Dodaj do ulubionych

co to jest chleb baltonowski

• czekolada72 Re: co to jest chleb baltonowski 10.01.07, 13:07
      W Kraku - nie spotkalam sie nigdy z takim chlebkiem, znam go z Piaseczna, gdzie
      jego zaleta (wg gospodyni) jest taniosc ;)
    • Gość: kummernis Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.01.07, 16:46
      Ja jestem z Kartuz i u nas jest chleb oliwski. Wygląda tak jak ten DOBRY
      baltonowski, o którym niektórzy mówią, najlepszy jest z piekarni Janców przy
      Kościuszki. A Kartuzianom nazwa baltonowski kojarzy się z ohydnym produktem z
      trocin made in Biedronka. Pozdrowienia
    • Gość: smakosz Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.crowley.pl 10.01.07, 17:03
      Piszecie, że chleb baltonowski jest bez smaku!!! nieprawda!!! polecam chleb z
      piekarni pana Ulkowskiego z elbląga, woże zawsze z sobą do Warszawy, znajomi
      sie zajadają i proszą o więcej, hehe, Polecam!!!! P.S. Może jakiś sklep w
      Warszawie ma ten chleb????
    • Gość: Listekklonu Re: co to jest chleb baltonowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 19:38
      A my w Krakowie chyba takiego nie mamy :/
    • czarli64 Dlaczego lubię chleb baltonowski 10.01.07, 21:28
      Generalnie lubię chleb, potrafię go jeść niczym nie posmarowany, albo tylko
      masłem. Czuję wtedy jego prawdziwy smak.
      Najbardziej smakuje mi chleb pieczony w małych wiejskich piekarniach, ma
      najbardziej wyrazisty smak. Na przykład, jak tylko jestem na Podkarpaciu, to
      zawsze przywożę sobie stamtąd parę bochenków chleba z piekarni w Rogach koło
      Miejsca Piastowego i Dukli w powiecie krośnieńskim. Ten chleb spokojnie
      wytrzymuje tydzień, a w zamrażarce można go przechowywać znacznie dłużej.

Mieszkam na Mazowszu w aglomeracji warszawskiej. I tutaj najchętniej jem chleb
      baltonowski pieczony (chyba) przez piekarnię Lubelska.
      Ten chleb najbardziej przypomina mi smakiem właśnie te chleby z małych
      podgórskich piekarń.
      I muszę przyznać, że w moim mieście, w sklepie Marcpol, chlep baltonowski
      najszybciej jest wykupywany, a chleb stołeczny czy gastronomiczny długo
      zalegają półki.
      Natomiast jak widzę chleby z nazwą "tradycyjny" czy "staropolski" zwłaszcza we
      francuskich hipermarketach, to omijam je z daleka, bo to pieczywo jest
      bezsmakowe i z polską tradycją nie ma nic wspólnego.
      • Gość: januszso Re: Dlaczego lubię chleb baltonowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 22:14
        No właśnie zamiast bawić się w nazewnictwo, może jakiś ranking piekarń.
        Może mapa DOBREGO CHLEBA w kraju?
        • jjjnjankowski Re: Dlaczego lubię chleb baltonowski 11.01.07, 02:03
          Poczytalem posty i ... i tego sie obawialem ... sa albowiem 2 rozne chleby "baltonowskie".
          Jako kucharz na kutrze w 80 latach kupowalem chleb "baltonowski" tzn z Baltony (firmy zaopatrujacej statki) - i byl to znakomity (no nie, przesadzilem - dobry) zytnio-pszenny.
          Lat kilka temu spotkalem sie z paskudztwem chlebopodobnym w sklepach pn. "chleb baltonowski (???!!! - kto na to pozwolil)".
          Podobno chleb znakomity poznac po tym, ze smakuje najlepiej wylaacznie z maslem...
          Jaki jest zatem chleb zydowski (dla niepoznaki zwany cebulowy), ktory najlepszy jest bez czegokolwiek.
          ALE!!! Chleb tylko i wylacznie z (kurde zawsze zapominam) piekarni z Wegorzyna (Wegorzewa? - KOLO INSKA W ZACHODNIOPOMORSKIM, ja zawsze kupowalem w Insku).
          To, co gdzie indziej sprzedaja jako cebulowy, to nawet podroba nie jest!!!
          W Szczecinie, w malych piekarniach mazna (bylo?) dostac chleb ortodoksyjnie razoy i czarny (ale to przyjemnosc koneserow - w Polsce malo komu smakuje czerwone wytrawne, wiec nie wroze powrotu dobrych dni dla tej chlebowej ortodoksji).
          • mateuszwierzbicki prawdziwe pochodzenia chleba baltonowskiego 14.01.07, 18:14
            tak naprawdę jest to chleb, który pochodzi z zapasów ,,Baltony" wypieczonych w
            latach 80-tych i teraz te zapasy są sukcesywnie wyprzedawane. Stąd m.in.
            rozbieżności w ocenie jego jakośći. Niektóre roczniki są po prostu lepsze, inne
            gorsze. Podobno najgorszy jest z zapasów z roku 82, 83 i 89.
    • zarembski Re: co to jest chleb baltonowski 14.01.07, 21:18
      Gość portalu: lupus napisał(a):

> skad ta dziwna nazwa baltonowski - od Baltony (siostry Pewexu)
      >
      > trzeba wiedziec co sie je i dlaczego - tak mowia znawcy, dlatego pozwalam
      > sobie rozpoczac tak dziwny watek
      >

Może to pozostałość po starym systemie?
    • diplomatica pieczywo w warszawie czyli cement i beton 01.02.07, 19:43
      jestem z wroclawia i najbardziej lubie bulkę wroclawska i poznanska

w warszawie za to kroluje "tak zwana kajzerka" ktora dla mnie smakuje pierwszego
      dnia jak cement a drugiego dnia jak beton
      znane mi z wroclawia kajzerki mozna bylo jesc i trzy dni pozniej i byly
      rewelacyjne - i zawsze z makiem (najlepsze sa z placu bema)

czasami zdarza sie znalezc w warszawie cos na ksztalt poznanskiej - ale tylko na
      ksztalt bo smak cementu

generalnie pieczywo w warszawie jest tragiczne - nawet kupowane w lepszych
      sklepach z pieczywem

i tylko chleb baltonowski mi tu jeszcze smakuje ...
      bo taki jak we wroclawiu
      • Gość: Gość Re: pieczywo w warszawie czyli cement i beton IP: *.ip.netia.com.pl 06.05.13, 13:06
        LUDZIE !!! Pieczcie chleb sami, przecież chleb to tylko mąka sól woda i drożdże lub zakwas (czyli mąka plus woda). Nie ma nic łatwiejszego do zrobienia, nawet naleśniki są trudniejsze i nie ma chleba smaczniejszego niż własnoręcznie upieczony. Nie ma polepszaczy, nie ma chemii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka