Dodaj do ulubionych

Szafran z Tunezji

27.11.14, 09:43
Z wycieczki do Tunezji moje dziecko przywiozlo mi torebke plastykową różnych przypraw - coś takiego jak to: ania-zesmakiem.blogspot.com/2012/11/pamiatka-z-tunezji.html
Jest tam calkiem spora torebeczka żółtego mielonego szafranu... na pewno kilkadziesiat gramów a poniewaz mowi sie że szafran jest strasznie drogi wiec sie zastanawiam czy to rzeczywiscie szafran czy tez kurkuma; pachnie tak jakos niecodziennie i jest dość ostry - pikantny, czy ktoś z Państwa ma jakies wiadomości na ten temat? Ja nie potrafie ocenic czy to szafran bo nigdy nie mialem do czynienia z prawdziwym szafranem...
Obserwuj wątek
    • shachar Re: Szafran z Tunezji 27.11.14, 11:50
      Żaden ze mnie ekspert, ale szafran to odcień czerwonego, nie żóltego i na zdrowy rozsądek dlaczego sprzedawca autentycznego produktu mialby go mielić, zamiast wyeksponować ową autentyczność właśnie przez pozostawienie w kształcie nitek/suszonych słupków kwiatkowych.
      No i jeszcze cena szczypty szafranu= cena słoika innej przyprawy, lub więcej,tak więc spora paczka musiałaby dużo kosztować. Domniemywam więc, że jesteś w posiadaniu mieszanki.

      Dopiszę jeszcze , że parę dni temu jadłam po raz pierwszy risotto z prawdziwym szafranem, że był prawdziwy to poprostu się czuło, ten specyficzny smak do niczego niepodobny, mówiący 'to ja , szafran!' smile mamuniu, jakie to było dobre!
    • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Szafran z Tunezji 27.11.14, 17:43
      Szafran sprzedaje się w ususzonych pręcikach. Kolor od ciemnopomarańczowego, po prawie bordowy. Na wagę droższy jest od złota. Kilka pręcików rozpuszczonych w gorącej wodzie zabarwi ją na intensywny żółtopomarańczowy kolor. Zapach też jest charakterystyczny, choć bardzo subtelny, nazwałbym go oleisto delikatnie słodkawym. Smak ledwo wyczuwalny, w żadnym wypadku pikantny, co najwyżej lekko gorzkawy przy przedobrzeniu. Kurkuma natomiast ma zapach bardziej ostrawy, mi kojarzący się z lekko namokłymi opiłkami drzew. W smaku też jest wyrazista niczym... hinduskie żarcie, w którym gra pierwsze skrzypce.

      Na zdjęciu masz kurkumę, dokładnie jak ta:

      lh6.ggpht.com/Vkbdp67QSd0rKaY-6PfaC-cfpxfWsLPiTicssC3LJp5oFoQNA_ozsVqeDmCK-vvOhbTP9TDadbsAhkBW_TMK=s0
      A tak wygląda szafran:

      ecx.images-amazon.com/images/I/81U8pOE2QuL._SL1500_.jpg
    • buka007 Re: Szafran z Tunezji 27.11.14, 19:23
      Qubraczku, to co dostałes w prezencie, to żadna podróba, raczej erzac. To są płatki krokosza barwierskiego, którego używa się do barwienia potraw w zastępstwie szafranu.
      pl.wikipedia.org/wiki/Krokosz_barwierski
    • qubraq Re: Szafran z Tunezji 28.11.14, 13:41
      Znalazlem w "przyprawowym" ze ostrosc szxfranu w skali 0-10 wynosi 0! wiec to nie jest chyba szafran tylko jaks podróba - ale ze wzgledu na pikantność pasuje do kurkumy w tej skali: 3; poza tym on juz ma ok. 10 lat (zagapiłem się...) wiec zapach tez taki niczego sobie...
        • mysiulek08 Re: Szafran z Tunezji 28.11.14, 19:04
          Dawno temu na potrzeby jakiegos watku, zrobilam foty szafranu i kurkumy dla porownania

          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/xe/yb/ncoj/l0bh2bYBv8Jiqf5czX.jpg

          po probach organoleptycznych ten szafran z Paragwaju okazal sie byc na 100% wlasnie platkami krokosza, nie mial ani zapachu, ani smaku szafranu a Iranu i nie zabarwial tak intesywnie plynow jak szafran.

          Bardzo czesto spotyka sie mielona mieszanke wlasnie krokosza i odrobiny szafranu dla zmylenia przeciwnika.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka