psychogirl 02.11.06, 13:30 Proszę o sprawdzone przepisy na różne cosie marynowane, kiszone, pasteryzowane - na pikantnie, słono, słodko - pikantnie itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
psychogirl Ogórki CHILLI 02.11.06, 13:33 4 kilo ogórków 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 1 - 2 łyżeczki chilli Ogórki pokroić na plastry (nie za cienkie, tak z pół cm), włożyć do słoików, zalać gorącą zalewą złożoną z wody, octu, cukru, soli i chilli. Słoiki mocno zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 dynia..akurat na czasie.. 02.11.06, 14:42 dynię pokroić najpierw na plastry jak arbuza, łatwiej się kroi, potem obrać ze skóry i podziabać na kawałki wedle uznania, napchać do słoików, dodać parę ziarnek ziela angielskiego, liścia laurencyjnego, krążek lub dwa wściekłej papryczki chili, trzy gwoździki goździków, szczyptę pieprzu - dodatki w proporcjach na każdy słoik; w garnku zagotować ocet z wodą w proporcjach 1:3 i posłodzić wedle uznania, wrzątkiem zalewać dynię w słoiku, zakręcać i natychmiast odwracać słoiki, jak komu jęzor do tyłka ucieka z łakomstwa albo akurat nie ma pod co drynia wypić to i nazajutrz już jest dobre.. Odpowiedz Link Zgłoś
psychogirl Re: dynia..akurat na czasie.. 02.11.06, 17:44 Zrobiłam kabaczka (a może cukinię? nie odróżniam ;oP ) wg twego przepisu, tylko trochę inne przyprawy dałam (o tych ostrych mówię) - dziś spróbowałam i .... rewlacja! mniam mniam mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: dynia..kwaszona... 22.11.06, 12:09 spróbowałam zrobić dynię kwaszoną, tak jak ogórki małosolne....DO DUPY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: dynia..kwaszona... 22.11.06, 16:31 doral2 napisała: > spróbowałam zrobić dynię kwaszoną, tak jak ogórki małosolne....DO DUPY!!! Fasolka szparagowa kiszona też jest niedobra. Odpowiedz Link Zgłoś
lirio ogóry w musztardzie 02.11.06, 16:21 Więcej czosnku niż tu jest, a musztarda musi być ostra i dobra - np. Dijon Kamis. Są pyszne! www.gotowanie.wkl.pl/przepis7289.html Odpowiedz Link Zgłoś