lunatica 27.11.06, 00:04 o owoce kandyzowane... czy jest jakieś miejsce lub firma włoska na "L", w którym/która produkuje owoce kandyzowane... pomocy! :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Frakcjo włoska - pytanie 27.11.06, 09:43 Wiesz cos wiecej? Miejsc jest na pewno wiele, wiec nic konkretnego mi sie nie kojarzy / moze Lucca, ale chyba z uwagi na ciasto, ktore tam produkuja /. Np. Castel Goffreddo jest miejscem, skad pochodzi wiekszosc europejskich rajstop, a robia tez owoce kandyzowane i to jakie: www.igustivegetali.com/igv/site/home.asp?v=categoria&CAT_ID=84&l=IT Mialam kiedys dobry link do szukania firm, ale nie mam go pod reka. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Linn... 27.11.06, 10:36 ...zrób burzę mózgu, proszę :-) podpowiedzi, ale moim zdaniem mylne... Ligodier (nie mogę trafić na takie miasto) lub Legordia (ale to francuskie miasto)... może nie chodzi o miasto tylko o firę, markę... słychać jak babka mówi, że one (owoce) are from Legordia (no ale to ze słuchu), a wcześniej mówi, że to włoskie owoce kandyzowane :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Linn... 27.11.06, 10:41 Na wloskich stronach w ogole "Legordia" nie wystepuje: ani miasto, ani firma. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Linn... 27.11.06, 10:53 Na pewno takie owoce robia na Sycylii: chocby do cassaty... Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Mam! 27.11.06, 11:24 Dzięki jednej dobrej duszy z forum, która woli pozostać anonimowa :-) To może być Liguria :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Mam! 27.11.06, 11:26 Na pewno jest to region Włoch, ale co do firmy, to nie wiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Genua 27.11.06, 11:56 No anglojezyczne osoby potrafia zmienic prosta nazwe... Jesli Liguria, to juz mamy trop, np. firma Romanengo z Genui: www.romanengo.com/ita/interni.htm Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica To musi być to 27.11.06, 11:54 Candied fruit Who would have thought that the process of candying agricultural products was born in Liguria? Well, it was; even if by now it has become widespread throughout all the national cake-making panorama and beyond. The only absolutely typical product are candied "bigarades", produced in limited quantities by some artisan companies in the Savona area, a real culinary and gastronomic relic. :-) Odpowiedz Link Zgłoś