wiktoria244 23.08.06, 20:06 Kupilam spora ilosc plackow yufka.Zrobilam juz z nich takie "przekladance" ze szpinakiem i cos na wzor zapiekanki z miesem mielonym.Zostaly mi jeszcze dwa opakowania i brak pomyslu...moze cos podpowiecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lu Re: Placki yufka-co z nich? IP: *.adsl.proxad.net 23.08.06, 20:20 Zrob mieso jak na gyros, mozna na patelni z odpowiednimi przyprawami), poloz je na yufce, na to salata najlepiej lodowa, cebula, pomidory, sol, pieprz potem sos tzatzyki, zawin tak, zeby nie kapalo od spodu. Pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f albo slodkie - syrop cukrowy, orzechy, migdaly i 23.08.06, 20:27 miod. Smaruj tym i zapiekaj.. Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnik22 Re: borek z mięsem 24.08.06, 12:41 Zrób szoarmę z karkówki, najlepiej z prawdziwymi libańskimi przyprawami (najlepiej na grilu elektrycznym, od biedy może być na patelni). Yufke przesmaruj ajwarem (lub lutenicą bułgarską - ja smarowąłem swojej produkcji pastą z usmażonych z przyprawami i przemielonych bakłażanów, papryki, pomidorów i cebuli. Na to wrzuć upieczoną szoarmę, i na nią pokrusz ser feta z mlekowity (paczka starczyła na 10 yufek TURKEL). Teraz to zawiń jak naleśńik i wierzch mocno nawilż olejem. Wszystko na pół godziny do piekarnika (180-200) . Yufki się spieką i będą brązowe i chrupiące. Ja teraz to samo z oszczędności robię nie w yufkach a w nalesnikach smazonych z ciasta z małą ilością jajka i dużą częścią wody zamiast mleka. Ważne są natomiast oryginalne przyprawy do shoarmy (moze być tez przyprawa kebby lub kafta) Odpowiedz Link Zgłoś