Gość: ocelot IP: *.isk.net.pl 22.12.06, 20:00 udało mi się zdobyć coś specjalnego udziec jagnięcy :-) ale nie mam pomysłu co z nim zrobić czy macie jakieś dobre przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagoda85 Re: udziec jagnięcy 22.12.06, 21:41 Dobrze byłoby go potrzymać w marynacie minimum 2 dni. Robię marynatę z czerwonego wytrawnego wina, do tego ścieram na grubej tarce marchewkę, piertuszkę seler, kroję w plastry cebulę, daję dużo czosnku, sól staropolską, pieprz, paprykę, ziele angielskie, liść laurowy, no i oczywiście olej. Wszystko razem mieszam, daję część warzyw na spód naczynia, na to mięso i przykrywam jarzynami w zalewie. Po 3 dniach wyciągam z marynaty, mięso czyszczę ręcznikiem kuchennym, obsmażam mięso na suchej, gorącej patelni ze wszystkich stron, wkładam do naczynia na część warzyw z marynatą i na wierzch kładę resztę warzyw. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 st.C, tyle ile waży mięso. Potem kroję w plastry, a warzywa miksuję i mieszam z sosem, który się wytworzy w trakcie pieczeni. Pychotka, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ocelot Re: udziec jagnięcy IP: *.isk.net.pl 23.12.06, 08:50 mmm... brzmi zachęcająco, chyba na pierwszy raz wybiorę ten przepis dziękuję seredcznie, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: udziec jagnięcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 22:37 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=46059380&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 cudny przepis jacka1f 22.12.06, 22:40 Na święta musi być kaczka, ale z tym przepisem szykuję się na sylwestra lub nowy rok : Czerwona jagnięcia Czerwona jagnięcia - bo wino, bo papryki czerwone, cebula czerwona, cynamon rudy i pomidory. Mamy udziec jagnięcy i kroimy go w kostki duże jakies 8 cm kazda. Na nockę zalewamy szklanka wytrawnego czerwonego wina wraz z 4-5 ząbkami obranego czosnku. Pieczemy 3 duże czerwone papryki w piekarniku, schładzamy w torebce i obieramy. Na oliwie z masłem solonym odcedzone mięso przesmażamy na złoto, brązowo. Na bok z sosem z patelni. Teraz na patelni smażymy cebulę dużą - fajnie jak jest czerwona? oczywiście, wraz z trzema łyżeczkami papryki słodkiej w proszku. Po 2 minutach dokładamy mięso i solimy i pieprzymy i posypujemy garścią rozmarynu. Polecam dodac z palców szczyptę cynamonu w proszku. Dodajemy kartonik pomidorów (sos albo puszkowe z sosem = 200-230 gr), zalewamy połówką lub 3../4 szklanki wina, jeszcze dolewamy jak trzeba pół szklaneczki bulionu. Ważne żeby mięso było przykryte płynem cały czas. Podgotujemy na wolnym ogniu i przekładamy na 1,5 do dwóch godzin do piekarnika nagrzanego na ok. 160 stopni przykryte (albo na patelni - jak ma się ingenio jak ja :--) albo w żaro naczynku). Po 1,5 godziny warto sprawdzac czy mięciutkie mięso. Ja podaje z bagietkami do wybierania sosu z talerza, pewnie z ryżem dobre też. No i lampa do tego - też czerwona:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pluskat Re: cudny przepis jacka1f 23.12.06, 10:43 jesli to jest jagnie (mieso jasnorozowe) a nie baran, to najlepszy jest au naturel zrumienic pod grilem z obu stron (po 15 - 20 min) a potem dopiec w piekarniku 180 - 200 stopni przez okolo 45 - 60 min (przykryc folia aluminiowa w polowie pieczenia). mieso powinno byc rozowe, ale nie krwiste. kroic w plastry. Odpowiedz Link Zgłoś