Dodaj do ulubionych

Prawdziwki - pytanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 14:53
Mam w/w ilosc grzybow :)

Czy jak je oczyszcze pokroje i przesmaze z cebula to moge je nastepnie
powkladac do sloikow i zapasteryzowac?

Czy w takiej formie nadadza sie do np. sosow w przyszlosci ??

Sadze ze tak ale wole sie upewnic bo jak zmarnuje te grzyby to mnie zbieracz
rozerwie na strzepy :)

Czy lepiej poprostu zamrozic?

Pozdrawiam
Yutek
Obserwuj wątek
    • wiolunia79 Re: Prawdziwki - pytanie 07.09.06, 14:55
      ja grzybki obgotowuje i do zamrażarki
      • Gość: Yutek Re: Prawdziwki - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 14:57
        no wlasnie tak chcialem zrobic ale mam pelna zamrazarke i wpadlem na pomysl z
        wekowaniem

Yutek
    • Gość: sisi Re: Prawdziwki - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 14:57
      co do słoikowania to nie wiem,ale jeśli zamrozisz takie podduszone to z
      pewnością się nie zmarnują i nadadzą do sosów =]
    • ba_nita Re: Prawdziwki - najprościej. 07.09.06, 14:58
      Skoro masz miejsce w zamrażarce to:
      obgotować w wodzie przez kwadrans od zawrzenia z solą i 1/2 łyżeczki kwasku
      cytrynowego, przecedzić, schłodzić i zamrozić. Pasteryzacja grzybów w sosie
      własnym jak nie masz doświadczenia to sporo roboty. Możesz część zasuszyć a
      potem zmielić na proszek (lub nie) - doskonała przyprawa i jakże naturalna.
      Jeśli chcesz to na gazetową pocztę wyślę Ci skan sposobów na grzyby ale to już
      nie dzisiaj.
      • Gość: Yutek Re: Prawdziwki - najprościej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 15:02
        No wlasnie napisalem ze NIE MAM juz miejsca w zamrazarce bo pelna jest :)

Czekam nadal na Wasze koncepcje z wekowaniem
        • Gość: dorota Re: Prawdziwki - najprościej. IP: 62.233.130.* 07.09.06, 15:41
          Ja w takiej sytuacji korzystam z zamrazarki sasiadow,znajomych,rodziny.
          W zimie zapraszam ich na pachnacy sos..... :-)

Wiem,ze przechowuje sie grzyby w solance (warstwa grzybow obgotowanych,warstwa
          soli,mozna dokladac nowe warstwy z kolejnych grzybobran.

Albo obgotowane wrzucic do slonej wody i zapasteryzowac.
          Sama nie robilam.
      • Gość: Yutek Re: Prawdziwki - najprościej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 15:05
        w jakim celu dodaje sie kwasek?

• Gość: wiolunia79 Re: Prawdziwki - pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 15:20
      no właśnie po co ten kwasek?
      • ba_nita Re: Zachowują jędrność i tracą część zawartej w sw 07.09.06, 15:28
        oim składzie chityny. Poza tym kwasek ma również właściwości konserwujące.
        Przeważnie na 1 kg grzybów świeżych dodaje się 3 g kwasku cytrynowego lub
        oczywiście soku z cytryny. Dawniej dodawano ocet.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka