Dodaj do ulubionych

zupa z dyni

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 12:35
Wczoraj zrobiłam ale jest taka jakaś ... besmakowa?! Przepis wzięłam tu z
formum - przyprawy to imbir, curry, cukier i sól. Sprawdzałam w książce
kucharskiej i tam też nic innego nie dodają. Macie jakiś inny sposób? Ja nawet
nie wiem jak ona miałaby smakować bo to pierwszy raz ale chyba nie tak nijako?
Dzięki za rady!
Obserwuj wątek
    • Gość: kami_29 Re: Będę się sprzeczał.Ta smakuje normalnie: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 12:49
      taaaa... nawet nie wiem o czym piszesz ;) przyjdzie mi rodzinę przekonać, że
      taka ma właśnie być ;)
      • ba_nita Re: Google to potężne narzędzie (jak się go używa) 03.10.06, 12:52
        www.kuchniachinska.pl/main/skladniki.htm
      • Gość: Wanda Re: Będę się sprzeczał.Ta smakuje normalnie: IP: *.9-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 03.10.06, 21:32
        Do zupy dodaj inne jarzyny, jak: marchewke, pory, cebule, fenkul, selery i in.
        Zmiksuj, dopraw i podawaj np. posypanymi prazonymi platkami migdalow.
    • ala67 Re: zupa z dyni 04.10.06, 00:44
      A jadłam kiedyś taką zupę z mlekiem i zacierkami, doprawioną odrobiną olejku
      migdałowego. Bardzo mi smakowała.
      • zielonamysz Re: zupa z dyni 04.10.06, 09:08
        To jest zupa niesłychanie delikatna. Dodaje do niej kardamon co znakomicie
        wyciaga smak.
        • ammeux Re: zupa z dyni 04.10.06, 09:16
          spróbuj tak:
          2 - ziemniaki podsmaż na oliwie z połową pora i 2 ząbkami czosnku
          wrzuć do gara
          na oliwie podsmaż pokrojona w kostkę dynię
          dodaj do ziemniaków
          zalej wszystko gorącym rosołem albo wodą z kostką rosołową (rosołu tyle, żeby
          nie przykrył warzyw), posól, popieprz, dodaj odrobinę imbiru z torebki i
          odrobinę gałki muszkatołowej. Gotuj do miękkości. Zmiksuj.
          Podawaj z grzankami.
          • Gość: monisia Re: zupa z dyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 09:48
            Z samej dyni , to nie wyczarujesz smaku. Pokrojona w kostke dynie, cebule,
            seler,pietruszke, ziemniak smaze na tluszczu i zalewam bulionem + sol i pieprz.
            Gotuje do miekkosci, miksuje. Doprawiam czosnkiem, muskatem , swiezym imbirem-
            tartym, swiezo mielonym pieprzem-duzo, mielonym kminkiem-odrobina.Zaciagam
            mlekiem kokosowym i kw.smietana. Na koniec dodaje troche koniaku i podsmazonej
            na masle ziaren dyni i wedzonki drobno pokrojonej. Podaje zupe-krem w malych
            miseczkach, jest bardzo syta.
    • metal_fish polecam wersje wytrawna a nie na słodko 04.10.06, 15:16
      dynię pokrojoną w kostk ę gotujemy w bulionie z kilkoma ząbkami czosnku. gdy dynia będzie b. miękka i zacznie się rozpadać wyjmujemy czosnek i miksujemy zupę. dodajemy śmietankę (nie śmietanę), dużo gałki muszkatałowej i pieprz. podgrzewamy ale nie gotujemy i podajemy z grankami.
      potrawa uwielbiana przez moją rodzinę która szczerze nieznosiła zupy dyniowej na słodko na mleku z zacierkami. ze względu na urodzaj dyni jemy ją kilka razy w tygodniu i wcale się nam nie nudzi :)
      • ala67 Re: polecam wersje wytrawna a nie na słodko 04.10.06, 23:23
        Spróbuję!
    • ampolion Re: zupa z dyni 04.10.06, 17:08
      Może coś tutaj?:
      www.google.com/search?hl=en&lr=&q=zupa+z+dyni&btnG=Search

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka