Dodaj do ulubionych

Gambasy i langustynki - POMOCY!

IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.07, 22:30
Gambasy to olbrzymie krewetki.
Langustynki to homarzyce /- ale z wyglądu też jak olbrzymie krewetki...
Czy one się czymś różnią? Czy to jednak to samo???
Czy różnią się czymś poza kolorem (różowy i siny)?
Obserwuj wątek
    • kowianeczka Re: Gambasy i langustynki - POMOCY! 14.01.07, 12:13
      Gruboscia. Langusty kupujesz w calosci. Mieso langusty jest duzo delikatniejsze
      niz duzych krewetek (smak homara), jeste tez tego miesa duzo mniej.

Polecam smazyc w oliwie (lub na grillu) z dodatkiem chili i czosnku. podawac z
      bialym pieczywem, mniaaaaam, auc.
      k.
      • Gość: Kinga Re: Gambasy i langustynki - POMOCY! IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.07, 12:21
        Langustynki to nie langusty.
        Nie chodzi mi o przyrządzanie - z tym nie miałabym problemu. :)
        W jednym przepisie mam scampi a w drugim gambasy i chcę wiedzieć czym się
        różnią...
        • yatsec Jeśli chodzi o scampi to sprawa wygląda tak: 16.01.07, 11:40
          • yatsec Przepraszam: dokończenie postu 16.01.07, 11:53
            Scampi to inaczej langustynka zwana też homarcem (nie homarem). Wygląda jak
            dużą krewetka ze szczypcami (langusta czypiec nie posiada).

Istotne jest jednak to że w języku potocznym "scampi" dość często oznacza dużą
            krewetkę.

Wydaje mi się ze w twoim przypadku chodzi raczej o duże krewetki, a nie o
            langustynke, ktorych nie są tak powszechne co powoduje że równiez są drogie.
            • Gość: Kinga Re: Przepraszam: dokończenie postu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 13:21
              O scampi czyli langustynkach czyli homarcach (nie homarach) napisałam w
              pierwszym poście. :)

Pytałam o różnicę między scampi a gambasami - natknęłam się w jednej książce
              kucharskiej na przepisy i ze scampi i z gambasami.

Czy nie jest tak, że scampi są różowo-białe a gambasy szare?
              • jacek1f nie , tu: 16.01.07, 13:49
                images.google.pl/images?hl=pl&q=gambas&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w
                images.google.pl/images?hl=pl&q=scampi

tu naukowo – jako scampi = langustynki
                en.wikipedia.org/wiki/Scampi
                a tu NAJlespze wytłumaczenie:
                www.theepicentre.com/tip/shrimp.html
                a gambas/y, to duuuuuze krewetki i tyle. (z hiszpańska);-))

• Gość: Kinga Re: nie , tu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 13:58
                  Chyba jednak odpowiedzi nie poznam. :)
                  Google i wikipedię odwiedziłam zanim zadałam tutaj pytanie - niemniej dzięki za
                  chęci.

Chyba zwyczajnie w książce jest błąd tłumacza.
                • Gość: Doda Jak z hiszpanska... :)) IP: *.uco.es 16.01.07, 19:33
                  ...to gambas to zwykla, mala krewetka (ok. 5 cm) a langostino to identyczne
                  mieso, identyczny smak i wyglad, tylko wieksze (nawet 12 cm). czesto nawet w
                  sklepach z owocami morza nie zauwazaja miedzy nimi roznicy.

Mniam mniam, wlasnie sie ide nimi zajadac :)) najlepsze sa wg mnie solo,
                  wrzucone na patelnie z oliwa i posypane gruboziarnista sola.
              • marghot Re: Przepraszam: dokończenie postu 16.01.07, 14:08
                Gość portalu: Kinga napisał(a):

> >
                > Pytałam o różnicę między scampi a gambasami - natknęłam się w jednej książce
                > kucharskiej na przepisy i ze scampi i z gambasami.

jakiś czas temu przebywałam w Angoli, kraju portugalsko jezycznym. Tam mianem
                gambas okreslalo sie wielkie krewetki ok. 10cm długości i ze 2-3 szerokości - u
                nas pod nazwą królewskie bodajże. Mianem scampi natomiast okreslano krewetki
                mniejsze, takie powiedzmy długości 5cm (łącznie z pancerzem) i szczupłe
                • jacek1f zależy skąd byl autor - tu bylo wyjasnione: 16.01.07, 14:39
                  Purists may argue that the term "prawn" is reserved for the shrimp's close
                  relative, the Dublin Bay prawn. The Dublin Bay prawn resembles a shrimp, but
                  it's distinguished by its small pincer claws (similar to those on a lobster)
                  and a narrower body. Sometimes called Florida or Caribbean lobsterettes or
                  French langoustines, these shellfish can be hard to find in markets. And unlike
                  shrimp, Dublin Bay prawns are usually cooked with their heads on. The claws
                  make quite an attractive presentation, although they're too tiny to render any
                  meat.

In Italy, Dublin Bay prawns are called scampi, which has confused North
                  Americans even more. In Canada and the US, scampi refers to a dish of large
                  shrimp that are cooked with garlic and butter or olive oil.

kazdy nazywa skampi, choc raz to langustynki, a raz krewetki normalne.

Nie ma to nic wspolnego z kolorem, to pewne.
                  gambasy to duze krewetki.
                  • yatsec Tu jeszcze dwa linki po polsku ze zdjeciami 16.01.07, 15:25
                    pychotka.pl/przepisy-kulinarne/owoce-morza/langusta-i-langustynka.html
                    www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=75
                    pozdrawiam!
                    • Gość: Kinga Re: Tu jeszcze dwa linki po polsku ze zdjeciami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 15:40
                      Poddaję się. :) Te strony też już znam, o owocach morza wiem już więcej niż bym
                      chciała. ;) Ale nadal niemal nic o gambasach. ;)
                      Wyjaśniłam w innym poście - robię korektę i chciałam wiedzieć czy zostawić
                      scampi i gambasy skoro w oryginale tak jest...
                      Korekta jest po tłumaczeniu z angielskiego, wiem, że w niuemieckiej wersji też
                      są dwie nazwy - niestety w tej chwili nie jestem w stanie do nich dotrzeć.
                      • yatsec Bo o gambasach nic nie znajdziesz, poniewaz 16.01.07, 16:22
                        to jest nazwa potoczna duużych (olbrzymich) krewetek oznaczanych 10/20 (o ile
                        sie nie myle oznacza to ilość krewetek na 0,5 kg) w odroznieniu od dużych
                        krewetek np.black tiger oznaczanych 20/30. We włoszech mowią na nie "gamberone"
                        w odroznieniu od "zwykłych" dużych krewetek zwanych "gambero".

A co do tłumaczenia to czysto teoretycznie scampi to co innego niz gambasy
                        jednak nie znając przepisu cieżko stwierdzic co autor tłumaczonego tekstu miał
                        na myśli.

Pozdrawiam!
                • Gość: Kinga Re: Przepraszam: dokończenie postu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 15:36
                  Autor był z USA...
    • Gość: Kinga Re: Gambasy i langustynki - POMOCY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 10:12
      Podrzucam - może ktoś jednak mi pomoże... :)
      • Gość: senin Re: Gambasy i langustynki - POMOCY! IP: *.for.dsl.connect.net.au 16.01.07, 14:27
        z tego, co dotad przeczytalam, to sa to rozne odmiany krewetek - prawda?

jesli zatem chodzi ci o wyjasnienie owej roznicy w celu podjecia odpowiednich
        zabiegow kulinarnych - to moge cie uspokoic: mozna postepowac z nimi w taki sam
        sposob

jesli jednak sie myle (bo nie znam polsko-wloskiego nazewnictwa przecie) i sa
        to osobniki zblizone bardziej do homarow czy langusty, czy tez tzw. crayfish
        to .. zalecam traktowanie ich podobnie jak krewetki (Z TYM ZE MOZNA OGRANICZYC
        przyprawy, bo mieso tych pierwszych jest o wiele bardziej delikatne i jedrne
        zarazem), mozna je po prostu na grilla, coby smak i konsystencje wyczuc, a
        potem eksperymentowac

ja caryfish owijam boczkiem i griluje
        Craby robie w chilli sosie itd

jedno jest pewne, ze jesli nie jada sie krewetek, krabow i langust przynajmniej
        siedem razy w tygodniu, to mozna je przyrzadzac bardzo podobnie.. i tak beda
        dobre, a roznica tylko w konsystencji (troszke w smaku) a najwieksza w
        portfelu :))

jesli zas jada sie je czesciej niz owe 7 razy - to zalecam czeste wizyty u
        lekarza i sprawdzanie cholesterolu... reumatykom nie poleca sie wcale ;DDD

Ale...
        jesli twoja mysla przewodnia w doszukiwaniu sie roznicy sa czysto biologiczne
        dociekania , to wysiadam :)
        • Gość: Kinga Re: Gambasy i langustynki - POMOCY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 15:36
          Chciałabym mieć rozważania czysto kulinarne :) Pewnie dawno już by było po
          problemie i krewetkach. :)
          Niestety robię korektę tłumaczenia i skoro pojawiają się dwie nazwy to chcę
          wiedzieć czy autor popełnił błąd czy też jednak zależy mu na różnicowaniu tych
          nieszczęsnych krewetek bo rzeczywiście są to inne gatunki, które chyba mi w
          gardle staną przy następnej konsumpcji. :)

Pozdrawiam :)
          • doris-ek Re: Gambasy i langustynki - POMOCY! 17.01.07, 02:36
            Kingo:

Przeslij mi amerykanski orginal, na pewno moge Ci pomoc. Pamietaj ze:

gambas to jumbo shrimp
            i ze w USA scampi to nazwa dania a nie rodzaj skorupiaka (wiem niepoprawnie ale tak sie tej nazwy
            uzywa)
            mo?esz wiec miec gambas (jumbo) w stylu scampi!

In the USA, the term scampi is used as the name for a dish of shrimp served in garlic butter. The main
            ingredients for shrimp scampi are jumbo shrimp, butter, dry white wine, and garlic. In some areas, the
            term has come to refer to the sauce of garlic, butter, and chopped tomatoes which can be served with
            other ingredients, such as "Chicken Scampi".

Pozdrawiam z Texasu:

Kinga

przeslij orginal na kdoris@prideinternational.com
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka