chloe30 26.01.07, 11:55 Debiutuje z tartą jutro. Musze jeszcze nabyć formę do owej - jaką?? Okrągła z takim falistym brzegiem odbrze kojarzę? Dziękuję za uwagę :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mazia Re: Jaka forma do tarty? 26.01.07, 12:03 bardzo dobrze kojarzysz1 Tak mniej wiecej wyglada: pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Tarte_à_la_mirabelle_-_20050831.jpeg Odpowiedz Link Zgłoś
chloe30 Re: Jaka forma do tarty? 26.01.07, 12:10 Dzięki :) Tarta będzie alzacka wg przepisu Pascala - jak ktos chce to zalinkuję, zapowiada się mniam :) Odpowiedz Link Zgłoś
rrooda Re: Jaka forma do tarty? 26.01.07, 13:26 najlepsza jest szklana z wyjmowanym dnem to już wyższa szkoła jazdy zalinkuj:) Odpowiedz Link Zgłoś
chloe30 Re: Jaka forma do tarty? 26.01.07, 13:33 rrooda napisała: > najlepsza jest szklana > z wyjmowanym dnem to już wyższa szkoła jazdy Z wyjmowanym dnem mam do keksa i powiem wam - cudo :) > zalinkuj:) A juści :) poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid121/ Odpowiedz Link Zgłoś
wielorybka Re: Jaka forma do tarty? 26.01.07, 22:15 tarta alzacka = quiche loraigne Odpowiedz Link Zgłoś
chloe30 Jeszcze jedno pytanie 26.01.07, 16:20 Z tej formy da sie upieczona tarte wyjąć, czy kroimy ja w formie i dopiero wyjmujemy? Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Jeszcze jedno pytanie 26.01.07, 22:40 Chloe, no niestety to zalezy :) Jak Ci masa jajeczna nie przecieknie to mozna smialo tarte wyciagnac, a przynajmniej probowac. Jak sie wyleje, to raczej ciezko odkleic od formy calosc, i wtedy nalezy npokroic w formie i wyjmowac kawalek po kawalu. Ale po to ta forma taka fikusna, zeby w niej na stol podawac :) Odpowiedz Link Zgłoś
szagszag Re: Jaka forma do tarty? 27.01.07, 01:10 Gdzieś czytałam, że najlepsza forma jest blaszana, bo inne się gorzej nagrzewają, czy cóś. Ale w sklepie widziałam szklaną i ceramiczną. I jeszcze się nie zdecydowałam jaką kupić. A doświadczone tartowe dziewczyny, jakie macie? I jaką średnicę, bo też różne widziałam... Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Jaka forma do tarty? 27.01.07, 09:32 Mam szklana, kupiona na chybcika, bo potrzebowalam szybko i nie mialam czasu szukac najlepszej. Mam ja juz 4 lata i nadal nie zmienilam, bo sie dobrze sprawuje. Jej srednica to 26 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
wielorybka Re: Jaka forma do tarty? 27.01.07, 13:18 a ja mam aluminiową, jakiś staroć odgrzebany z czelusci szafki przymierzam sie do wypasionej ceramicznej bo tarty weszły na stale do naszego menu Odpowiedz Link Zgłoś
psychogirl Re: Jaka forma do tarty? 27.01.07, 13:46 Ja robię w tortownicy, bo nie mam formy, nieczęsto robię tarty i inne ciasta,choć lubię, bo nie mam miejsca na blacie do wyrabiania. Cały blat ma co prawda ok 150 szerokości, ale stoją na nim: pojemnik na chleb, koszyk na warzywa i owoce, czajnik elektryczny, stojak z utrojstwami do mieszania i łyżkami wazowymi i itp, kuchenka mikrofalowa i soki i mleka Kostusia. Mało miejsca :o/ bu :o( Odpowiedz Link Zgłoś
woda.lekko.gazowana Re: Jaka forma do tarty? 29.01.07, 14:55 ja mam blaszaną. marzyla mi sie ceramiczna, ale blaszana byla pod ręką, kiedy zachiało mi sie upiec tarte po raz pierwszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Jaka forma do tarty? 04.02.07, 13:13 ja piekłam nawet w blaszce prostokatnej- takiej do ciasta Odpowiedz Link Zgłoś
bei TARTA i ciasta na kruchym spodzie z owocami 04.02.07, 13:16 zazwyczaj na spod kładziemy coasto, na nie owoce czy farsze Ja robię odwrotnie: smaruję dobrze dno formy, na to owoce czy farsz..przykrywam ponakłówanym ciastem i brzeg tak delikatnie podwijam pod spod- by to, co służy jako nadzienie było przykryte z boków- piekę upieczone odwracam- w efekcie ZAWSZE spod jest pięknie upieczny,nie jest gliniasty a owoce czy inne maja ładną powierzchnię Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: TARTA i ciasta na kruchym spodzie z owocami 08.02.07, 06:23 Tarta to slodkie , quiche pikantne. Najlepsza forma szklana , z karbowanym brzegiem. Podaje sie w niej na stol. Podam niebawem pare przepisow bo syn tarty i qquiches produkuje w ilosciach hurtowych:) Odpowiedz Link Zgłoś