Gość: kama IP: 82.139.45.* 08.09.06, 16:15 czy ktos z was robi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Elfi Re: leczo w słoiki na zimę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 19:21 Co roku jesienią robimy kilka razy duży rondel leczo. Część wkładamy do słoików i pasteryzujemy, a resztę zjadamy tego samego i następnego dnia. Zima jest idealne na szybki obiad:) Odpowiedz Link Zgłoś
julsza Re: leczo w słoiki na zimę 08.09.06, 19:29 ja mroze - raczej nie w sloikach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama czy moge prosic o przepis? IP: 82.139.45.* 09.09.06, 07:13 bardzo mi zależy.... Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: czy moge prosic o przepis? 09.09.06, 12:28 cukinia bez skórki pokrojona w średnią kostkę papryka krojona w kwadraty pomidory bez skóry pokrojone Proporcje zależą od upodobań, przyprawy również. Cukinię do dużego gara na 2-3 łyżki oleju lub oliwy, zeszklić, poddusić, ale nie rozgotować. Potem dodać paprykę i pomidorki. Doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym, pieprzem ziołowym i czym kto lubi. Podgotować 10 minut. Czas jest w tym przypadku zróżnicowany, bo wszystko zależy od twardości cukinii. Staraj się tak podgotować, aby aby nie zrobić broń Boże papki. Potem nakładać do słoików 3/4L lub 1L. Pasteryzować 40 minut w ledwo pyrkającej wodzie. Potem wyjąć, ustawić do góry dnem i pod koc. Nigdy nie dodaję cebuli, gdyż jest dostępna cały rok, więc po co zapychać nią słoiki. Zimą dodasz tylko podsmażoną cebulkę i co tam jeszcze chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: czy moge prosic o przepis? IP: 82.139.45.* 09.09.06, 13:46 jestes kochana - dziekuje... wszystko kupiłam, bede próbowac.... Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: czy moge prosic o przepis? 09.09.06, 14:03 Jak będziesz miała jakieś wątpliwości, to pytaj, a ja postaram się pomóc, jeśli tylko będę w zasięgu :) Odpowiedz Link Zgłoś