czekolada72 Re: co to jest chleb baltonowski 10.01.07, 13:07 W Kraku - nie spotkalam sie nigdy z takim chlebkiem, znam go z Piaseczna, gdzie jego zaleta (wg gospodyni) jest taniosc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kummernis Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.01.07, 16:46 Ja jestem z Kartuz i u nas jest chleb oliwski. Wygląda tak jak ten DOBRY baltonowski, o którym niektórzy mówią, najlepszy jest z piekarni Janców przy Kościuszki. A Kartuzianom nazwa baltonowski kojarzy się z ohydnym produktem z trocin made in Biedronka. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.crowley.pl 10.01.07, 17:03 Piszecie, że chleb baltonowski jest bez smaku!!! nieprawda!!! polecam chleb z piekarni pana Ulkowskiego z elbląga, woże zawsze z sobą do Warszawy, znajomi sie zajadają i proszą o więcej, hehe, Polecam!!!! P.S. Może jakiś sklep w Warszawie ma ten chleb???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Listekklonu Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 19:38 A my w Krakowie chyba takiego nie mamy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
czarli64 Dlaczego lubię chleb baltonowski 10.01.07, 21:28 Generalnie lubię chleb, potrafię go jeść niczym nie posmarowany, albo tylko masłem. Czuję wtedy jego prawdziwy smak. Najbardziej smakuje mi chleb pieczony w małych wiejskich piekarniach, ma najbardziej wyrazisty smak. Na przykład, jak tylko jestem na Podkarpaciu, to zawsze przywożę sobie stamtąd parę bochenków chleba z piekarni w Rogach koło Miejsca Piastowego i Dukli w powiecie krośnieńskim. Ten chleb spokojnie wytrzymuje tydzień, a w zamrażarce można go przechowywać znacznie dłużej. Mieszkam na Mazowszu w aglomeracji warszawskiej. I tutaj najchętniej jem chleb baltonowski pieczony (chyba) przez piekarnię Lubelska. Ten chleb najbardziej przypomina mi smakiem właśnie te chleby z małych podgórskich piekarń. I muszę przyznać, że w moim mieście, w sklepie Marcpol, chlep baltonowski najszybciej jest wykupywany, a chleb stołeczny czy gastronomiczny długo zalegają półki. Natomiast jak widzę chleby z nazwą "tradycyjny" czy "staropolski" zwłaszcza we francuskich hipermarketach, to omijam je z daleka, bo to pieczywo jest bezsmakowe i z polską tradycją nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: januszso Re: Dlaczego lubię chleb baltonowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 22:14 No właśnie zamiast bawić się w nazewnictwo, może jakiś ranking piekarń. Może mapa DOBREGO CHLEBA w kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
jjjnjankowski Re: Dlaczego lubię chleb baltonowski 11.01.07, 02:03 Poczytalem posty i ... i tego sie obawialem ... sa albowiem 2 rozne chleby "baltonowskie". Jako kucharz na kutrze w 80 latach kupowalem chleb "baltonowski" tzn z Baltony (firmy zaopatrujacej statki) - i byl to znakomity (no nie, przesadzilem - dobry) zytnio-pszenny. Lat kilka temu spotkalem sie z paskudztwem chlebopodobnym w sklepach pn. "chleb baltonowski (???!!! - kto na to pozwolil)". Podobno chleb znakomity poznac po tym, ze smakuje najlepiej wylaacznie z maslem... Jaki jest zatem chleb zydowski (dla niepoznaki zwany cebulowy), ktory najlepszy jest bez czegokolwiek. ALE!!! Chleb tylko i wylacznie z (kurde zawsze zapominam) piekarni z Wegorzyna (Wegorzewa? - KOLO INSKA W ZACHODNIOPOMORSKIM, ja zawsze kupowalem w Insku). To, co gdzie indziej sprzedaja jako cebulowy, to nawet podroba nie jest!!! W Szczecinie, w malych piekarniach mazna (bylo?) dostac chleb ortodoksyjnie razoy i czarny (ale to przyjemnosc koneserow - w Polsce malo komu smakuje czerwone wytrawne, wiec nie wroze powrotu dobrych dni dla tej chlebowej ortodoksji). Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki prawdziwe pochodzenia chleba baltonowskiego 14.01.07, 18:14 tak naprawdę jest to chleb, który pochodzi z zapasów ,,Baltony" wypieczonych w latach 80-tych i teraz te zapasy są sukcesywnie wyprzedawane. Stąd m.in. rozbieżności w ocenie jego jakośći. Niektóre roczniki są po prostu lepsze, inne gorsze. Podobno najgorszy jest z zapasów z roku 82, 83 i 89. Odpowiedz Link Zgłoś
zarembski Re: co to jest chleb baltonowski 14.01.07, 21:18 Gość portalu: lupus napisał(a): > skad ta dziwna nazwa baltonowski - od Baltony (siostry Pewexu) > > trzeba wiedziec co sie je i dlaczego - tak mowia znawcy, dlatego pozwalam > sobie rozpoczac tak dziwny watek > Może to pozostałość po starym systemie? Odpowiedz Link Zgłoś
diplomatica pieczywo w warszawie czyli cement i beton 01.02.07, 19:43 jestem z wroclawia i najbardziej lubie bulkę wroclawska i poznanska w warszawie za to kroluje "tak zwana kajzerka" ktora dla mnie smakuje pierwszego dnia jak cement a drugiego dnia jak beton znane mi z wroclawia kajzerki mozna bylo jesc i trzy dni pozniej i byly rewelacyjne - i zawsze z makiem (najlepsze sa z placu bema) czasami zdarza sie znalezc w warszawie cos na ksztalt poznanskiej - ale tylko na ksztalt bo smak cementu generalnie pieczywo w warszawie jest tragiczne - nawet kupowane w lepszych sklepach z pieczywem i tylko chleb baltonowski mi tu jeszcze smakuje ... bo taki jak we wroclawiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: pieczywo w warszawie czyli cement i beton IP: *.ip.netia.com.pl 06.05.13, 13:06 LUDZIE !!! Pieczcie chleb sami, przecież chleb to tylko mąka sól woda i drożdże lub zakwas (czyli mąka plus woda). Nie ma nic łatwiejszego do zrobienia, nawet naleśniki są trudniejsze i nie ma chleba smaczniejszego niż własnoręcznie upieczony. Nie ma polepszaczy, nie ma chemii. Odpowiedz Link Zgłoś