anoosia88 29.12.06, 15:14 Dostałam w prezencie zestaw raclette. I chcę wiedziec czym to się je. Moze pomożecie i podeślecie kilka prostych przepisów ...Podkreślam ,że by nie było jakos bardzo wyszukane liczy się prostota. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Raclette IP: *.dsl.club-internet.fr 29.12.06, 15:24 prosciej sie nie da. plasterki wedlin, ziemniaki z wody (najlepiej w mundurkach), korniszony, jakas ostra salatka lub/i salata. no i najawzniejsze - ser. w krainach raclette jest to specjalny ser do raclette, ale chyba mozesz zastapic go obojetnie jakim srem z gatunku zoltych, pod warunkiem, ze bedzie bardzo tlusty (chodzi o to, zeby sie dobrze topil) i nie za twardy, sprezysty pod palcem. kazdy topi sobie ser i wylewa go na ziemniaki lub wedliny. na lopatkach do sera mozna tez smazyc sobie jajka sadzone dla urozmaicenia i wykonywac przerozne zapiekanki, ale to juz inaczej przygotowany stol. Odpowiedz Link Zgłoś
anoosia88 Re: Raclette 29.12.06, 17:42 Dzieki, a w googlach szukałam za nim tutaj napisałam. I żaden z tych przepisów mi nie pasował. Dzieki jeszcze raz za dobre chęci i porady. Cos będę próbowała robić. Odpowiedz Link Zgłoś
amica11 Re: Raclette 29.12.06, 20:50 Super samkują przysmażone pieczarki polane serem roztopionym zółtym lub pleśniowym, takim śmierdzącym - jak ktoś lubi, szynka, wędlinki, boczek. Kiedyś smażyliśmy sprawione piersi z kurczaka w małych kawałkach ale za duzo roboty z myciem bo to mięso zbyt przywierało. Obowiązkowo cebulka marynowana,grzybki marynowane, kukurydza słodka z puszki, groszek,gotowane różyczki kalafiora, brokuły, im więcej miseczek tym większa frajda, ale pózniej trudno się unieść. Aha chleb też "suszymy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Raclette IP: 86.68.223.* 29.12.06, 21:15 a ja robie tak : marynuje w przyprawach ,ziolach , czosnku i oliwie kawalki poledwiczki wieprzowej ( to najszybciej sie smazy i jest delikatne ), papryka czerwona jest tez super na raclette , cebulka , plastry boczku wedzonego . Mozna tez robic rybna wersje z krewetkami , lososiem wedzonym i przegrzebkami. Wazne zeby posmarowac delikatnie plyte pedzelkiem zamoczonym oliwa (najlepiej smakowa taka wlasnej roboty z ziolami i czosnkiem ). Przy tym daniu jest mnostwo mozliwosci , warto wyprobowac rozne przepisy i wlasne pomysly . Super sprawa na wieczory zimowe ze znajomymi.Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska_1501 Re: Raclette IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 22:58 ja często kroje pierś z kurczaka w małe kawałki i obtaczam ją w curry Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: Raclette 29.12.06, 23:25 To opowiem jak robilam raclette tam, we Francji. Jak to juz ktos napisal - ziemniaki w mundurkach obowiazkowo. Najlepsze sa Charlottes. Ser raclette kupilam ostatnio w Realu; To dobra nowina. Zla to to, ze kosztowal 45 zl za kg. Straszliwie drogi! O wiele drozszy niz we Francji. Do tego wedliny, cebulka, pomidory, cienkie plastry wolowiny lub wieprzowiny - co kto lubi. Popijac winem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Raclette IP: 86.68.223.* 29.12.06, 23:41 zapomnialam dodac , ze do tego oczywiscie ziemniaki w mundurkach i ser raclette, mniam .... Odpowiedz Link Zgłoś