Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc

12.01.07, 19:33
moje wegetariańskie dziecko nie chce jeść jajek od kur z chowu klatkowego
(oznakowane "3" przed szeregiem cyfr na stempelku).Jest to powszechnie
sprzedawane jajko ale najmniej wartościowe.O istocie problemu przeczytacie w
www.kurczeblade.pl/2005/10/02/kupujmy-swiadomie-sknd-pochodzn-
jaja.html .
Poszukuję w W-wie jaj oznaczonych "0" lub "1" przed stempelkiem, tzw chów
ekologiczny (kury biegają, opuszczają klatki, karma odpowiednio
dobrana).Niestety mam kłopot - zwiedziłam pare sklepów osiedlowych i marketów
oraz bazarek - nie znalazlam.Prosilam o pomoc na forach wege...
Bardzo proszę o pomoc,moję dziecko prawie nic nie je, mam złe przeczucia...
Obserwuj wątek
    • jacek1f a moze wpadlabys na to zeby napisac z miasta 12.01.07, 19:59
      jakiego jestes!?

na Mickiewicza 40 w W-wie w budce Zielony Bocian masz stale i wyłącznie takie
      jaja.
      • jacek1f przeprasza! Bardzo! doczytalem za pozno - w-wa. 12.01.07, 20:00
        jak podalem - tu na pewno.
        Takze na bazarku przy Wilsona...
        • Gość: jola164 Re: przeprasza! Bardzo! doczytalem za pozno - w-w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 20:51
          dzięki, kojarzę te miejsca (mniej więcej), sprawdzę na pewno.
    • fettinia Jolu:) 12.01.07, 21:44
      napisz ile dziecko ma lat i co wogole jada.Moja najstarsza tez jest od wielu lat
      wege-juz dorosla i "kawal baby"jest.Moze moge ci pomoc?:)Pozdrawiam:)
      • jola164 Re: Jolu:) 13.01.07, 15:01
        dzięki za zainteresowanie moim problemem.Kaja ma 14 lat, od ponad roku nie jada
        miesa, również ryb-względy etyczne.Podstawe jej diety stanowią kanapki z żółtym
        serem i pomidorem lub ogórkiem- bierze do szkoły, choć najczęściej jada w
        drodze do domu, lub już w domu-brak czasu na przerwach-woli więc brać owoce,
        sok, marchewkę.W efekcie kanapka po szkole i nie je obiadu w porze obiadowej
        tylko wieczorem czyli jeden posiłek jej umyka.Przed wyjśćiem do szkoły jadła
        najczęściej jajko(teraz nie chce bo nie mogę znależć z "0", lub "1").Je więc
        musli z mlekiem,lub kakao,dżem lub miód.Na obiad lubi naleśniki z serem,
        leniwe, tartę ze szpinakiem,niechętnie jada zupy, oczywiście na warzywach,
        czasem kotlety sojowe.Nigdy soczewicy ani innych strączkowych - nie umiemy
        przyrządzać.Moim zdaniem nie są to zdrowe proporcje.Ona też ma takie wrażenie,
        myśli, że dietetyck ustawiłby jej właściwą dietę.Ja nie wiem jak ten problem
        ugryść.
        • fettinia Re: Jolu:) 13.01.07, 15:43
          Nie jest tak zle:)Poczatki sa zawsze trudne:)Napisze pozniej wiecej-na razie
          zobacz zupe:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52221092,52221092.html
          i wrzuc w Google -dania wegetarianskie.Jest mnostwo przepisow:)Odezwe sie
          jeszcze -pozdrawiam:)
          • fettinia Re: Jolu:) 13.01.07, 16:17
            tu masz dwa linki do mnostwa przepisow
            pychotka.pl/pychotka/content/category/3/143/113/
            www.pychotki.pl/gotowanie/68/Dania,wegetaria%C5%84skie
            U nas zaczelo sie od kurczaka.(Corka miala chyba 11 lat).Potem reszta:)Znam ten
            bol-czasem trzeba bylo 3 rozne obiady gotowac:)Ale uspokoje cie-rozwijala sie
            normalnie,dzis juz 18 letnia jest zdrowa i pelna energii:)A najbardziej lubi
            "mamusina"zupe pomidorowa,lasagne ze szpinakiem i serkiem ziarnistym i lasagne
            takie prawie klasyczne-zamiast mielonego granulat sojowy:)Jesli obawiasz sie o
            niedobor zelaza to zrob jej badanie krwi.Moja dostawala jakis czas tabletki-ale
            to lekarz musi ustalic:)A zreszta jakby cus to pisz na priv-fettinia:)Pozdrawiam:)
    • Gość: jola164 Re: Jolu:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 17:59
      Dzięki za pocieszenie i nie małą pomoc.Naprawdę poczułam sie lepiej a w dodatku
      kupiłam wczoraj te jajka "0".Niestety panie Jacku na bazarku przy Wilsona są
      tylko "3", albo niestęplowane.Mimo to - dziękuję bo wyprawa okazała sięowocna
      polecono mi tam sklep z ekologiczną żywnością przy ul.Felińskigo 52 i tam
      MAJĄ!!!HURRA!!!Co i gdzie jeszcze mają zainteresowani znajdą na
      www.specjalwiejski.pl.Jeszcze raz wielkie dzięki, może nie będzie tak żle?
      • jacek1f uff, dobrze że znalazłas. powodzenia! n/t 16.01.07, 18:57
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka