ampolion 23.01.07, 16:40 Kontekst: dieta dla zdrowego serca. - Kiszona. Oczywiście cebula, ale co jeszcze można dodać dla podniesienia czynnika wykwintności? - Surowa. Znowu, czym dosmaczyć? Powtarzam: nie zasmażana. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: Kapusta gotowana na jarzynę 23.01.07, 17:22 jesli nie mozna smazyc to trzeba "zasmazke"ugotowac:)Woda,maka,pieprz,duzo ziol, sos sojowy lub ewentualnie maggi w plynie:)Pomieszac z kapucha i juz:) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Kapusta gotowana na jarzynę 23.01.07, 18:51 Słodka gotuję w ćwiartkach i potem albo polewam zrumieniona bułką tartą z masłem,albo podsmażam krótko na patelni j.w.,ewentualnie zamiast bułki plasterek sera.Kiszoną czasem ze śliwkami suszonymi,równiez ugotowanymi króciutko i osobno, albo sparzonymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Kapusta gotowana na jarzynę IP: 83.238.166.* 24.01.07, 10:11 Kapusta gotowana w ćwiartkach z polską bułeczką tartą i masełkiem to również mój bardzo smaczny wariant. Oczywiście trzeba kupić możliwie małą główkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
doris-ek Re: Kapusta gotowana na jarzynę 23.01.07, 18:59 Wczoraj jadlam po kreolsku w sosie pomidorowym z przyprawa "file" (przyprawa z Luizjany). Dobra i zdrowa. Mysle ze z odrobina majeranku zamiast file tez by byla pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: Kapusta gotowana na jarzynę 24.01.07, 09:31 ampolion napisał: > Kontekst: dieta dla zdrowego serca. > - Kiszona. Oczywiście cebula, ale co jeszcze można dodać -Marchewkę drobno startą , cukier ,sól , pieprz , olej lub oliwa > - Surowa. Znowu, czym dosmaczyć? Też marchewkę , sól , cukier , pieprz , ocet lub sok z cytryny i oliwa lub olej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ampolion Re: Kapusta gotowana na jarzynę IP: *.nychhc.org 24.01.07, 14:39 Ale to chyba surówka, a nie gotowana. Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: Kapusta gotowana na jarzynę 24.01.07, 15:02 do gotowanej tak kiszonej,jak i słodkiej dodaję stopionego boczku, cukru, pieprzu, cebuli i jeśli trzeba soli Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: Kapusta gotowana na jarzynę 24.01.07, 20:01 Gość portalu: ampolion napisał(a): > Ale to chyba surówka, a nie gotowana. Masz rację . Miałam na myśli surówki . Jeśli chodzi o gotowane , to : kiszona - odlewam wodę , w której gotowała się kapusta ( można wypić ) , miksuję gotowane , dwa - trzy ziemniaki z małą ilością wody , w której się gotowały , wlewam do kapusty , zwracając uwagę aby kapusta nie była zbyt gęsta . Podsmażam pokrojoną cebulkę na dowolnym tłuszczu . Dodaję do kapusty , przyprawiam do smaku . Lub : ugotwaną kapustę odcedzam , dodaję podsmażoną na złoty kolor cebulkę i przyprawian wg . smaku Ugotowaną kapustę słodką białą lub czerwoną , odcedzam , dodaję starte jabłko , sól , cukier , ocet lub sok z cytryny , drobno pokrojoną cebulę i pieprz . Wyjątkowo do takich sałatek nie dodaję oleju ani oliwy . Ale jeśli ktoś lubi , może dodać . Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Kapusta gotowana na jarzynę 24.01.07, 16:49 > - Kiszona ja najbardziej lubię taką najprostszą: gotowaną w niewielkiej ilości wody (albo soku, zależy jak bardzo kwaśna) z dodatkiem suszonego grzybka, liściem laurowym, zielem ang. i pieprzem, jak mam to daję kawałek wędzonego boczku czy innego żeberka, ale bez tego też dobra, doprawiam tylko solą i pieprzem, no i koniecznie kminkiem! kminek to podstawa :) jak ktoś nie lubi chrupania ziaren to można dać mielony, równie dobra z takim piszesz, że zasmażana nie może być - ja zasmażki robionej na patelni z mąki i tłuszczu nie znoszę i nie robię nigdy, natomiast bardzo często robię odrobinę tzw. zimnej zasmażki, czyli masło utarte z mąką, 1:1, do tego wlewam wywar, mieszam dokładnie i wlewam do kapusty, na końcu, ma się tylko zagotować, naprawdę poprawia smak, nawet niewielka ilość, a jest o wiele lżejsza od takiej z patelni w wersji bez wędzonki czasem zamiast kminku daję pokrojonego pomidora, bez skóry i pestek, ma się rozgotować, z kawałkami to już nie to > - Surowa. na maśle lekko poddusić cebulę, dodać posiekaną kapustę, jak miękka to doprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę śmietany i przemysłową ilość koperku - tak się w zasadzie młodą kapustę robi, ale mnie cały rok smakuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyrafa46 Re: Kapusta gotowana na jarzynę IP: *.chello.pl 24.01.07, 20:02 Dwa sposoby (może być więcej), ale na początek: 1: ugotowana w ćwiartkach z zasmażką sprytną. To znaczy tarta bułeczka rozgrzana na patelni i dopiero potem, już bez gazu dodać masełko. Smak bardzo zbliżony a tłuszcz rozpuszczony bez smażenia. 2: Kapusta ugorowana z cebulką lub porem, przemielona (oczywiście cebula też) na "budyń" + surowe masło + przyprawy - z gotowanymi ziemniakami u nas co jakiś czas cieszy się powodzeniem, 3: gołąbki to też kapusta, tyle, że nie "pusta". Żyra Odpowiedz Link Zgłoś
buka007 Re: Kapusta gotowana na jarzynę 24.01.07, 22:22 > - Surowa. Znowu, czym dosmaczyć? > Powtarzam: nie zasmażana. Polecam Coleslaw, byl kiedys przepis w dodatku do Wyborczej: Kapuste poszatkowac w malakserze najlepiej, dodac cebule i czerwona papryke, cukier, olej i balsamiko i sol zapewne, jest pyszna i wyrazista w smaku, zadne tam dietetyczne, jak ktos bedzie zainteresowany moge poszukac i podac proporcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Kapusta gotowana na jarzynę IP: *.wa.bigpond.net.au 25.01.07, 10:22 Moja ulubiona wersja: Cebula lekko podsmazona na niewielkiej ilosci oliwy. Na to surowa kapusta w paseczki i pomidory w kostke. Proporcje jak kto lubi. Ja nie sole, ale pewnie trzeba. Dla mnie pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
asiekok Re: Kapusta gotowana na jarzynę 25.01.07, 11:26 Kapuste pokroic, ugotowac, jak jest miekka to odlac wode. Dolac troche mleka i wsypac curry i soli do smaku. Jest smaczna, polecam wyprobowac. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Kapusta gotowana na jarzynę 25.01.07, 11:40 A ja w temacie kapusty się z pytaniem podłączam.... Co to jest kapusta szmurowana? tzn, jak się ją robi i czy jest to jakieś danie regionalne? Skąd taka nazwa? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Kapusta gotowana na jarzynę 26.01.07, 03:30 Pewnie gdzies tutajjest i odpowiedź na pytanie "skąd". Ale jak można zauważyć, "szmurować" można nie tylko kapustę, ale i mięso i może co tam jeszcze. www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=kapusta+szmurowana&btnG=Google+Search Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: Kapusta gotowana na jarzynę 25.01.07, 12:38 Ponoć , ja sama jeszcze nie jadłam, pyszny jest ,,bigos'' z kiszonej kapusty gotowanej z suszem owocowym ( rodzynki, daktyle, figi, morele , śliwki), doprawiony na ostro Odpowiedz Link Zgłoś