Dodaj do ulubionych

Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne!

11.09.06, 18:42
Zwracam się do Was wszystkich z pytaniem, które przedstawiłam w temacie wątku.
Sprawa jest niezwykle ważna, dotyczy zdrowia. Nie będe opisywać powodu mojego
zapytania, bo Forum Kuchnia nie jest właściwym miejscem ku temu.
Bardzo proszę o podanie propozycji, czym można w codziennych potrawach i
przekąskach zastąpić sóL. Jakimi naturalnymi składnikami nadać jedzeniu
słonawy posmak? Jak mogę sobie z tym problemem poradzić?
Będę niezwykle wdzięczna za wszystkie podpowiedzi, Brynia :)
Obserwuj wątek
    • Gość: leda10 jeżeli w ogóle nie możesz używać soli, syp do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 18:47
      potraw dużo przypraw i ziół. Z kolei mięso marynuj przynajmniej przez noc (mięsa
      po wyjęciu z marynaty już nie solę w ogóle i moim zdaniem, niczego mu nie
      brakuje). Jeżeli możesz troszkę solić, kup sól niskosodową.
      • wujek.sam Re: jeżeli w ogóle nie możesz używać soli, syp do 11.09.06, 19:22
        Akurat sol nie jest wielkim problemem, bo latwo sie od niej odzwyczaic, latwiej
        niz od umami tak ze jest nadzieja :) Duzo ziol i pieprzu, wbrew pozorom to
        pieprz bedzie najlatwiejszym substytutem.
        • wujek.sam Re: jeżeli w ogóle nie możesz używać soli, syp do 11.09.06, 19:23
          nie najlatwiejszym, tylko najlepszym
      • Gość: Glon Re: jeżeli w ogóle nie możesz używać soli, syp do IP: *.chem.uni.torun.pl 14.09.06, 11:26
        Sól niskosodowa, a to dobre.
        • Gość: Mała Mi Re: jeżeli w ogóle nie możesz używać soli, syp do IP: *.aster.pl 14.09.06, 12:45
          Sól niskosodowa to NaCl + KCl (zwykle w proporcjach 2:1), kupuje się w sklepie.
      • Gość: gosc bazylia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 11:45
        bazylia i jeszcze raz bazylia
    • brunosch Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! 11.09.06, 19:33
      Używaj sporo majeranku, on podkreśla naturalną sól w potrawie.
    • ba_nita Re: Zaniast NaCl zacznij używać potasowej. 11.09.06, 20:25
      Salvity na przykład. Zwykle nazwa handlowa to sól dietetyczna.
    • fettinia Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! 11.09.06, 20:36
      ziola juz wspomniane-jeszcze lubczyk dodam(to jak maggi)odrobina sosu sojowego.
      • Gość: titta Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! IP: *.botany.gu.se 14.09.06, 11:21
        Z sosem sojowym bym uwazala - bo w jego skladzie jest sol.
        • ania_klara Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! 14.09.06, 11:31
          wlasnie, sos sojowy zawiera sol, ale widze, ze juz w Polsce pojawily
          sie japonskie sosy sojowe o obnizonej zawartosci soli - polecam!
          (latwo poznac, to np te male buteleczki z jasnozielona nakretka)
    • krzysztof_wandelt Oj Brynia, Brynia... od 10 lat używam... 11.09.06, 21:41
      zazwyczj jest na moich fotkach-zbiorówka - bez problemowo kupujesz
      w hipermarkietach, bo 10 lat temu była tylko w jednych delikatesach :)
      www.magdisol.com.pl/
      wrzuć w wyszukiwarke a zobaczysz ze jest wsród leków
      • dani_pawlak bazylia 14.09.06, 11:42
        ja uzywam bazylii, jest naturalna namiastka soli, do salatek i zup przede
        wszystkim, tzreba tylko uwazac, by nie przesadzic, bo nawet suszona jest bardzo
        aromatyczna
      • Gość: poszukiwacz Re: Oj Brynia, Brynia... od 10 lat używam... IP: 83.238.160.* 14.09.06, 20:54
        powiedz gdzie to w w-wie mozna kupic, bo szukam i nie znajduje. Kupilem na
        Mazurach w zeszlym roku ale juz mi sie konczy
    • emka_1 Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! 11.09.06, 22:01
      naturalnym glutaminianem - czyli jak mówi fetti lubczykiem, sosem sojowym, ale
      tym wysokogatunkowym - tańsze mają w sobie sól i inne świństwa, mieszanką
      suszonych wodorostów japońskich( jest polska firma, która sprowadza, ale nie
      pamietam nazwy, specjalizują się w przyprawach orientalnych, pakują w woreczki
      foliowe z dużym kartonikiem ), poza tym do większości mięs, fasoli itp. można
      używać estragonu.
    • kwiatek_leona Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! 11.09.06, 23:25
      Tymianek a szczegolnie odmiana cytrynowa. No i do pewnych rzeczy sok z cytryny,
      czy ocet smakowy odparowany w gotowaniu. Wiem ze to zakwasza raczej niz dosala,
      ale w pewnych potrawach dobrze sie sprawdza...
      • Gość: karmin Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.09.06, 02:10
        Wszelkie przyprawy. Wszystko co daje aromat i smak. Ja sole malo bo lubie
        dorzucic roznych przypraw. Nawet nie czuc, ze nie osolone. Czasem jak sie miesa
        nie posoli albo nie dosoli to miesne danie na drugi dzien nie specjalnie
        smakuje. To jedyny mankament. Ale nie we wszystkich daniach i rodzajach miesa.
    • marghot Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! 12.09.06, 08:31
      z powodzeniem przy grillowaniu np. antrykotu stosuję szałwię - obkładam
      listkami plaster mięsa i brak soli nie jest wyczuwalny.
      Generalnie stosuję dużo ziół, co sprawia że stosowanie soli niejest konieczne,
      a już na pewno można sól wowczas ograniczyć
      • madelon1 Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! 12.09.06, 10:23
        tak, szalwia jest super
        w sumie wszystkie naturalne przyprawy i ziola, czosnek jest dobry

jednak najlepszym odpowiednikiem soli bez soli jest pasta miso - sa jej rozne rodzaje, z brazaowego
        ryzu, soji itp. to najlepiej dziala w zupach, sosach, gulaszach

a jak juz sie bardzo chce soli to morska jest o wiele lepsza niz stolowa bo zawiera wiecej mineralow,
        smak ma bardziej intensywny wiec uzywasz jej mniej
    • brynia2 Wszyscy jesteście bardzo mili :) 12.09.06, 13:19
      Bardzo wszystkim dziękuję za życzliwość i wskazówki, każda porada jest cenna i
      ważna dla mnie. Pomogliście mi ogromnie :)))
      Jeśli jeszcze coś Wam przyjdzie do głowy, jakiś nowy pomysł, to proszę o
      dopisanie w wątku. Może ktoś ma jakieś przepisy na różne sprawdzone potrawy bez
      NaCl, więc linki do nich baaaardzo mile widziane będą.
      Pozdrawiam wszystkich, radosna Brynia :)
      • ba_nita Re: Bryniu - zajrzyj na gazetową pocztę.)))n/t 12.09.06, 13:49

• brynia2 Banito, dzięki serdeczne :))) 12.09.06, 15:55
          Materiał obszerny, więc mam lekturę na caaaały wieczór. Wszystko się przyda :)

• Gość: monisia Re: zamiast soli IP: *.adsl.hansenet.de 12.09.06, 22:30
            w azji nie uzywaja soli, doprawiaja potrawy sosem rybnym albo sojowym
            • lina37 Re: zamiast soli 12.09.06, 22:35
              hmmm ,a w nich nie ma soli?
            • ba_nita Re: zamiast soli 12.09.06, 23:07
              Gość portalu: monisia napisał(a):

> w azji nie uzywaja soli, doprawiaja potrawy sosem rybnym albo sojowym

A sos rybny czy sojowy nie ma w sobie soli...świetne, naprawdę.Najczęściej
              spotykany skład sosu sojowego: woda, ekstrakt sojowy (co najmniej 30%), mąka
              pszenna, cukier i sól.
              • wujek.sam Re: zamiast soli 12.09.06, 23:10
                A czy sos sojowy zawiera benzoesan i glutaminian sodu, mysle o sosie firmy tao tao??
      • Gość: adzia Re: Wszyscy jesteście bardzo mili :) IP: *.epo.nl 14.09.06, 14:17
        Radosna Bryniu, polecam kuchnie azjatycka (chinska, tajska, wietnamska, ale nie
        jedzenie z budek tylko wlasnorecznie przygotowane), tam w ogole sie nie uzywa
        soli ani pieprzu. nie ma takiej potrzeby. uzywa sie za to sosow sojowych,
        roznego rodzaju olejow (sama mam w domu chyba z 7 butelek roznego oleju).
        pyszne i jakze zdrowe!
    • doris-ek Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! 13.09.06, 03:53
      Jezeli chodzi o nadcisnienie krwi dbaj o to zeby w kadym posilku bylo duzo potasu ktory "zneutralizuje"
      szkodliwe sodium, ktore i bez dodawania soli znajdzie sie w Twoim jedzeniu. Lista warzyw i owocow
      bogatych w potas (avocado, banany, morele itd) jest bardzo dluga. Ja nie uzuwam zwyklej soli od lat i
      tak sie odzwyczailam ze teraz mam wrazenie ze smakuje chemicznie. Najbardziej (oprocz ziol i pieprzu
      o ktorych juz tu pieknie pisano) sobie chwale czosnek, szalotki i mielone ziarna kopru wloskiego.
      Marynata do mies z czosnku, rozmarynu, oliwy toskanskiej to moja podstawa do mies, do drobiu
      dodaje zielona cebule, tarta skorke z cytryny i jej sok, do ryb koper wloski i tymianek oraz skorke i sok
      z pomaranczy.
      Unikaj jak ognia tak zwanej ukrytej soli: kostki rosolowe, gotowe mieszanki przypraw, majonez, gotowe
      kupne wedliny i sosu sojowego.
    • Gość: Gosiamalgosia Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! IP: *.nsw.bigpond.net.au 13.09.06, 15:06
      Nie zastepowac. Po prostu odstawic (jak papierosy?). Ja odstawilam i teraz nie
      znosze. Rozniste ziola z wlasnych doniczek i owszem. Jezeli sos sojowy to tylko
      ten slodkawy indonezyjski kecup manis - odrobina. W przepisach jest
      czesto "gotowac w lekko osolonej wodzie" np. ryz, makaron, ziemniaki itd. Po
      prostu nie dodawac soli. Ja wode uzywam tylko filtrowana, ale wydaje mi sie
      (?), ze kranowka tez zawiera sol.
      • ba_nita Re: Nieee - no wszystko ma swoje granice!!!! 13.09.06, 15:10
        Gość portalu: Gosiamalgosia napisał(a):
        >ale wydaje mi sie (?), ze kranowka tez zawiera sol.
        Kąpieli w morzu też unikasz? Kranówka z solą? Gdzie tak jest?
        • Gość: titta Re: Nieee - no wszystko ma swoje granice!!!! IP: *.botany.gu.se 14.09.06, 11:30
          ba_nita napisał:

> Gość portalu: Gosiamalgosia napisał(a):
          > >ale wydaje mi sie (?), ze kranowka tez zawiera sol.
          > Kąpieli w morzu też unikasz? Kranówka z solą? Gdzie tak jest?

W wielu miejscach na swiecie, niestety. Mozna miec tez odwrotny problem -
          kranowka jest jak woda destylowana (polnoc Szwecji, Norwegi) i zeby sobie nie
          wyplukac organizmu (sol w minimalnych ilosciach jest do zycia absolutnie
          niezbedna) soli sie czasem nawet kawe.
    • nimeska Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! 13.09.06, 20:18
      sosem sojowym i rybnym - w kuchni chinskiej tylko uzywam sosu sojowego i sosou
      rybnego - nigdy soli
      • cezary.malgorzata Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! 14.09.06, 08:51
        prawdziwy sos sojowy - tamari, albo sól morska nieoczyszczana. Nie szkodzi -
        popatrz na kuchnię makrobiotyczną.
        • ba_nita Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! 14.09.06, 09:00
          Sól morska nadal ma NaCl - a to ten związek chemiczny jest odpowiedzialny za
          szkodliwość soli. Zawartość chlorku sodu w soli morskiej sięga 34% - to nadal
          jest nieobojętne dla organizmu.
    • Gość: Greggi28 Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! IP: 83.238.15.* 14.09.06, 11:38
      Nie wiem czy zdajecie sobie sprawe z tego że nie ma żadnych badań które
      kiedykolwiek potwierdziły szkodliwość soli i jej związek z ciśnieniem, obecni
      lekarze już tak śmiło nie odradzają jedzenia soli bo nie mają ku temu żadnych
      podstaw to coś jak kiedys była sprawa słynnych rakotwórczych pomidorów. Sól
      jest ważnym minerałem i nie wolno go drastycznie ograniczać a na pewno nie
      wolno unikać naturalnej soli morskiej, coś jak ze słońcem - niby szkodliwe
      (tutaj akurat potwierdzone) ale jednak jego brak jest jeszcze bardziej
      szkodliwy dla organizmu więc może tak z umiarem?????
      • cezary.malgorzata Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! 14.09.06, 11:50
        Zgadzam się całkowicie :
        1) nie ma naukowych dowodów na szkodliwość soli
        2) sól jest niezbędna do utrzymania w organiźmie równowagi potasowej, niezbędnej
        chociażby do prawidłowej pracy serca
        3) większość życia pochodzi ze słonej wody - więc chyba to nie jest trucizna ? :-)
        Oczywiście stosujemy z umiarem...
        • ba_nita Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! 14.09.06, 11:58
          cezary.malgorzata napisała:

> Zgadzam się całkowicie :
          > 1) nie ma naukowych dowodów na szkodliwość soli

Może i nie ma naukowych - mój aparat do pomiaru ciśnienia naukowcem nie jest ale
          po zmianie soli na dietetyczną ciśnienie mi spadło.

> 2) sól jest niezbędna do utrzymania w organiźmie równowagi potasowej,
          niezbędnej chociażby do prawidłowej pracy serca

W którym miejscu w soli kuchennej - (NaCl - chlorek sodu) jest potas? Są sole
          dietetyczne z zawartością potasu jak na przykład wspomniana przeze mnie dużo
          wcześniej "Salwita" czy sól używana przez Krzysia Wandelta.
          > 3) większość życia pochodzi ze słonej wody - więc chyba to nie jest trucizna ?

Z punktem trzecim dyskutował nie będę, chyba że nadal ktoś uważa się za
          pojedyńczą komórkę, która nie ewoluowała.)))
          • cezary.malgorzata Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! 14.09.06, 12:17
            1) A ja pozbyłam się dzięki makrobiotyce nadciśnienia i nadmiaru złego
            cholesterolu, 5 kg nadwagi, problemów z wypadającymi włosami i kłopotów z cerą
            :-) - być może każdy jest innym przypadkiem. Solę potrawy solą morską od blisko
            3 lat, mam idealne wyniki mimo, iż mam blisko 40 lat. Nawet się nie przeziębiam
            - więc zdania nie zmienię. Ciśnienie jest podnoszone w organiźmie nie tylko
            przez nadmiar soli....
            2) Nie piszę o soli kuchennej, która jest wyczyszczoną ze wszystkich
            przyzwoitych pierwiastków resztką czegoś co kiedyś miało jakiś sens /podobnie
            jak cukier - przetworzona bezwartościowa resztka zdrowego warzywa/. Sprawdź
            składniki soli morskiej,
            3) mam 2 doktoraty więc chyba ewoluowałam? ;-)

Prawda jest taka, że dopóki samemu się nie przetestuje na sobie zdrowego
            żywienia to trudno uwierzyć w słowo pisane. Tylko niektórym trudno porzucić
            mięso, półprodukty pełne glutaminianu sodu, benzoesanu itp. chemikaliów.
            Ale to chyba nie jest do dyskusji na tym forum.
            pozdrawiam
            • ba_nita Re: Gratuluję wszystkich 3 punktów.n/t 14.09.06, 12:22

• Gość: aleks Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! IP: *.chello.pl 14.09.06, 13:06
          Nie ma dowodów na szkodliwość soli, ale sa dowody na szkodliwość nadmiaru soli,
          dobowe zapotrzebowanie ok.5g NaCl dorosly człowiek zjada w
          postaci "niezauwazalnej"-chleb, makaron, ciasta, zupy, sosy, cos czego nie da
          sie ominąć.Nasz organizm jest tak skonstruowany ze potrafi z nadmiarem dac
          sobie radę-tzn.nerki potrafią go czynnie wydalic, oczywiści do pewnego momentu.
          Ponadto autor postu nie napisał ze to z powodu nadciśnienia (najczęstszej
          prztczyny rezygnacji z soli),są tez inne choroby (rzadkie choroby genetyczne)
          które tego wymagają.Pozdrawiam
        • Gość: Potasik Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 13:13
          Chcesz powiedziec równowagi elektrolitowej a nie "potasowej" , bo od tej jest
          spożycie potasu .
        • Gość: Kwaśna Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 13:30
          Do braku soli można się przyzwyczaic.Sama testowałam, to wiem.Dobrze jest
          doprawiac ziołami, ale pod koniec gotowania( majeranek, bazylia, czosnek i
          oregano-gorzknieją po dłuższym gotowaniu). Na początek gotowania można dodac
          tymianek. Można do potraw dodawac coś o kwaśnym smaku np. przecier
          pomidorowy,kefir,jogurt naturalny. Ale najlepszy jest czosnek - odkryłam to ze
          żdziwieniem.Też pod koniec gotowania i smażenia go dodajemy.
          Sprawdż. Zyczę smacznego.
        • doris-ek O matko i corko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!! 14.09.06, 20:47

cezary.malgorzata napisała:

> Zgadzam się całkowicie :
          > 1) nie ma naukowych dowodów na szkodliwość soli

Zachecam do lektury:

American Journal of Hypertension

Dr. Doris, P.A. Endogenous inhibitors of the Na,K pump.
          Miner Electrolyte Metab. 1996;22(5-6):303-10. Review.
          PMID: 8933501 [PubMed - indexed for MEDLINE]

Dr. Doris, P.A. Renal proximal tubule sodium transport and genetic mechanisms
          of essential hypertension.
          J Hypertens. 2000 May;18(5):509-19. Review.
          PMID: 10826552 [PubMed - indexed for MEDLINE]

Ten doktorat to z nauk politycznych?

Endogenous inhibitors of the Na,K pump.
          Miner Electrolyte Metab. 1996;22(5-6):303-10. Review.
          PMID: 8933501 [PubMed - indexed for MEDLINE]
    • parwardigar gotuj warzywa na parze 14.09.06, 12:03
      polecam gotowanie warzyw do sałatek, ziemniaków do drugiego dania itp. na parze
      (kup sobie przeznaczoną do tego metalową tackę wstawianą do garnka (20-30pln),
      pod tacką wrze sobie woda, garnek przykryty pokrywką oczywiście).
      wtedy nie trzeba już żadnej soli a dodatkowo wszystko co najcenniejsze w
      warzywach, pozostaje w nich a nie zostaje wylane wraz z wodą.

podobnie np. z gotowaniem ryżu - tego się nie soli, a gotujemy w ten sposób że
      cała woda wsiąka w ryż i nic nie trzeba na koniec odlewać ;)
      • Gość: lasowiaczka Re: gotuj warzywa na parze IP: 195.205.97.* 14.09.06, 14:16
        Z ust mi to wyjęłaś: na parze! Ziemniaki są smakowite wogóle bez soli,to samo z
        innymi warzywami.
    • mich1309 Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! 14.09.06, 12:20
      Soli nie trzeba używać! Naprawdę! Potrawy są smaczniejsze!
      • krzysztof_wandelt No i Twoją złotą myśl wywieszę w kuchni :))))))))) 14.09.06, 12:40
        jest analogiczna jak hasło w pewnym gabinecie za plecami bossa:
        "Niepalacy umierają zdrowsi!"
        • Gość: gosia Re: No i Twoją złotą myśl wywieszę w kuchni :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 12:47
          Nie wiem czy to ktos juz pisal bo nie chcialo mi sie calosci czytac;)Ale
          polecala bym Ci zamiane tradycyjnej soli kuchennej czyli NaCl na KCl.Takze
          slona a nie dziala na organizm tak jak NaCl.Polecam:)
    • betsypetsy Brynia i wten oto sposób wyladowałaś na czołowej 14.09.06, 13:29
      stronie gazety www.gazeta.pl :)
      chcialabym pomóc ale nie wiem, wydaje mi sie, że trzeba sie poprostu
      przyzwyczaić do niesolenia, straszne ale cóż, dużo przypraw - ziól to zaostrzy
      smak.
      Pozdrawiam
    • Gość: Kwaśna Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 13:38
      Bryniu, przeczytaj Kwaśną. Mam też problem z urzywaniem soli.I wierz mi
      wypróbowałam metody, które opisałam wcześniej o 13,30.
    • Gość: Weekenda Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! IP: *.crowley.pl 14.09.06, 13:44
      Niczym. Poważnie. Też miałam poważny kłopot z kimś mojej rodzinie i musiałam
      wyeliminować sól.
      I tak. Postanowiłam zacząć od ograniczania. Sypałam po prostu mniej soli. Ale
      tak się nie dało. Przynajmniej nie ze wszystkim. I spróbowałam w ogóle jej nie
      stosować. I to działa!!! :) np. czy uwierzysz, że do bigosu nie sypię w ogóle
      soli? do mięsa też nie? I JEST OK. Jasne, że smakuje deczko inaczej ale
      absolutnie nie jest nie zjadliwe. Po prostu smakuje inaczej.

A jeśli już się nie da to np.:
      spróbuj jajecznicę, czy jajko na miękko z kropelką soku z cytryny. polecam! :)
      dodawaj troszkę więcej przypraw odpowiednich dla danego czegoś, np. twarożek to
      szczypiorek z melisą
      tam gdzie pomidory to świeża bazylia
      tam gdzie czerwone mięsa deczko więcej majeranku
      tam gdzie białe mięsko troszkę więcej czosnku itd itp

A poza tym dobrym "zamiast" soli jest kwasek cytrynowy. Spróbuj to zrozumiesz o
      czym piszę. Teraz nie używam w ogóle soli.

smacznego! :)))
    • Gość: pęknięta gumka jest pewien sposób IP: *.litewska.edu.pl 14.09.06, 14:08
      jest kilka mozliwosci:
      oczywiscie sol kamienna nalezy do najzdrowszych bo naturalna, ale jak rozumiem
      odpada. jest tez sol morska, zdrowa calkiem.
      a jesli nie chcesz uzywac soli przerzuc sie na sos sojowy, oczywiscie te drozsze
      typu tamari czy shoju sa lepsze, poniewaz technologia uzyskiwania polega na
      procesie fermentacji, a nie przy pomocy chemii, ale roznica w cenie jest dosyc
      konkretna. w kazdym razie sos sojowy jest dobra alternatywa dla soli. pozdrawiam.
      • tygru_mrau już 19 lat bez soli - i żyję! :o) 14.09.06, 15:58
        witam.
        Ja może ciut nie na temat,
        a może Cię zainteresuje.

Od 19 lat w ogóle nie stosuję soli
        (w sensie dodawania tej przyprawy,
        bo sól jako taka,
        występuje w sposób naturalny
        w wielu produktach spożywczych,
        a już na pewno w przetworzonych -
        typu wędliny - tyle, że już w mniej naturalny sposób),
        cukier tylko brązowy i tylko do wypieków.

Do gotowania stosuję sos sojowy,
        ale w bardzo umiarkowanych ilościach.

Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić
        np. jajka na twardo bez soli,
        ja jestem na takim etapie, że mi sól przeszkadza.

W restauracjach proszę o niesolenie
        podawanych mi ziemniaków, mięs, ryb itd.

Nie ma z tym problemu.
        Czasem obsługa dziwnie patrzy,
        ale to już nie mój problem :)

Krótko mówiąc - od soli można się skutecznie odzwyczaić
        bez uszczerbku dla podniebienia.
        Kwestia samozaparcia na początku.
        U mnie zaczęło się od diety makrobiotycznej,
        potem odstawiłam dietę,
        ale do soli & cukru nie wróciłam.

Serdecznie pozdrawiam na niesłono :o)

----
        miau miau
    • Gość: bonasaga Re:Cząber IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 17:02
      Serdecznie polecam cząber. W czsie ciąży byłam na diecie bezsolnej, używałam
      cząbru.:)
    • Gość: dietacud Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 22:19
      możesz używać cząbru , jest doskonały.
    • Gość: nonawanda Re: Czym zastąpić w diecie sól? Bardzo ważne! IP: 201.248.29.* 15.09.06, 00:06
      sokiem z limonki, od lat stosujemy z moim mezem, ktory cierpi na wysokie
      cisnienie, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka