kawka37 07.09.06, 19:39 Kochani właśnie nabyłam szafran i zasatanawiam sie jak go spożytkować kulinarnie. Wyczytałam w necie , że można dodawac do lodów napojów, ale 0 konkretnych przepisów. POradzicie coś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f i czy prawdziwy? Najdroższy na świecie? A tu 07.09.06, 19:52 do czego... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=40307366&a=40546626 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=35303683&a=35361729 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=35303683&a=35320596 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga Re: szafran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 19:57 Wiesz co - normalnie ZAŁAMKA !!! :( To tak samo jakbyś napisała: "kupiłam pieprz i nie wiem co nim zrobić - macie jakieś przepisy ?". :( Szafran to tylko przyprawa - mimo, że dość specyficzna (chociażby ze względu na wysoką cenę !). Odpowiedz Link Zgłoś
kawka37 Re: szafran 07.09.06, 20:29 Jackowi bardzo dziekuję a postawę Olgi.. pominę dyskretnym milczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: szafran 07.09.06, 22:31 podaje ci orginalny przepis na patelnie ryzowa zwana -Paella.nie wszystkie skladniki mam pod reka albo sa zadrogie to odstawiam albo zastepuje czyms zupelnie innym,dlatego twoja kretywnosc nie ma granic ,no to start: -1kurczak okolo1,2KG (moga byc skrzydelka) -2 cebule -3 zabki czosnku (ja lubie wiecej) -6 pomidorow -1 filizanke oliwy z oliwek(nie masz ?uzyj slonecznikowego) -1 1\2 lyzeczka soli -2 szczypty soli -300G ryzu-dlugoziarnistego -1l bulionu z kosek rosolowych (wg.przepisu na opakowaniu)goracy musi byc -2 szczypy szafranu -250G czerwonego barsza (moze byc inna ryra morska ocz.filety) -200G ogonow langusty(ooo!-drogie? nic zastepuje krewetkami moga byc mrozone) -250g muszli malzowych bez skorupek (ja lubie w skorupkach bo ladnie w potrawie wygladaja -biore wtedy okolo1\2 KG,musisz uwazac zeby skorobki nie byly otwarte -one sa niejadalne -do kosza) -1 kubek mrozonego zielonego groszku -1\8L wytrawnego bialego wina(nie masz? to nic) -15 zielonych oliwek(nie lubisz to nic) -250 G wedzonej czosnkowej kielbasy o.ki? -cebule pokroic w kosteczke -czosnek tez -pomidory tez -szafran rozpuscic w bulionie -kurczaka pokroic na male czesci -barsza w kostke -kielbase w krazki -muszle oczysc a teraz kazdy Hiszpan dalby mi po dupie ale ciagle mieszanie idzie mi na nerwy ....pakuje skladniki na ta plaska brytwanne z piekarnika (ta plaska blacha) mieszam dokladnie ,przykrywam folia aluminiowa i do piekarnika z tym na 45min. w175C elektro. a ja do gosci-potrzebujesz conajmniej 4 degustatorow do tej ilosci jadla.Pozniej zdjac foliei wymieszac ( suche dorob bulionu i dolej ) sprobuj ryz musi byc miekki i dalej dopiekarnikana 15 min. Jak gotowe stawiam cala blache na stole i...SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: szafran 07.09.06, 23:02 Praktycznie wszedzie gdzie w przepisach wystepuje curry. Mozesz dodac szafranu. Curry na ogol ma tani srodek zastepczy czyli zolta kurkume. Wlasciwie to chodzi o drogi szafran. Szafran utlenia sie i z racji nietrwalosci powinien byc szczelnie zamykany. Dotyczy to rowniez kupowanych przypraw. jast drogi bo zachowanie aromatu wiecej kosztuje firmy niz przechowywanie innych przypraw. Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: szafran 07.09.06, 23:23 jast drogi bo > zachowanie aromatu wiecej kosztuje firmy niz przechowywanie innych przypraw ooo, karmin to chyba chodzi raczej o hodowle i zbior tej kosztownej przyprawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norsk_skogskatt Re: szafran IP: *.w86-219.abo.wanadoo.fr 07.09.06, 23:38 syafranu używa się również do przyrządzenia królewskiego kuskus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: szafran IP: *.23-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 07.09.06, 23:53 Dodam jeszcze: francuska zupa rybna bouillbaise, dania cari, risotto, mule, biale miesa, flaczki, niektore desery, np. ryz na mleku, ryz po holendersku, ciasta i in. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k-c Re: szafran IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.09.06, 23:55 i zbior i hodowla. Tylko roznica polega na tym samym co przy kupnie pieprzu cayenne. Zdarza sie nie wypal. To ma czesto z lezakowaniem duzo wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: szafran 08.09.06, 00:03 ogladalam kiedys reportarz -jest zbierany recznie, suszony dorodne niteczki pakowane recznie w saszetki a plebs na proszek. Odpowiedz Link Zgłoś
foxie777 Re: szafran 08.09.06, 05:18 Jest takze w Hiszpani, drogi to prawda, ale bardzo mi smakuje w zupach lub ryzu. Niteczki rozpuszczam w alkocholu i dodaje do roznych kulinarnych "kreacji". pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yatsec Kup sobie ostatnią "Kuchnie" IP: 82.118.67.* 08.09.06, 11:25 Tam znajdziesz wiele przepisów i informacji o szafranie. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka37 Re: Kup sobie ostatnią "Kuchnie" 08.09.06, 14:45 Bardzo danke za wszystkie sugestie/przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś