Dodaj do ulubionych

mam 2 tylne golonki i musze...

11.10.06, 09:51
... zablysnac przed szwagrem ;) czy ugotowac w przyprawach i cebuli a potem upiec w "pomadzie" z
oliwy z ziolami i cukrem/miodem, czy macie lepszy pomysl na te golonki. przejrzalam przepisy
googlowe i galerie potraw, ale jakos bez rewelacji. chlopow bym zwlaszcza prosila o pomoc, bo na
meskie podniebienie ta golonka przeznaczona ;)
dzieki!
Obserwuj wątek
    • patyska a! nie w piwie i nie w kapuscie musi byc :( 11.10.06, 09:56

• momas Re: a! nie w piwie i nie w kapuscie musi byc :( 11.10.06, 10:28
        Pamietam, ze kiedyś robiłam golonkę na czerwono wg przepisu z Kuchni Chinskiej
        Katarzyny Po(????nie pamiętam nazwiska, ale swego czasu bardzo popularnej
        autorki książek kucharskich z różnych stron świata. Podawała tam zamienniki
        dostępne w polsce, były to czasy, gdy o sosie sojowym można było pomarzyc....)
        Golonkę gotowało sie ze 4 godzinie w sosie sojowym Była pyszna.
        Rozumiem, ze potrzebujesz ten przepis na zaraz? Niestety, mam go w domu,
        mogłabym ew. jutro. Chyba, ze ktoś ma go pod reką...
    • ba_nita Re: Trochę golonek: 11.10.06, 10:32
      gotowanie.onet.pl/szukaj.html?query=golonka&kat=&opt=1
      jak byś nie zrobiła i tak będą cmokać.)))
    • momas Re: mam 2 tylne golonki i musze... 11.10.06, 10:42
      A tak przy okazji.... dawno tmu natknęłam się na stronę z setkami chyba
      przepisów na golonkę. była to strona jakiegos entuzjasty golonki. Niestety,
      starciłam ten link.... Pamiętam, ze był na stronie nie kulinarnej, ale jakiejs
      związanej z drukarnią? introligatornią? przeszukuję gogla (jestem na n-tej
      stronie, ale jeszcze nie natknęłam sie na te stronę). Moze ktoś wie, o czym
      piszę? Jeżeli tak, to proszę o pomoc....
      • patyska Momasku... 11.10.06, 11:01
        oj, to chyba nie to niestety, bo nie setki przepisow ;)

kuchenna.host.sk/przepisy/golonka.html
    • patyska dzieki wielkie, akurat... 11.10.06, 10:59
      ... ta po chinsku to sie dla prostego chlopa nie nada ;) w kapuscie, czyli moja ulubiona, tez nie moze
      byc, bo wczoraj byl bigos, a na te przepisy z onetu sie nie natknelam podczas googlowania, ale zaraz
      tam popatrze. piwa sie obawiam, bo nie kazdy lubi z alkoholem, a korci mnie bardzo. jesli chodzi o
      stronke tego milosnika golonek, to wydaje mi sie, ze natknelam sie na cos takiego googlujac dzis z
      ranca, zaraz poszukam linka to wstawie, moze to to ;)
      w skrocie to mam duzy problem kulinarny, bo szwagier z mezem "wykanczajom" ;) nam domek i musze
      ich dobrze karmic - energetycznie, prosto i dobrze ;) dzis im zrobie te golonki, jutro upieke kurczaka,
      pojutrze moze wolowine z sosie chrzanowym, potem bym taka soczysta karkoweczke im upiekla, a
      potem... sama juz nie wiem, ale cos wymysle ;)
      dzieki!
      • momas Re: dzieki wielkie, akurat... 11.10.06, 11:05
        No ta po chińsku, z nazwy jest chinska - w smaku prosta... moj szwagier (tyz
        preferujący "proste jadło" był zadowolony. Charakterystyczna jest piękna
        brązowa skórka i różowy kolor mięsa. A spżywać można jak po polsku.
        Co do strony miłośnika golonek - kiedyś zdaje się podawałam tu ten link, ale za
        nic go nie mogę znalkeźć....Ani w goglu, ani tu.....
        ;((
        • momas Re: dzieki wielkie, akurat... 11.10.06, 11:09
          Patysko, to nie ta.... tamta, jako głóna strona miała związek z drukarstwem,
          albo czymś podobnym, dopiero podstronę miał entuzjasta golonek. no wcięło mi tę
          stronę! Z uporem maniaka nadal szukam w góglu...
      • momas Re: dzieki wielkie, akurat... 11.10.06, 11:16
        Wiesz co? Ugotuj im gar grochówy. Takiej byłycha stawała. Do tego dużo mięsnej
        wkładki . Oczywiście obowiązkowo wędzonki....
        Przerabiałam podobny problem w zeszłym roku :)
        Grochówa była ok...
        • jacek1f ugotuj, nasmaruj miodem, sojasosem i cytryną 11.10.06, 11:22
          - i juz.

Albo na ostro - musztardą z miodem nasmaruj i poprawiaj podczas pieczenia.

Nie musisz w piwie, mozesz podlac kieliszkiem wisniowki, whisky lub...zwyklego
          bulionu.

Taka musztardowa jest super!

• jacek1f tzn po nasmarowaniu ugotowanej piecz jeszcze... 11.10.06, 11:23
            o to mi chodziło, ale umkło :-)
            • mzrr21 Re: tzn po nasmarowaniu ugotowanej piecz jeszcze. 11.10.06, 11:31
              Wejdź na stronę www.kuron.com.pl tam jest forum i na nim znajdziesz przepisów
              na golonkę w ciut i odrobinę
              • momas Re: tzn po nasmarowaniu ugotowanej piecz jeszcze. 11.10.06, 11:34
                AAAA mam:
                www.mediaprint.com.pl/?p=kacik_stefana#spis
                no może nie setki, a blisko setka (jeżeli gicz cielęcą potraktujemy jako
                odpowiednik golonki...
                • patyska LOL za przeproszeniem ;) 11.10.06, 11:36
                  stefan rzadzi ;)))
              • patyska dzieki Mzrr21! n/t 11.10.06, 11:36

• patyska Re: tzn po nasmarowaniu ugotowanej piecz jeszcze. 11.10.06, 11:35
              a wiem owszem, chrupiaca bedzie ;) dzieki, musztarda i jakas fajna wodka plus ostrosc mi sie podoba!
        • patyska grochowka rzecz oczywista, bedzie... 11.10.06, 11:34
          ... poniedzialek ;) dzieki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka