Dodaj do ulubionych

Placki yufka-co z nich?

23.08.06, 20:06
Kupilam spora ilosc plackow yufka.Zrobilam juz z nich takie "przekladance" ze
szpinakiem i cos na wzor zapiekanki z miesem mielonym.Zostaly mi jeszcze dwa
opakowania i brak pomyslu...moze cos podpowiecie?
Obserwuj wątek
    • Gość: lu Re: Placki yufka-co z nich? IP: *.adsl.proxad.net 23.08.06, 20:20
      Zrob mieso jak na gyros, mozna na patelni z odpowiednimi przyprawami), poloz je
      na yufce, na to salata najlepiej lodowa, cebula, pomidory, sol, pieprz potem
      sos tzatzyki, zawin tak, zeby nie kapalo od spodu. Pychota.
      • jacek1f albo slodkie - syrop cukrowy, orzechy, migdaly i 23.08.06, 20:27
        miod. Smaruj tym i zapiekaj..
        • czytelnik22 Re: borek z mięsem 24.08.06, 12:41
          Zrób szoarmę z karkówki, najlepiej z prawdziwymi libańskimi przyprawami
          (najlepiej na grilu elektrycznym, od biedy może być na patelni). Yufke
          przesmaruj ajwarem (lub lutenicą bułgarską - ja smarowąłem swojej produkcji
          pastą z usmażonych z przyprawami i przemielonych bakłażanów, papryki, pomidorów
          i cebuli. Na to wrzuć upieczoną szoarmę, i na nią pokrusz ser feta z mlekowity
          (paczka starczyła na 10 yufek TURKEL). Teraz to zawiń jak naleśńik i wierzch
          mocno nawilż olejem.
          Wszystko na pół godziny do piekarnika (180-200) . Yufki się spieką i będą
          brązowe i chrupiące.

Ja teraz to samo z oszczędności robię nie w yufkach a w nalesnikach smazonych z
          ciasta z małą ilością jajka i dużą częścią wody zamiast mleka. Ważne są
          natomiast oryginalne przyprawy do shoarmy (moze być tez przyprawa kebby lub
          kafta)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka