Gość: dorusia IP: *.as.kn.pl 12.01.07, 11:45 chwalę sie , drugie miejsce zajął mój kuzyn :) jestem z Niego bardzo dumna!! www.tygodnik.dzierzoniowski.info/content/view/918/2/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jokaer Re: najlepszy piekarz :)) 12.01.07, 12:01 gratulacje !! :) ---- dagmargallery.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kabushka Re: najlepszy piekarz :)) 12.01.07, 15:40 Dorusia, gratulacje! Wykorzystam sytuacje i poprosze Cie o wydarcie ;-) kuzynowi przepisu na dobra chalke! Da sie zrobic? Albo chociaz o wyjawienie tajemnicy jej puszystosci... Kilka razy robilam i wyszla dobra, ale nigdy az tak puszysta jak ta sklepowa. Bardzo prosze! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorusia Re: najlepszy piekarz :)) IP: *.as.kn.pl 15.01.07, 14:56 dziękuje :) a co do chałki: to ciasto drożdzowe rośnie w specjalnym pomieszczeniu ,cos podobnego do sauny parowej (cytat z Przemka) ale ja mam przepis na dobre ciasto drozdzowe, zawsze puszyste,moge poratowac ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabushka Re: najlepszy piekarz :)) IP: *.proxy.aol.com 15.01.07, 22:11 No to dawaj! ;-) Wprawdzie mam kilka przepisow na drozdzowke, ale kto wie, moze Twoja bedzie wyjatkowa? Sprobowac nie zaszkodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorusia Re: najlepszy piekarz :)) IP: *.as.kn.pl 16.01.07, 09:02 1 kg mąki 1 szkl mleka letniego 1 szkl cukru 1/2 szkl oleju 1 kostka masła 15 dag drozdży 5 jajek+ 2 żółtka drożdze utrzeć z łyżeczka cukru i 2 łyzkami ciepłego mleka-odstawić do wyrośnięcia resztę mleka zagotowac z cukrem i masłem -ostudzić jajka i żółtka roztrzepać widelcem do maki dodać mleko(to z cukrem i masłem) i jajka ,wymieszać i dodać drozdze ,wymieszać.odstawić na 15 minut.po czym dodac olej i wyrobić, około 20 minut. 3 keksówki wysypac mąką napełnić do 2/3 wysokosci i odstawić do wyrosniecia. po wyrosnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem(ja smaruję tym białkiem co mi pozostało wymieszanym z ciepłym mlekiem,absolutnie nei zimnym!!) warawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zwiękzyć temperaturę do 200 stopni piec około 20 minut.(zwykle krócej,trzeba pilnować:) szybko wyjąć z piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś