Dodaj do ulubionych

Kawa domowa

02.01.07, 15:11
Ostatnio znalazłam w necie przepis na pyszną kawę.
W wysokim kubku do połowy wysokości robi się kawę rozpuszczalną
z jednej łyżeczki + cukier. W osobnym kubku miksuje się
parę chwil zimne mleko i najlepiej zagęszczone. Wychodzi dużo
mlecznej piany. Kawę zalewa się mlekiem i posypuje po wierzchu
kakaem lub wiórkami czekoladowymi. Prosto i pysznie:)

Czekam również na propozycje przyrządzenia Waszych domowych kaw:)
Obserwuj wątek
    • fettinia Marge:) 02.01.07, 16:55
      ja tez pije rozpuszczalna-po zwyklej boli mnie zoladek:)
      Rozpuszczalna ma mniej czegos tam-musze poszukac to napisze:)
    • Gość: mika9949 Re: kawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 20:15
      Tak jak myślałam nikt nam nie da jednoznacznej odpowiedzi.
      A swoją drogą pamiętam czasy kiedy kawa była na kartki i tylko "fusiata".Oprócz
      tego,że taką tylko pito to często i gęsto pijano jeszcze tzw.dolewajki.To
      dopiero było samo zdrowie.Na szczęście ja jeszcze kawy nie piłam.
    • mala.filipinka Re: Kawa domowa 02.01.07, 21:03
      czasem robię kawę w taki sposób: wsypuję do małego garnuszka kawę sypaną (1,5 -
      2 łyżeczki na osobę, zależy, na ile mocną kawę chcemy otrzymać), trochę cukru,
      chyba że robimy tylko dla siebie i wiemy, ile chcemy posłodzić, zalewamy to
      ZIMNĄ wodą (odmierzamy ilość filiżankami, które mamy zapełnić) + 1/3 filiżanki
      wody na wchłonięcie. To wszystko doprowadzamy 3 - 4 razy do wrzenia (gotować po
      10 - 15 sekund i odstawić, powtarzać). Poczekać aż opadną fusy, i wylać do
      filiżanek. Mocna, aromatyczna. Dobra na szybkie postawienie na nogi.

      ps. przepis polecany przez Bedrę, koleżankę z dawnej Jugosławii.

      mf
      • mzrr21 Re: Kawa domowa 03.01.07, 10:08
        Kiedyś pijałam taką kawę: dwie łyzeczki świeżo zmielonej kawy, cukier ile kto
        lubi, do szklanki. Do tego odrobina zimnej wody, utrzeć tak żeby kawa
        wchłonnęła wodę i cukier zalać wrzątkiem. Było pyszne. Potem mi sie zmieniły
        smaki, ale chyba spróbuje znowu.
    • Gość: vesna Re: Kawa domowa IP: *.torun.mm.pl 03.01.07, 11:07
      Ja taką pijam namiętnie :) Z tym, że mam w domu ekspres ciśnieniowy i ubijam
      mleko taką dyszą z parą wodną... Przy okazji się podgrzewa. I właśnie takie
      proporcje - pół kubka kawy, pół kubka mleka, na wierzchu kakao. Jak mam, to
      sodzę brązowym cukrem. Uzależniam się :)
    • fettinia no dobra to na temat:) 03.01.07, 13:17
      Swoja kawa Ameryki nie odkryje hehe-kubek,kawa(rozpuszczalna:),woda:))Ale ponoc
      najzdrowsza kawa to taka:do gotujacej wody(1 kubek)wsypujemy 2 lyzeczki kawy
      zwyklej mielonej,dodajemy odrobine kardamonu i szczypte cynamonu.Nalezy
      zagotowac 3 razy.Odcedzic poslodzic miodem.Moja znajoma majaca problemy z
      zoladkiem od lat taka pije i dobrze jej sluzy:)
    • roseanne Re: Kawa domowa 03.01.07, 14:35
      na codzien do sniadania to najbardziej tradycyjne capuccino
      czyli esspreso z cisnieniowca + ubite dysza mleko = porcja kawy sniadaniowej
      czasami, znacznie rzadziej kawa z perkolatora, czyli maszynki kawowej stawianej
      na gaz, wtedy najpierw mleko, potem uzupelnic kawa

      kawa prawie zagotowywana, w specjalnym tygielku , czyli turecka tradycyjna to
      kawa deserowa w naszej kuchni

      rozpuszczalnej nie lubie, pije, jak nie ma innej - klopoty zoladkowe
        • Gość: sana Re: Kawa domowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 20:50
          Jeżeli masz nabyć ekspres ciśnieniowy do kawy,to koniecznie z wbudowanym
          młynkiem żarnowym do kawy.Dopiero świeżo zmielona i bezpośrednio zapażona pod
          ćiśnieniem kawa ,uzupełniona spienionym mlekiem,jest pyszna.Gatunek kawy też
          jest bardzo ważny.Ja uwielbiam kawę Movenpick ekspresso,ze złej gatunkowo kawy
          żadna maszyna cudow nie zrobi.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka