Dodaj do ulubionych

Pomidory suszone

03.09.06, 11:45
Pomidory: czy suszycie? Jakie pomidory są najlepsze? Jak je potem
przechowujecie? W oliwie, z dodatkami, czy same?
Obserwuj wątek
    • zielonka16 Re: Pomidory suszone 03.09.06, 12:03
      no własnie tez jestem ciekawa,czy ktoś to robi?
      • nchyb Re: Pomidory suszone 03.09.06, 12:06
        rok temu i dwa lata temu suszyłam, w tym roku wyjątkowo nie... Aż szkoda, że
        mnie tu nie było w czasach największego nasłonecznienia, ale trudno, w tym
        seznie będę kupować.
        • nchyb Re: Pomidory suszone 03.09.06, 12:07
          a co do przechowywania, w oliwie z oliwek, a większość z bazylią była suszona...
    • lina37 Re: Pomidory suszone 03.09.06, 12:35
      najlepiej je kupic ,najlepsze sa z Sycylii bo sa suszone na sloncu i
      konserwowane tylko sola .sort-Romana .
      • Gość: mada Re: Pomidory suszone IP: *.widzew.net 03.09.06, 23:15
        Mam pytanie na temat tych pomidorów konserwowanych solą.
        Dla mnie są za słone. Czy usuwacie z nich nadmiar tej soli, np. przez moczenie
        tak jak ze śledzi? :-)

• lina37 Re: Pomidory suszone 03.09.06, 23:49
          tak moczy je sie w wodzie
          • Gość: gosc Re: Pomidory suszone IP: *.dsl.club-internet.fr 04.09.06, 22:25
            jessssu, a ja znow jak nie wypada, bo widelcem prosto ze sloika!
          • Gość: mada Re: Pomidory suszone IP: *.widzew.net 07.09.06, 20:18
            Dziękuję za odpowiedź, dopiero dziś bo jakis czas mnie nie było.
    • e._ Re: Pomidory suszone 04.09.06, 11:45
      No ale sie soli i suszy czy moczy w solance czy co, bo jakoś nie mam pojęcia,
      jak się do tego zabrać...
      Jakie odmiany? Te mięsiste, podłużne czy zwykłe jakieś? Czy malinowe?
      Help!
      • lina37 Re: Pomidory suszone 04.09.06, 21:54
        one sa myte krojone kladzone cieta strona do gory i dobrze solone najepiej
        gruba sola -odciaga im wode -pomidory wygladaja jak jajka i nazywaja sie romana
        • linn_linn Re: Pomidory suszone 08.09.06, 07:35
          Na noc dobrze jest wnosic je do domu: moglyby zlapac wilgoc.
    • pinos Re: Pomidory suszone 04.09.06, 11:49
      Proszę:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28990486&a=29556360
      i jeszcze:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29864370&a=30653205
    • e._ Re: Pomidory suszone 05.09.06, 08:36
      Dziękuję bardzo, ale ze mnie gapa że nie zajrzałam do galerii potraw!
      Od jutra ruszam do boju z tymi pomidorami. W suszarce do grzybów.
    • evamarija Re: Pomidory suszone 05.09.06, 09:06
      Ja susze juz nie pierwszy rok i nie moge sie doczekac. zawsze szkoda mi pradu
      (niestety, nie dysponuje intensywnym sloncem :-( i potem szybko sie koncza.
      WLasnie pojawily sie limy - takie podluzne, miesiste, ja wybieram ziarna, ale z
      ziarnami tez sa dobre. A dodatki jakie sobie kto wymarzy - w powyzszych linkach
      zreszta sa przyklady. Nic tak nie przypomina lata...
    • ampolion Re: Pomidory suszone 08.09.06, 01:55
      Solone? Ale gdzież! Nigdzie takiego przepisu nie widziałem.
      www.pbs.org/wgbh/victorygarden/knowhow/pp/tomatoes/index.html
      www.pbs.org/wgbh/victorygarden/knowhow/pp/tomatoes/index.html
      • ampolion Re: Pomidory suszone 08.09.06, 01:56
        Miał być jako drugi:
        www.dinnerplanner.com/sun_dried_tomatoes.htm
        • lina37 Re: Pomidory suszone 08.09.06, 02:00
          co ty za nobel linki znalazles ,moze cos o rolnikach na Sycyli
        • ampolion Re: Pomidory suszone 08.09.06, 02:00
          Przepisy mówią też o "plum tomato(e)s", takich:
          www.all-creatures.org/recipes/i-tomatoes-roma.html
          • lina37 Re: Pomidory suszone 08.09.06, 02:06
            tak masz racje to sa te pomidory roma co przerabiaja sycylianczycy ale oni
            robia to taka prosta metoda -rozkroic i na siate i na slonce a slonce tam to
            piekarnik a potem ich sola i niech sie susza
            • s.dominika Re: Pomidory suszone 12.09.06, 12:30
              Naszło mnie na te suszone pomidory. Tylko nigdzie nie znalazłam czy trzeba środki wydrążać? Na zdjęciach z Galerii są wydrążone, ale może można je tak zostawić i nic się nie stanie?
              Czy 2 godziny suszenia w piekarniku (na słońce to nie ma co liczyć) na 100 stopni w termoobiegu rano i tyle samo wieczorem wystarczy? Podpowiedzcie
              Nie wiem czy oliwa do zalewania ma być ciepła czy zimna czy nie ma to znaczenia
              • dagg Re: Pomidory suszone 12.09.06, 12:42
                Ja robię co roku. Przeważnie wydłubuje pestki, ale tym razem zrobiłam porcję
                jedynie pociętą na ćwirtki. Nie robiłam innych niż Limy - takie podłużne
                mięsiste.
                Układasz na kratce wyłożonej papierem, posypujesz solą i ziołami (bazylia,
                oregano, tymianek - co kto lubi) i do pieca, ale w 50 max 70 stopni - mają mieć
                konsystencję suszonej śliwki. Z 10 h to trwa, zależy od pomidora. Jak nie masz
                termoobiegu to musisz uchylić drzwiczki.
                Ciepłe wkładasz dość luźno w słoiki (wysterylizowane), dodajesz (albo nie)
                dodatki i zalewasz oliwą/olejem.
                U mnie takie stoją w piwnicy, rok wytrzymały, a jedne nawet dwuletnie
                wygrzebałam.
                Wazne, żeby olej pokrył wszystko, nic nie może wystawać.
                • brynia2 Re: Pomidory suszone 12.09.06, 13:09
                  dagg napisała:

> Układasz na kratce wyłożonej papierem, posypujesz solą i ziołami (bazylia,
                  > .................

Dagg, czy cieknie z nich sok w tym piekarniku?
                  • dagg Re: Pomidory suszone 12.09.06, 13:30
                    Trochę pokapało, niedużo. Podłożyłam blachę.
                    Zawsze suszę w suszarce (ale pozyczyłam...) i teraz sobieuświadomiłam, że tam
                    też trochę kapie, ale naprwde niewiele.
    • lina37 Re: Pomidory suszone 12.09.06, 13:32
      10 godz. w piekarniku?-to niezle zuzywasz energii?
      • dagg Re: Pomidory suszone 12.09.06, 13:57
        i tak taniej niż kupować w słoiczkach :D
        • lina37 Re: Pomidory suszone 12.09.06, 13:59
          powaga ?ile kosztuja?
          • dagg Re: Pomidory suszone 12.09.06, 14:02
            4 lata temu mały słoiczek 12 zeta.
            W Polsce.
            Nie wiem jak teraz, nie potrzebuję.
            • lina37 Re: Pomidory suszone 12.09.06, 14:05
              wow ...drogie ja place okolo 1.50 euro i dlatego mi sie nie oplaca,albo na kilo
              z wloch kosztuja okolo 8 euro za kilo
              • s.dominika Re: Pomidory suszone 12.09.06, 21:51
                Suszyłam cały dzień - pewnie fortunę mnie to będzie kosztowało. W każdym razie dalej są miękkie i sok z nich wypływa a skórka się już zaczęła przypalać. Nie wiem co robić?Szkoda tyle pracy...
                • Gość: polka Re: Pomidory suszone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 22:19
                  a ja suszyłam wczoraj i dziś na słońcu, bo pięknie świeciło:-)))
                • Gość: polka Re: Pomidory suszone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 22:21
                  s.dominika napisała:

> Suszyłam cały dzień - pewnie fortunę mnie to będzie kosztowało. W każdym razie
                  > dalej są miękkie i sok z nich wypływa a skórka się już zaczęła przypalać. Nie w
                  > iem co robić?Szkoda tyle pracy...

hmmm, moze nieodpowiedni gatunek pomidora,mi nigdy sok nie wypływa...
                  • s.dominika Re: Pomidory suszone 12.09.06, 22:48
                    Czyli jak teraz poleżą sobie i jutro je znowu posusze, to się nic przez noc nie stanie z nimi ??
                    • dagg Re: Pomidory suszone 13.09.06, 10:55
                      A jakie suszułaś? Może trzeba odwrócić?
                      Mnie też prawie nie kapie, dosłownie kilka kropli.
                • wujek.sam Re: Pomidory suszone 12.09.06, 22:54
                  Temperatura w piekarniku byla za wysoka, i pewnie jeszcze nie uchylilas drzwi
                  tego piekarnika, nie bylo cyrkulacji powietrza i dlatego tak sie stalo
                  • Gość: s.dominika Re: Pomidory suszone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 22:59
                    Może to głupie pytanie, ale czy da się je jeszcze uratować ?
                    • wujek.sam Re: Pomidory suszone 12.09.06, 23:02
                      Moim zdaniem tak, ale nie jestem pewien!! Ja pokroilbym na polowki i wstawil do
                      piekarnika na 45 stopni z uchylonymi dosc mocno drzwiami, a jutro od rana na
                      slonce w przewiewne miejsce, ale nie dam sobie niczego uciac za ta rade!!
                      • s.dominika Re: Pomidory suszone 13.09.06, 16:28
                        Jaką konsystencję maja mieć te "wysuszone" pomidory? Mają być całkiem suche - żeby się dały kruszyć, czy mają być miękkie? Dalej walczę ze swoimi. Nie wiem czy coś z nich wyjdzie. Dzisiaj cały dzień leżały na słońcu, ale słońce takie nie najmocniejsze.Ile dni taka blacha pomidorów ma się suszyć na słońcu, mniej więcej?
                        • dagg Re: Pomidory suszone 14.09.06, 10:29

Konsystencja suszonej śliwki ma być.
                          Nie wiem ile na słońcu, bo robie w suszarce albo w piekarniku.
                          Pomyślałam, że może pokroiłaś duże kawałki i dlatego tak długo to trwa, albo
                          pomidory zbyt wiodniste.
                          • bea123456789 Re: Pomidory suszone 14.09.06, 12:46
                            Ja właśnie też teraz suszę teraz na słńcu bo gorąco później w piekarniku.
                            Problem polega jednak na tym ze piekarniki bez termoobiegu sa do niczego
                            dlatego że nagrzewanie się piekarnika jest na największych obrotach i jak jest
                            nagrzany do wymaganej temperatury ogień się zmniejsza, ale kiedy otworzysz
                            drzwiczki to znów ogień zapala się na maksa żeby była wymagana temperatura w
                            ten sposób piekarnik jest wiecznie za gorący nie da się uzyskać 70 stopni . no
                            i co zrobić
                        • Gość: maj Re: Pomidory suszone IP: *.core.lanet.net.pl 14.09.06, 16:56
                          Ja właśnie zrobiłam z kilograma dwa słoiczki:)))
                          Suszyłam na słońcu, na balkonie. Dwa całe słoneczne dni. Wyszły pycha. Już pół
                          słoika nie ma...
    • kowianeczka Re: Pomidory suszone 15.09.06, 11:09
      albo na sucho, potem przed podaniem trzeba je zalac oliwa, lub w oliwie.
      k.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka