psychogirl 28.10.06, 23:08 Czyli miejsce na przepisy wegetariańskie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
psychogirl Leczo wegetariańskie 28.10.06, 23:11 Składniki (dla dwóch głodnych osób): - papryka 2x (czerwona, zielona, żółta - jak kto woli) - cukinia 2x (średniej wielkości) - pomidory 3x (całkiem spore) - cebula (ile kto lubi) - czosnek (główka, ale można więcej albo mniej) - kotlety wegetariańskie a'la schabowy - kostki rosołowe warzywne + przyprawy Obraną i pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzany w garnku olej (na małym raczej ogniu) i podsmażamy aż lekko się zeszkli, w tym czasie oczyszczamy z nasion i kroimy paprykę, wrzucamy na patelnię i mieszamy. Do rondelka wkładamy kotlety sojowe a'la schabowy, kostkę rosołową warzywną, zalewamy wrzątkiem (lub zimną wodą) i gotujemy, aż zmiękną. Kotlety osączamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je na patelnię i mieszamy. Przyprawiamy - ja użyłam przyprawy w kostce Knorr - papryka, można użyć soli i słodkiej papryki. Dwie ładne, umyte cukinie kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy na patelnię i lekko solimy, żeby puściła sok. Pieprzymy, mieszamy i przykrywamy. Sparzone pomidory (zalane wrzątkiem i nakłute, żeby pękła skórka) obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy ostrą paprykę, bazylię (ja dałam z kostki), wrzucamy pomidory, mieszamy i przykrywamy, niech się podduszą. Główkę czosnku obieramy. Obrane ząbki kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka, mieszamy. Doprawiamy do smaku sosem tabasco - ja użyłam zielonego sosu jalapeno. Nakrywamy do stołu, wyjmujemy z ciepłego miejsca (z łóżka :o) ) przygotowaną wcześniej kaszę, mieszamy ją, wykładamy na talerz. Na środek nakładamy leczo. Wygląda tak: gdziekucharek6.blox.pl/2006/10/na-dobry-poczatek.html Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 boczniaki panierowane 29.10.06, 14:13 :) jak w tytule, boczniaki blanszuje sie w slonej wodzie (slonej jak na ziemniaki np) jakies 2-3 minuty, zeby "sklapcialy", potem jajko, maka, buleczka i na patelnie (gleboki olej) do tego ziemniaczki puree jakis ogorek kiszony i pycha obiad gotowy w godzine Odpowiedz Link Zgłoś
loira Re: Wegeżarełko 29.10.06, 22:09 Ryz z fasola po luizjansku 2 lyzki oliwy 1 duza cebula 1 papryka zielona posiekana 175 g grzybow oplukanych i pokrojonych 3 zabki czosnku – wycisniete albo posiekane 400 g pomidorow konserwowych rozdrobnionych 225 g ryzu 570 ml wywaru z warzyw 1 lyzka majeranku 225 g szpinaku lub jarmuzu 225 g zielonego groszku mrozonego 450 g czerwonej fasoli, ugotowanej lub z puszki sol pieprz do smaku Na patelni rozgrzac oliwe i podsmazyc cebule, grzyby papryke i czosnek, mniej wiecej przez 5 minut. Przelozyc do sporego garnka, dodac ryz, pomidory, majeranek sol i pieprz, Zalac wywarem, zagotowac i dusic na wolnym ogniu ok 20 min. Dodac jarmuz/ szpinak, groszek i fasole i dusic okolo 5-10 min az do wchloniecia wywaru. Podawac z grzankami. W zalozeniu jest to danie wegetarianiskie, ale mozna wzbogacic miesem, np piersia z kury pokojona w kostke albo pasma i przesmazona. Odpowiedz Link Zgłoś