Dodaj do ulubionych

Mak gotowy w puszce

02.12.06, 22:56
niestety nie ma instrukcji na puszce, tzn piec czy nie piec, wiec jak mam
postopic?
Obserwuj wątek
    • Gość: echo Re: Mak gotowy w puszce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 23:42
      Normalnie używasz do ciasta i wkładasz do pieca.
      Swoją drogą jest obrzydliwie słodki,fuj....
      • sylwia.g21 Re: Mak gotowy w puszce 03.12.06, 08:46
        jest pyszny, już sama nie robię tak jak kiedyś, do makowca musi być słodki..
    • Gość: goka Re: Mak gotowy w puszce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 08:59
      A ja się rozczarowałam kiedyś jego zakupem. Bardzo gęsta, bardzo słodka masa, z
      niewielką ilością bakalii, a właściwie skórki pomarańczowej i kilku rodzynków.
      • kocia_noga Re: Mak gotowy w puszce 03.12.06, 11:04
        Ja tez się rozczarowałam,raz kupiłam i była ok, a za drugim razem bardzo
        słodka, lepka, ciągliwa , na oko wydawało mi się,że z jakimś dodatkiem
        niemakowym . ale może to być efektem tego,że są różnych firm.Nie chcę mi się
        sprawdzać, czyja dobra, wole sama zrobić.
        • Gość: AnkaKw Re: Mak gotowy w puszce IP: *.lublin.enterpol.pl 03.12.06, 11:21
          Dla mnie - pycha!Najlepszy z Prospony.
          • qubraq Re: Mak gotowy w puszce 03.12.06, 15:39
            Gość portalu: AnkaKw napisała:

> Dla mnie - pycha!Najlepszy z Prospony.

Mało tego Prospona albo Bakalland wypuściła na rynek gotową kutię w puszce!
            Jadłem ją w sierpniu z okazji prawosławnego Święta Ikony Bogamatieri w Supraślu
            - naprawdę nie byla zła!
            Andrzej
    • nimeska Re: Mak gotowy w puszce 03.12.06, 12:46
      uzywasz go nomralnie jako gotowca, nie trzeba z nim robic no jedynie mozesz go
      sobie wg uznania podrasowac, dorzucaja co nie co ;))

jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi ci sie ma :D
      ja tez w tym roku bede na swieta uzywala gotowej masy makowej - sprostego powodu
      :) nie mam innej :)
      • Gość: kuchara Re: Mak gotowy w puszce IP: 85.219.140.* 03.12.06, 16:40
        Jeśli chcesz mieć dobre ciasto nie kupuj takiego , gotowego badziewia.
        W najgorszym przypadku zrobisz o wiele lepsze.(gorszego się nie zrobić!
        • kocia_noga Re: Mak gotowy w puszce 03.12.06, 16:56
          Aaaa, właśnie,czy da się masę makową zamrozić? Mam teraz sporo wolnego czasu i
          mogłabym przygotowac tę mase wcześniej, nie byłoby takiego nawału pracy pzred
          świętami.
          • Gość: GPS Re: Mak gotowy w puszce IP: *.crowley.pl 05.12.06, 18:58
            Kiedyś miałam zbyt dużo masy i zamroziłam.Po rozmrożeniu była dobra.Nie
            zauważyłam żadnych zmian na minus ,ani w maku ani w makowcu.Oczywiście trzeba
            zamrozić w szczelnym pudełku,zeby zamrażarka nie "wyciągnęła" wody.
          • Gość: GPS Re: Makowiec w tortownicy IP: *.crowley.pl 05.12.06, 19:45
            Oczywiście może też być w prostokatnej blaszce.
            Ciasto.
            0,4 kg maki tortowej
            1 kostka Palmy
            5 jaj
            8 łyzek mleka wymieszane z 1 łyzką jasnego budyniu
            1/2 proszku do pieczenia (2,5 łyżeczki)
            1/4 kg cukru pudru.
            Mak z puszki faktycznie jest słodki to do ciasta trzeba dać mniej cukru.
            Cukier utrzeć z margaryną.Wbijać po jednym jajku cały czas ucierając.Dodawać
            małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po łyżce mleko.
            Pierwszą warstwą w tortownicy jest ciasto,mak z puszki lub zrobiony
            samodzielnie.I na przemian do wyczerpania ciasta i maku.Na wierzchu ma być
            ciasto.Warstwy ciasta sa cienkie.Polukrować.
            Przepis jest sprzed 30 lat i jest mowa o ucieraniu,ale teraz wykorzystuję robot.
            Przypomniałam sobie o tym makowcu przy okazji dyskusji o wyższości maku domowego
            nad puszkowym.Ponieważ lubimy makowe ciasta to na święta tradycyjne drożdżowe
            strucle,a w ciągu roku mak z puszki i z ciasta piaskowego.
        • nimeska Re: Mak gotowy w puszce 04.12.06, 09:17
          Gość portalu: kuchara napisał(a):

> Jeśli chcesz mieć dobre ciasto nie kupuj takiego , gotowego badziewia.
          > W najgorszym przypadku zrobisz o wiele lepsze.(gorszego się nie zrobić!

nie kazdy ma dostep do suchego maku
          chcoiaz we Fr jest ale strasznie drugi, za ok 250 g prawie 3E

beda w Pl kupuje tez gotowe puszki, zamiast suchego maku bo raz nie mam jak go
          zmieli a drwa ze zmielonego nie lubie a trzy ze wygodniej mi zapakowac puszke
          masy i sobie ja tylko przd uzyciem podrasowac :)
    • Gość: gosc Re: Mak gotowy w puszce IP: *.dsl.club-internet.fr 03.12.06, 20:14
      makowca sie nie zamraza, tzn. nie rozchorujesz sie, ale to naprawde nie jest
      to. robi sie sypki, i traci smak.

co do puszek z gotowa masa, zdarzylo mi sie kupic taki mak w Paryzu, w sklepiku
      z produktami z europy wschodniej i musze przyznac, ze makowiec wyszedl bardzo
      dobry. bylo duzo bakalii, glownie orzechy i skorka pomaranczow, nie za wiele
      aromatu migdalowego i miod. bez zastrzezen. nie musialam doprawiac. wiadomo, ze
      domowy jest lepszy, ale jeli wziac pod uwage to, ze odpada gotowanie i
      ucieranie maku....
      • j2334 Re: Mak gotowy w puszce 03.12.06, 20:37
        Ja uzywam gotowego maku z Biedronki,w plasikowym opakowaniu.ale tylko do
        kutii,dodalam jedynie troche miodu i bakalii.Kutia wyszla bardzo dobra.Ten w
        puszce mialam ,ale nie pamietam firmy,byl jakis dziwny.Ale nie stosowalam do
        pieczenia,tylko do kutii.
      • Gość: gosc Re: Mak gotowy w puszce IP: *.dsl.club-internet.fr 03.12.06, 21:20
        o Boze !!!!!!!

skorka pomaranczowA , a wyszlo ze z "pomaranczow" :))) oczywiscie moze byc
        tylko z pomaranczy....
      • qubraq Re: Mak gotowy w puszce 03.12.06, 23:41
        Gość portalu: "gość" napisała:

> makowca sie nie zamraza, tzn. nie rozchorujesz sie, ale to naprawde nie jest
        > to. robi sie sypki, i traci smak.

Wielokrotnie zamrażałem makowca (w mojej ojczyźnie mówiło się "makownik") na
        kilka tygodni i przed wigilią bo rozmrażałem i nie zauważyłem żeby był po tym
        gorszy miż przedtem. Zamrażarka mroziła do -28*C a makowniczki były zawiniete
        szczelnie w folię; zapytasz dlaczego zamrażałem - bo kupowałem w cukierni
        "Wiedeńska" przy Nałęczowskiej i przed samymi Świetami zawsze ich brakowało a
        właśnie one smakowały mi wybornie! W tym roku będziemy piec pyszny tort makowy
        wg przepisu Kwiety i zastosujemy do niego właśnie gotowy mak Prospony,
        zobaczymy jak wyjdzie! Ale tort Kwietowy podobnie jak tort ormiański Musi
        Zielińskiej musi poleżeć ze dwa dni w lodówce a potem jest coraz smaczniejszy!!!
        Andrzej
      • roseanne makowiec mrozony 04.12.06, 14:27
        robie makowiec bardzo nietypowy, wylewany
        na ciescie biszkoptowym
        w zeszlym roku eksperymentowalam i zamrozilam pol - goscie nie dopisali
        po wyjeciu z zamrazalnika i lagodnym rozmrozeniu w lodowce byl rownie dobry,
        jak przed

maku puszkowego nie lubie, moim zdaniem ma niaodpowiednia konsystecje, za duzo
        syropu skrobiowego, mak nie dokladnie rozdrobniony
        a moze to jakis felerny producent byl?
      • jagoda85 Re: Mak gotowy w puszce 06.12.06, 13:29
        A dlaczego makowca się nie zamraża. Mrożę od lat, i nigdy nie jest sypki, i nie
        traci smaku, wprost przeciwnie, bardzo zyskuje na smaku.
        • qubraq Re: Mak gotowy w puszce 06.12.06, 21:37
          jagoda85 napisała:

> A dlaczego makowca się nie zamraża. Mrożę od lat, i nigdy nie jest sypki, i
          > nie traci smaku, wprost przeciwnie, bardzo zyskuje na smaku.

Ale jasne!!! nie mrożą ci co nie chca mrozić - bez powodów - po prostu... :))

• Gość: zadumana Re: Mak gotowy w puszce IP: 83.238.166.* 04.12.06, 10:21
      Przetestowałam różne firmy. Mnie najbardziej odpowiada puszka bakallandu.
      Powód - najbliższa smakiem i konsystencją temu co robiła moja mama. Dodaję dwie
      łyżki od zupy rumu lekko ogrzewam i robię wielki makowiec orągły w tortownicy o
      śr. 30cm. W cieście drożdżowym zaniżam lekko ilość cukru.
      Mak jest gotowy do użycia. Włożyć do ciasta i piec. A można zjeść bez pieczenia
      w jakimś deserze.
      • Gość: kasia Re: Mak gotowy w puszce IP: 213.17.180.* 04.12.06, 11:05
        Podaj przepis proszę na makowiec z tortownicy. Kasia
        • qubraq Re: Mak gotowy w puszce 04.12.06, 13:28
          Gość portalu: kasia napisała:

> Podaj przepis proszę na makowiec z tortownicy. Kasia

Tak tak, ja też proszę... :))
          A.
          • Gość: gryka1 Re: Mak gotowy w puszce IP: *.chello.pl 04.12.06, 19:14
            Andrzeju, czy ta cukiernia to jeszcze działa ?
            • qubraq Re: Mak gotowy w puszce 04.12.06, 21:26
              Haniu, telefon 0-22-651 56 86; w pażdzierniku jeszcze działała, nie bylem tam
              co prawda jakis czas ale jutro też zadzwonie zeby dowiedzieć sie czy będą w tym
              roku zamówienia świateczne. Wiem, ze również Grycan na rogu Jana Pawła i
              Nowolipek robi swietne makowniczki! Wiedeńska jednak również oferuje na Świeta
              pierożki i uszka ale są baaardzo drodzy - i dlatego juz od kilku lat zamawiam
              je u Kałasy na Polnej 18/20, tel. 0-22-825 46 53, są pyszne i względnie
              niedrogie!
              Andrzej
            • qubraq Re: Mak gotowy w puszce 05.12.06, 18:29
              Gość portalu: gryka1 napisał(a):

> Andrzeju, czy ta cukiernia to jeszcze działa ?

Sprawdziłem - działa ..."i armaty"! Zamowienia przyjmują do 12go!
              A.
    • Gość: zadumana makowiec z tortownicy:) IP: 83.238.166.* 05.12.06, 11:28
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=52845930&a=53009503
      Dodam tu jeszcze, że na tortownicę o śr. 30cm trzeba brać 40dkg maki, 2 zółtka,
      jedno całe jajko, masło, cukier, mleko, drożdże w tradycyjnych proporcjach.
      Każdy kto ciasto drożdżowe robi, to z grubsza wie. Nie pamiętam szczegółów w
      tej chwili, ale mogę sprawdzić w domu. Istotna jest ilość mąki, żeby wypełnić
      proporcjonalnie blaszkę.
      Działać wg opisu z linku.
      Mak - jedna puszka - 80dkg.
      "Tort" ma trzy jakby warstwy ciasta i dwie warstwy maku.
      Z dwóch jajek mamy białko do smarowania warstw, a czwarte całe jajko bierzemy
      do posmarowania wierzchu. Ja piekę w termoobiegu, więc wszystko przykrywam
      wyciętym kółkiem papieru do pieczenia, który wkładam jakby do środka blaszki, a
      potem jak rsnie to sie podnosi, ale tak unikam przeciągu nad ciastem.
      • qubraq Re: makowiec z tortownicy:) 05.12.06, 18:27
        Gość portalu: zadumana napisała:

> ...potem jak rosnie to sie podnosi, ale tak unikam przeciągu nad ciastem.

Dzieki dzięęęki!
        Andrzej
    • Gość: vZ Re: Mak gotowy w puszce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 21:08
      Mi się poprzednio trafiła bardzo dobra,
      było dużo bakali, choć fakt, że bardzo słodka (odrobinę za słodka).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka