wypełnić do 3/4 jego pojemności] na wierzch do słoika dodaję
      kilka ziarenek pieprzu, 3 ziela angielskie i liść laurowy.Zakręcam słoiki i
      wstawiam na blachę i do piekarnika.Podgrzewam na wolniutkim ogniu,kiedy się juz
      zahartuje dodaję temperatury, cały czas kontroluje...gdy w słoikach zacznie
      bulgotać, temperature lekko obniżam i tak piekę ok , 2 godz . W piekarniku
      zostawiam do wystygnięcia. Można przedłużyć czas pieczenia , aż mięso się
      zarumieni, jest smaczniejsze, ale to już kwestia smaku.....dodam , że mięso
      moze być z tych tłuściejszych.... robię tak od lat..pozdrawiam
      • Gość: monisia Re: Smarowanie do chleba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 11:50
        Jak to jest z temperatura? Czy sloiki wstawiasz do zimnego piekarnika? A w
        jakiej teperaturze maja sie gotowac przez te dwie godziny? Jakich sloikow
        uzywasz, czy moga byc twisty, kiedy je zakrecasz? dzieki , pozdrawiam
        • Gość: tija Re: Smarowanie do chleba? IP: *.profnet.tom.lub.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 16:54
          używam słoików typu twist...zakręcam je po włożeniu mięsa do słoików[dobrze
          wycieram słoik i wieczko],wkładam do zimnego piekarnika ...ok. 1/2 godz
          podgrzewam w temperaturze 60 st, nastepnie ustawiam temperaturę 150-160 st.i
          zapiekam ok. 2 godz....jezeli mięso ma być zrumienione , zapiekam odpowiednio
          dłużej , aż nabierze koloru...uwazać aby tłuszcz nie kipiał ze słoików , w
          razie czego zmniejszyć temperature...nawet jeżeli coś nie wyjdzie z kolorem to
          i tak jest smaczne ..pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka