Gość: justyna IP: 213.17.180.* 05.03.03, 11:59 formuowicze ! czy mogę liczyć na Waszą pomoc i podanie przepisów na sałatki z serem feta? bedę wdzięczna niezmiernie Justyna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: justyna Re: ser FERTA IP: 213.17.180.* 05.03.03, 12:13 ser FRETA - dobre co?? :))) oczywiście chodziło mi o ser feta Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: ser FETA 05.03.03, 12:26 Zrob tradycyjne greckie tzatziki - przepis znajdziesz na necie Odpowiedz Link Zgłoś
rose2 Re: ser FERTA 05.03.03, 12:37 Ser feta pociety w kostke to baza wyjsciowa Najprosciej jest podac sama fete polana oliwa z oliwek, posypana swiezo zmielonym pieprzem i ziolami prowansalskimi. Mozna tez zrobic koreczki ze swieza papryka i/lub polowkami zielonych oliwek (oliwa + przyprawy obowiazkowo) Salatka (ilosc w zaleznosci od apetytu): Ser feta swieza papryka (czerwona, zielona zolta) cebula cukinia ze skorka (taka cienka jak ogorek jest najlepsza)´ ogorek zielony tez ze skorka - tylko troszke pare oliwek, zielonych oczywiscie pomidorki cherry w calosci (ze wzgledu na soczystosc nie lubie kroic pomidorow do slatek) Do tego sos na jedna porcje: 2 lyzki oliwy z oliwek, 1 lyzka aceto balsamico, 1 lyzka wody mineralnej niegazowanej, 1/2 lyzeczki musztardy, sol, pieprz i szczypta cukru (najlepiej brazowego). Trzeba dobrze zamieszac. Ser feta mozna tez podawac z salata zielona, czerwona lub mieszana, wszystko polane sosem jak wyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: ser FERTA IP: *.kostrzyn.sdi.tpnet.pl 05.03.03, 16:14 A znacie sposoby na pokrojenie fety w kostkę ? Bo mi się ta sztuka nigdy jeszcze nie udała:( Odpowiedz Link Zgłoś
rose2 Re: ser FERTA 05.03.03, 16:40 Dlaczego Ci sie nie udaje? Jakie kawalki sera kupijesz, chodzi mi o grubosc. Czy jest twardy? Ja kupuje taki hermetychnie pakowany w folie, grubosc 1 cm. Zawsze ladnie sie kroi, duzym, ostrym nozem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koka Re: ser FERTA IP: *.icpnet.pl 05.03.03, 20:04 Gość portalu: Asia napisał(a): > A znacie sposoby na pokrojenie fety w kostkę ? Bo mi się ta sztuka nigdy > jeszcze nie udała:( Ja wkładam ser Feta do zamrażarki i po ok. 30 min bez problemu daje się kroić w kostkę ew. ścierać na grubej tarce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: ser FERTA IP: *.atr.bydgoszcz.pl 06.03.03, 12:53 bo najpierw trzeba utopić we FECIE prezesa spółdzielni Mlekovita i głównego technologa tejże melczarni feta mlekowity to zupelne nieporozumienie to samo jakies dunskie fety cyrk zupelny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betek Re: ser FERTA IP: *.provider.pl 05.03.03, 21:11 Ja robię tak: kapusta pekińska (lub lodowa, chyba nawet lepsza) + ser feta (w kosteczki) + papryka (kolorystyka dowolna) + oliwki + czosnek (jeżeli lubisz, ja daję 3,4 sprasowane ząbki) + oliwa. Wszystko wymieszać (nie solę, bo feta słona, nie dodaję też pieprzu - wolę naturalność warzyw). Można też tworzyć inne wariacje, dodając np. pomidora, fasolkę z puszki (czerwoną), kukurydzę (też z puszki). Myślę, że warto poeksperymentować, tworząc swoje ulubione kompozycje smakowe... Odpowiedz Link Zgłoś
gosiowo Re: ser FERTA 06.03.03, 08:39 feta, pomidory, papryka, ogorek zielony, cebula lub dymka, oliwki czarne i/lub zielone sos : oliwa, cytryna, cukier, czosnku duzo, pieprz, sol, koperek po wymieszaniu z sosem odstawiac na 10 minut i jeszcze raz wymieszac byle delikatnie PYCHA :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raakk Re: ser FERTA IP: *.proxy.aol.com 06.03.03, 10:57 1. ser kroje w plastry i przekladam i posypuje mieszanka ( ziola prowansalkie+ czosnek( grubo posiekany) + chili(pokruszone straczki). Zalewam oliwa z winogron. Odstawiam na 4 dni( nie do lodowki) . Jako dodatek do salatek albo jako do wedzonej ryby, z bagietka. 2. czerwona papryke pozbawic skorki( w piekarniku), ser feta pogniesc widelcem doprawic jak wyzej i nadziac papryke serem (ok.1 czubata lyzka), rozplaszczyc posmarowac olejem i zapiec w piekarniku.Podawac na zimno. pozdr Faktycznie feta produkowana w Polsce jest dziwnie miekka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: ser FERTA IP: *.tele2.pl 06.03.03, 20:51 salata, feta, pomidory, ogorki, cukinia surowa, jajka przepiorcze, zielenina, grzanki opcjonalnie i sos winegret. Odpowiedz Link Zgłoś