Gość: wzosia IP: *.chello.pl 02.04.03, 13:47 Kupiłam cudownej piękności żeberka i nie wiem co z nimi zrobić. Proszę o jakieś ciekawe przepisy. Żeberka czekają! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: madzia Re: Żeberka -przepis pls IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.04.03, 13:56 żeberka cebula przecier pomidorowy kapusta biała sól pieprz woda tłuszcz żeberka pokroić na kawałki - po dwie kostki w jednej porcji posolić, popieprzyć, pomączyć obsmażyć na gorącym tłuszczu - dość długo, do pięknego zrumieniena lub nawet do możliwości wyciągnięcia kostek na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w półplastry do cebuli dodać przecier pomidorowy kapustę obgotować,podzielić na liście, wyciąć gruby nerw liść kapusty smarować pastą pomidorowo cebulową na to kawałek żeberka i zawinąć i do płaskiego gara podlać wodą i dusić do całkowitej miękkości smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Żeberka -przepis pls IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 14:02 Ja osobiście lubię takie: Umyte żeberka, podzielić na odpowiednie porcje, obsmażyć na patelni na gorącym tłuszczu i przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu na patelni zeszklić sporo cebuli, pokrajanej w talarki lub piórka i też przełożyć do rondla. Dodać świeżo zmielony pieprz, ziele angielskie, listek bobkowy. Podlać wody, aby przykryła żeberka. Dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia posolić i ew. zagęścić sos odrobiną mąki. Zyczę smacznego i pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
tessa13 Re: Żeberka -przepis pls 02.04.03, 16:57 Jeżeli lubisz coś egzotycznego, to serdecznie polecam ten amerykański przepis (ze stanu Georgia) Na sos potrzebujesz: po filiżance posiekanej cebuli i dżemu brzoskwiniowego po ¼ filiżanki cukru, octu i Worcestershire-Sauce 3 łyżki keczupu łyżeczka musztardy łyżeczka papryki sos Tabasco 2 cytryny (dokładnie wyszorowane/sparzone i pokrojone w plasterki) sól & pieprz pół łyżki oleju Na oleju podsmażasz cebulę, wrzucasz wszystkie inne składniki i gotujesz przez około 15 minut na małym ogniu. Umyte i pokrojone żeberka nacierasz solą i pieprzem, układasz na blasze, pędzlujesz sosem i pieczesz w nagrzanym piekarniku (190 stopni) przez 30 minut. Potem je obracasz, znów pędzlujesz sosem i pieczesz przez dalszą godzinę, przy czym po kilkunastu minutach nakładasz na nie plasterki cytryny. Jeżeli żeberka zrobią się za ciemne, przykryj je folią aluminiową. Ja tego sosu zawsze robię więcej i podają na ciepło do upieczonych żeberek. Albo marynowane po japońsku i pieczone na grillu: kawałek drobno posiekanego świeżego imbiru (około 8 cm); jeśli nie dostaniesz, możesz też wziąć w proszku sok z cytryny 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki Mirin (wino ryżowe) albo półwytrawnego Sherr 3 łyżki miodu 2 łyżki keczupu łyżeczka Sambal Oelek Wszystko wrzucasz do garnka i mieszając doprowadzasz do gotowania. Tą marynadą (na gorąco!!!) zalewasz ułożone w płaskiej misce pokrojone żeberka i marynujesz je około godziny. Ja je marynowałam także już przez noc - wychodzą wspaniale! Na grillu potrzebują mniej więcej 20 minut, tylko musisz je raz lub dwa obrócić i napędzlować marynadą. Pozdrawiam Tessa Odpowiedz Link Zgłoś
drozdika Re: Żeberka -przepis pls 04.04.03, 21:56 Jeżeli jeszcze te żeberka czekają to może tak; żeberka natrzeć solą pieprzem majerankim możesz dać różnorakie ziółka jak lubisz i zostawić je najlepiej na noc w lodówce "coby się przegryzły" następnie włożyć je trzeba najlepiej do foliowego rękawa i upiec są cudowne mięciutkie pachnące i z pewnością jest ich za mało-jak dotrwają to dobre są też na zimno na na przykład czarny chlebek No i narobiłam sobie smaka chyba wybiorę się jutro na poszukiwanie żeberek Pozdrawiam-drozdika Odpowiedz Link Zgłoś
brookie Re: Żeberka -przepis pls 05.04.03, 09:33 Ja robie marynate: Ok 5 lyzek sosu sojowego 3 jyzki miodu zabek czosnku 5 lyzek wytrawnego czerwonego wina sol i pieprz. To marynata zalewam zeberka, odstawiam do lodowki na godzine i potem grilluje. Pyszne i oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
felicia Re: Żeberka bardzo nietypowe 05.04.03, 12:41 Ostatnio zrobiłam tak i wyszły b. ciekawie - delikatne, aromatyczne! Natrzeć sosem sojowym i zaalć wiśniówką (dałam ok. 3/4 szklanki na ok. 75 dag). Gotować w małym garnku dobrze przykrytym, włożonym do większego, wpełnionego wodą (czyli jakby na parze) aż będą miękkie. Kiedyś też tak piekłam, a raczej udusiłam w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostaczek3 Re: Żeberka -przepis pls IP: *.ki.net.pl 07.04.03, 21:36 Gość portalu: wzosia napisał(a): > Kupiłam cudownej piękności żeberka i nie wiem co z nimi zrobić. > Proszę o jakieś ciekawe przepisy. Żeberka czekają! ... pewnie już nie czekają, ale mogą być następne ... więc podam przepis jaki dostałem od swojej kanadyjskiej znajomej zeberka pokroić na czesci natrzeć mieszaniną: Vegeta,pieprz, papryka ostra,czosnk w proszku lub wycisniety ...., .niech poleżą w lodówce okolo godziny nastepnie na blache posmarowaną tłuszczem ukladamy żeberka i przykrywamy je folią aluminiową pieczemy okolo 25 min w temp 200oC potem wyjmujemy blachę i odkrywamy żeberka i obracamy je na drugą stronę..., wkladamy do piekarnika na następne 25-30 min ..., ale juz bez folii...dobrze jak się lekko podrumienią w międzyczasie przygotowywujemy karmel 1 szklanka cukru i 1 szklanka gotujacej wody cukier rozpuszczamy aż będzie płynny i brązowy po mału dolewamy do tego gotowaną wodę, bardzo, ale to bardzo ostroznie bo pryska i poparzenie murowane ja owijam reke recznikiem i staram sie po lyzce stolowej dolewac ...efekt koncowy powinien byc płynny ale jak bedą grudki to nic nie szkodzi.... trzeba tylko uważać aby cukier nie byl czarny ...nie spalić go ...ma być na ciemny brąz.... po tych 25 minutach wyjmujemy żeberka i połową płynu polewamy żeberka i wstawiamy na 15 min do piekarnika....a potem robimy to samo z druga stroną, żeberka mogą mieć nawet czarny kolor...i lekko sie ciagnąć, czyli cukier może sie lekko ciagnać ...., do tego mozna ugotować kopytka nawet dzien wczesniej.....i jak pieka sie zeberka juz w karmelu, wrzucić na drugą blachę kopytka aby sie odgrzały i podrumieniły wyjmujemy potem wszystko z piekarnika i wykladamy żeberka i kluski na półmisek a do tego slodkiego sosu wrzucamy kopytka i mieszamy ....podawać z surowka. z kiszonej kapusty smacznego, dla mnie pychota .... :-)) ..... polecam prostaczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Żeberka -przepis pls IP: *.telia.com 07.04.03, 22:25 Zeberka po obsypaniu przyprawami (jakie lubisz) smaruje musztarda (jaka masz w domu),poleza w lodowce do czasu przygotowania.Podsmarzam na rumiano dodajac cebule ,lisc laurowy,ziele angielskie i dusz do miekosci. podaje ,rowniez z kopytkami ; salata lub sorowka. Smacznego.....Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edi Żeberka po chińsku IP: *.pai.net.pl 10.04.03, 11:48 Zajrzyj na www.chinafood.prv.pl. Znajdziesz tam 2 przepisy na żeberka wieprzowe po chińsku. Odpowiedz Link Zgłoś