Dodaj do ulubionych

Kapusta gotowana na jarzynę

23.01.07, 16:40
Kontekst: dieta dla zdrowego serca.
- Kiszona. Oczywiście cebula, ale co jeszcze można dodać dla podniesienia
czynnika wykwintności?
- Surowa. Znowu, czym dosmaczyć?
Powtarzam: nie zasmażana.
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: Kapusta gotowana na jarzynę 23.01.07, 17:22
      jesli nie mozna smazyc to trzeba "zasmazke"ugotowac:)Woda,maka,pieprz,duzo ziol,
      sos sojowy lub ewentualnie maggi w plynie:)Pomieszac z kapucha i juz:)
      • kocia_noga Re: Kapusta gotowana na jarzynę 23.01.07, 18:51
        Słodka gotuję w ćwiartkach i potem albo polewam zrumieniona bułką tartą z
        masłem,albo podsmażam krótko na patelni j.w.,ewentualnie zamiast bułki
        plasterek sera.Kiszoną czasem ze śliwkami suszonymi,równiez ugotowanymi
        króciutko i osobno, albo sparzonymi.
        • Gość: zadumana Re: Kapusta gotowana na jarzynę IP: 83.238.166.* 24.01.07, 10:11
          Kapusta gotowana w ćwiartkach z polską bułeczką tartą i masełkiem to również
          mój bardzo smaczny wariant. Oczywiście trzeba kupić możliwie małą główkę:)
    • doris-ek Re: Kapusta gotowana na jarzynę 23.01.07, 18:59
      Wczoraj jadlam po kreolsku w sosie pomidorowym z przyprawa "file" (przyprawa z
      Luizjany). Dobra i zdrowa. Mysle ze z odrobina majeranku zamiast file tez by
      byla pyszna.
    • tekisk Re: Kapusta gotowana na jarzynę 24.01.07, 09:31
      ampolion napisał:

> Kontekst: dieta dla zdrowego serca.
      > - Kiszona. Oczywiście cebula, ale co jeszcze można dodać

-Marchewkę drobno startą , cukier ,sól , pieprz , olej lub oliwa

> - Surowa. Znowu, czym dosmaczyć?

Też marchewkę , sól , cukier , pieprz , ocet lub sok z cytryny
      i oliwa lub olej .
      • Gość: ampolion Re: Kapusta gotowana na jarzynę IP: *.nychhc.org 24.01.07, 14:39
        Ale to chyba surówka, a nie gotowana.
        • lisia312 Re: Kapusta gotowana na jarzynę 24.01.07, 15:02
          do gotowanej tak kiszonej,jak i słodkiej dodaję stopionego boczku, cukru,
          pieprzu, cebuli i jeśli trzeba soli

• tekisk Re: Kapusta gotowana na jarzynę 24.01.07, 20:01
          Gość portalu: ampolion napisał(a):

> Ale to chyba surówka, a nie gotowana.

Masz rację .
          Miałam na myśli surówki .

Jeśli chodzi o gotowane , to :
          kiszona - odlewam wodę , w której gotowała się kapusta ( można wypić ) ,
          miksuję gotowane , dwa - trzy ziemniaki z małą ilością wody , w której się
          gotowały , wlewam do kapusty , zwracając uwagę aby kapusta nie była zbyt gęsta .
          Podsmażam pokrojoną cebulkę na dowolnym tłuszczu .
          Dodaję do kapusty , przyprawiam do smaku .
          Lub : ugotwaną kapustę odcedzam , dodaję podsmażoną na złoty kolor cebulkę
          i przyprawian wg . smaku

Ugotowaną kapustę słodką białą lub czerwoną , odcedzam , dodaję starte jabłko ,
          sól , cukier , ocet lub sok z cytryny , drobno pokrojoną cebulę i pieprz .
          Wyjątkowo do takich sałatek nie dodaję oleju ani oliwy . Ale jeśli ktoś lubi ,
          może dodać .
    • em_es Re: Kapusta gotowana na jarzynę 24.01.07, 16:49
      > - Kiszona
      ja najbardziej lubię taką najprostszą: gotowaną w niewielkiej ilości wody (albo
      soku, zależy jak bardzo kwaśna) z dodatkiem suszonego grzybka, liściem laurowym,
      zielem ang. i pieprzem, jak mam to daję kawałek wędzonego boczku czy innego
      żeberka, ale bez tego też dobra,
      doprawiam tylko solą i pieprzem, no i koniecznie kminkiem! kminek to podstawa :)
      jak ktoś nie lubi chrupania ziaren to można dać mielony, równie dobra z takim

piszesz, że zasmażana nie może być - ja zasmażki robionej na patelni z mąki i
      tłuszczu nie znoszę i nie robię nigdy, natomiast bardzo często robię odrobinę
      tzw. zimnej zasmażki, czyli masło utarte z mąką, 1:1, do tego wlewam wywar,
      mieszam dokładnie i wlewam do kapusty, na końcu, ma się tylko zagotować,
      naprawdę poprawia smak, nawet niewielka ilość, a jest o wiele lżejsza od takiej
      z patelni

w wersji bez wędzonki czasem zamiast kminku daję pokrojonego pomidora, bez skóry
      i pestek, ma się rozgotować, z kawałkami to już nie to

> - Surowa.
      na maśle lekko poddusić cebulę, dodać posiekaną kapustę, jak miękka to doprawić
      solą i pieprzem, dodać odrobinę śmietany i przemysłową ilość koperku - tak się w
      zasadzie młodą kapustę robi, ale mnie cały rok smakuje :)
    • Gość: zyrafa46 Re: Kapusta gotowana na jarzynę IP: *.chello.pl 24.01.07, 20:02
      Dwa sposoby (może być więcej), ale na początek:
      1: ugotowana w ćwiartkach z zasmażką sprytną. To znaczy tarta bułeczka rozgrzana
      na patelni i dopiero potem, już bez gazu dodać masełko. Smak bardzo zbliżony a
      tłuszcz rozpuszczony bez smażenia.
      2: Kapusta ugorowana z cebulką lub porem, przemielona (oczywiście cebula też) na
      "budyń" + surowe masło + przyprawy - z gotowanymi ziemniakami u nas co jakiś
      czas cieszy się powodzeniem,
      3: gołąbki to też kapusta, tyle, że nie "pusta".
      Żyra
    • buka007 Re: Kapusta gotowana na jarzynę 24.01.07, 22:22
      > - Surowa. Znowu, czym dosmaczyć?
      > Powtarzam: nie zasmażana.
      Polecam Coleslaw, byl kiedys przepis w dodatku do Wyborczej:
      Kapuste poszatkowac w malakserze najlepiej, dodac cebule i czerwona papryke,
      cukier, olej i balsamiko i sol zapewne, jest pyszna i wyrazista w smaku, zadne
      tam dietetyczne, jak ktos bedzie zainteresowany moge poszukac i podac proporcje.
    • Gość: Gosia Re: Kapusta gotowana na jarzynę IP: *.wa.bigpond.net.au 25.01.07, 10:22
      Moja ulubiona wersja:
      Cebula lekko podsmazona na niewielkiej ilosci oliwy. Na to surowa kapusta w
      paseczki i pomidory w kostke. Proporcje jak kto lubi. Ja nie sole, ale pewnie
      trzeba. Dla mnie pycha.
      • asiekok Re: Kapusta gotowana na jarzynę 25.01.07, 11:26
        Kapuste pokroic, ugotowac, jak jest miekka to odlac wode. Dolac troche mleka i
        wsypac curry i soli do smaku. Jest smaczna, polecam wyprobowac.
    • momas Re: Kapusta gotowana na jarzynę 25.01.07, 11:40
      A ja w temacie kapusty się z pytaniem podłączam....
      Co to jest kapusta szmurowana? tzn, jak się ją robi i czy jest to jakieś danie
      regionalne? Skąd taka nazwa?
      • ampolion Re: Kapusta gotowana na jarzynę 26.01.07, 03:30
        Pewnie gdzies tutajjest i odpowiedź na pytanie "skąd".
        Ale jak można zauważyć, "szmurować" można nie tylko kapustę, ale i mięso i może
        co tam jeszcze.
        www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=kapusta+szmurowana&btnG=Google+Search
    • nieskorzanka Re: Kapusta gotowana na jarzynę 25.01.07, 12:38
      Ponoć , ja sama jeszcze nie jadłam, pyszny jest ,,bigos'' z kiszonej kapusty
      gotowanej z suszem owocowym ( rodzynki, daktyle, figi, morele , śliwki),
      doprawiony na ostro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka