e._ 03.09.06, 11:45 Pomidory: czy suszycie? Jakie pomidory są najlepsze? Jak je potem przechowujecie? W oliwie, z dodatkami, czy same? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielonka16 Re: Pomidory suszone 03.09.06, 12:03 no własnie tez jestem ciekawa,czy ktoś to robi? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Pomidory suszone 03.09.06, 12:06 rok temu i dwa lata temu suszyłam, w tym roku wyjątkowo nie... Aż szkoda, że mnie tu nie było w czasach największego nasłonecznienia, ale trudno, w tym seznie będę kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Pomidory suszone 03.09.06, 12:07 a co do przechowywania, w oliwie z oliwek, a większość z bazylią była suszona... Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: Pomidory suszone 03.09.06, 12:35 najlepiej je kupic ,najlepsze sa z Sycylii bo sa suszone na sloncu i konserwowane tylko sola .sort-Romana . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: Pomidory suszone IP: *.widzew.net 03.09.06, 23:15 Mam pytanie na temat tych pomidorów konserwowanych solą. Dla mnie są za słone. Czy usuwacie z nich nadmiar tej soli, np. przez moczenie tak jak ze śledzi? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pomidory suszone IP: *.dsl.club-internet.fr 04.09.06, 22:25 jessssu, a ja znow jak nie wypada, bo widelcem prosto ze sloika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: Pomidory suszone IP: *.widzew.net 07.09.06, 20:18 Dziękuję za odpowiedź, dopiero dziś bo jakis czas mnie nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Pomidory suszone 04.09.06, 11:45 No ale sie soli i suszy czy moczy w solance czy co, bo jakoś nie mam pojęcia, jak się do tego zabrać... Jakie odmiany? Te mięsiste, podłużne czy zwykłe jakieś? Czy malinowe? Help! Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: Pomidory suszone 04.09.06, 21:54 one sa myte krojone kladzone cieta strona do gory i dobrze solone najepiej gruba sola -odciaga im wode -pomidory wygladaja jak jajka i nazywaja sie romana Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pomidory suszone 08.09.06, 07:35 Na noc dobrze jest wnosic je do domu: moglyby zlapac wilgoc. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: Pomidory suszone 04.09.06, 11:49 Proszę: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28990486&a=29556360 i jeszcze: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29864370&a=30653205 Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Pomidory suszone 05.09.06, 08:36 Dziękuję bardzo, ale ze mnie gapa że nie zajrzałam do galerii potraw! Od jutra ruszam do boju z tymi pomidorami. W suszarce do grzybów. Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: Pomidory suszone 05.09.06, 09:06 Ja susze juz nie pierwszy rok i nie moge sie doczekac. zawsze szkoda mi pradu (niestety, nie dysponuje intensywnym sloncem :-( i potem szybko sie koncza. WLasnie pojawily sie limy - takie podluzne, miesiste, ja wybieram ziarna, ale z ziarnami tez sa dobre. A dodatki jakie sobie kto wymarzy - w powyzszych linkach zreszta sa przyklady. Nic tak nie przypomina lata... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Pomidory suszone 08.09.06, 01:55 Solone? Ale gdzież! Nigdzie takiego przepisu nie widziałem. www.pbs.org/wgbh/victorygarden/knowhow/pp/tomatoes/index.html www.pbs.org/wgbh/victorygarden/knowhow/pp/tomatoes/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Pomidory suszone 08.09.06, 01:56 Miał być jako drugi: www.dinnerplanner.com/sun_dried_tomatoes.htm Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: Pomidory suszone 08.09.06, 02:00 co ty za nobel linki znalazles ,moze cos o rolnikach na Sycyli Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Pomidory suszone 08.09.06, 02:00 Przepisy mówią też o "plum tomato(e)s", takich: www.all-creatures.org/recipes/i-tomatoes-roma.html Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: Pomidory suszone 08.09.06, 02:06 tak masz racje to sa te pomidory roma co przerabiaja sycylianczycy ale oni robia to taka prosta metoda -rozkroic i na siate i na slonce a slonce tam to piekarnik a potem ich sola i niech sie susza Odpowiedz Link Zgłoś
s.dominika Re: Pomidory suszone 12.09.06, 12:30 Naszło mnie na te suszone pomidory. Tylko nigdzie nie znalazłam czy trzeba środki wydrążać? Na zdjęciach z Galerii są wydrążone, ale może można je tak zostawić i nic się nie stanie? Czy 2 godziny suszenia w piekarniku (na słońce to nie ma co liczyć) na 100 stopni w termoobiegu rano i tyle samo wieczorem wystarczy? Podpowiedzcie Nie wiem czy oliwa do zalewania ma być ciepła czy zimna czy nie ma to znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Pomidory suszone 12.09.06, 12:42 Ja robię co roku. Przeważnie wydłubuje pestki, ale tym razem zrobiłam porcję jedynie pociętą na ćwirtki. Nie robiłam innych niż Limy - takie podłużne mięsiste. Układasz na kratce wyłożonej papierem, posypujesz solą i ziołami (bazylia, oregano, tymianek - co kto lubi) i do pieca, ale w 50 max 70 stopni - mają mieć konsystencję suszonej śliwki. Z 10 h to trwa, zależy od pomidora. Jak nie masz termoobiegu to musisz uchylić drzwiczki. Ciepłe wkładasz dość luźno w słoiki (wysterylizowane), dodajesz (albo nie) dodatki i zalewasz oliwą/olejem. U mnie takie stoją w piwnicy, rok wytrzymały, a jedne nawet dwuletnie wygrzebałam. Wazne, żeby olej pokrył wszystko, nic nie może wystawać. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Pomidory suszone 12.09.06, 13:09 dagg napisała: > Układasz na kratce wyłożonej papierem, posypujesz solą i ziołami (bazylia, > ................. Dagg, czy cieknie z nich sok w tym piekarniku? Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Pomidory suszone 12.09.06, 13:30 Trochę pokapało, niedużo. Podłożyłam blachę. Zawsze suszę w suszarce (ale pozyczyłam...) i teraz sobieuświadomiłam, że tam też trochę kapie, ale naprwde niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: Pomidory suszone 12.09.06, 13:32 10 godz. w piekarniku?-to niezle zuzywasz energii? Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Pomidory suszone 12.09.06, 13:57 i tak taniej niż kupować w słoiczkach :D Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Pomidory suszone 12.09.06, 14:02 4 lata temu mały słoiczek 12 zeta. W Polsce. Nie wiem jak teraz, nie potrzebuję. Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: Pomidory suszone 12.09.06, 14:05 wow ...drogie ja place okolo 1.50 euro i dlatego mi sie nie oplaca,albo na kilo z wloch kosztuja okolo 8 euro za kilo Odpowiedz Link Zgłoś
s.dominika Re: Pomidory suszone 12.09.06, 21:51 Suszyłam cały dzień - pewnie fortunę mnie to będzie kosztowało. W każdym razie dalej są miękkie i sok z nich wypływa a skórka się już zaczęła przypalać. Nie wiem co robić?Szkoda tyle pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polka Re: Pomidory suszone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 22:19 a ja suszyłam wczoraj i dziś na słońcu, bo pięknie świeciło:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polka Re: Pomidory suszone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 22:21 s.dominika napisała: > Suszyłam cały dzień - pewnie fortunę mnie to będzie kosztowało. W każdym razie > dalej są miękkie i sok z nich wypływa a skórka się już zaczęła przypalać. Nie w > iem co robić?Szkoda tyle pracy... hmmm, moze nieodpowiedni gatunek pomidora,mi nigdy sok nie wypływa... Odpowiedz Link Zgłoś
s.dominika Re: Pomidory suszone 12.09.06, 22:48 Czyli jak teraz poleżą sobie i jutro je znowu posusze, to się nic przez noc nie stanie z nimi ?? Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Pomidory suszone 13.09.06, 10:55 A jakie suszułaś? Może trzeba odwrócić? Mnie też prawie nie kapie, dosłownie kilka kropli. Odpowiedz Link Zgłoś
wujek.sam Re: Pomidory suszone 12.09.06, 22:54 Temperatura w piekarniku byla za wysoka, i pewnie jeszcze nie uchylilas drzwi tego piekarnika, nie bylo cyrkulacji powietrza i dlatego tak sie stalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s.dominika Re: Pomidory suszone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 22:59 Może to głupie pytanie, ale czy da się je jeszcze uratować ? Odpowiedz Link Zgłoś
wujek.sam Re: Pomidory suszone 12.09.06, 23:02 Moim zdaniem tak, ale nie jestem pewien!! Ja pokroilbym na polowki i wstawil do piekarnika na 45 stopni z uchylonymi dosc mocno drzwiami, a jutro od rana na slonce w przewiewne miejsce, ale nie dam sobie niczego uciac za ta rade!! Odpowiedz Link Zgłoś
s.dominika Re: Pomidory suszone 13.09.06, 16:28 Jaką konsystencję maja mieć te "wysuszone" pomidory? Mają być całkiem suche - żeby się dały kruszyć, czy mają być miękkie? Dalej walczę ze swoimi. Nie wiem czy coś z nich wyjdzie. Dzisiaj cały dzień leżały na słońcu, ale słońce takie nie najmocniejsze.Ile dni taka blacha pomidorów ma się suszyć na słońcu, mniej więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Pomidory suszone 14.09.06, 10:29 Konsystencja suszonej śliwki ma być. Nie wiem ile na słońcu, bo robie w suszarce albo w piekarniku. Pomyślałam, że może pokroiłaś duże kawałki i dlatego tak długo to trwa, albo pomidory zbyt wiodniste. Odpowiedz Link Zgłoś
bea123456789 Re: Pomidory suszone 14.09.06, 12:46 Ja właśnie też teraz suszę teraz na słńcu bo gorąco później w piekarniku. Problem polega jednak na tym ze piekarniki bez termoobiegu sa do niczego dlatego że nagrzewanie się piekarnika jest na największych obrotach i jak jest nagrzany do wymaganej temperatury ogień się zmniejsza, ale kiedy otworzysz drzwiczki to znów ogień zapala się na maksa żeby była wymagana temperatura w ten sposób piekarnik jest wiecznie za gorący nie da się uzyskać 70 stopni . no i co zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maj Re: Pomidory suszone IP: *.core.lanet.net.pl 14.09.06, 16:56 Ja właśnie zrobiłam z kilograma dwa słoiczki:))) Suszyłam na słońcu, na balkonie. Dwa całe słoneczne dni. Wyszły pycha. Już pół słoika nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
kowianeczka Re: Pomidory suszone 15.09.06, 11:09 albo na sucho, potem przed podaniem trzeba je zalac oliwa, lub w oliwie. k. Odpowiedz Link Zgłoś