Gość: Jarek IP: srv1:* / 10.0.62.* 13.04.03, 10:12 Dla mnie najlepszy na świecie jest BIGOS podlany czerwonym wytrawnym winem. Sporo dodanej kiłbaski oraz żeberka. Palce lizać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brookie Re: Ranking polskich potraw 13.04.03, 12:02 Barszcz czerwony z pasztecikami, schab pieczony, smazony karp, pierogi ruskie, pyzy, i wiele innych. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Ranking polskich potraw 13.04.03, 23:46 mielony z buraczkami gulasz z kasza wszystkie polskie zupy z krupnikiem na czele wszelkie nalesniki, pierogi, krokiety i tak pewnikiem moznaby bez konca.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Ranking polskich potraw IP: 216.43.145.* 13.04.03, 23:55 A o flaczkach do pifka to towarzystwo kochane nie pamieta? A bigosik jak najbardziej ---popieram watkodawce.A kaszaneczke z cebulka na kacowy poranek? A pierogi z kapustka i grzybkami(prawdziwki + podgrzybki)? A kochane pyzy (duze kartacze) z peklowanym mieskiem zaprawionym majerankiem? A sledzik polski z cebulka ,jabluszkiem w znikomej ilosci i z oliwka? Oj bo sie rozpisalem.Kocham polskie jedzonko.A kartofelki i do tego zielonki(gaski) z cebulka i smietanka? A wegorzyk wedzony i zaraz zjedzony. I watek szczegolny ---wyciskajacy lez z moich pieknych oczu ---lin( powiadam Wam LIN w smietanie).Zakoncze ta odpowiedz albowiem skonczyly mi sie zapasy...pozdr ...olo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Ranking polskich potraw IP: *.tele2.pl 17.04.03, 16:16 jak na studiach wyjechalam do Stanow, to pamieam, ze Amerykanie doslownie dostawali slinotoku na samow spomnienie o golabkach, pierogacj i nalesnikach. Widac cos w tym jest;-) Moja babcia sw.p. nauczyla mnei robic takie nalesniki z czasow, co to jeszcze w przepisach bylo : "wez tuzin jaj" i ona do masy nalesnikowej dawala po 2 jajka na osobe i rzeczywiscie - sa przepyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Nade wszystko polski chleb! IP: *.chello.pl 14.04.03, 08:58 A ja powiem: nade wszystko polski chleb! Jasny, ze złotą skórką, albo razowy ciężki i wilgotny, delikatne byłeczki z mięciutkim środkiem... Nigdzie na świecie nie ma takich wrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Ranking polskich potraw 14.04.03, 11:23 Kolejność dowolna: Barszczyk z uszkami albo kołdunami Żurek Zalewajka Krupnik Kapuśniak Flaki Ozorki w sosie chrzanowym Pierogi (ruskie, z kapustą i z grzybami, z soczewicą, z mięsem, z płuckami) Kaszanka (z wody albo smażona z cebulką) Grzyby duszone Rydze z patelni Jajka faszerowane Mielone z buraczkami albo z marchewką z groszkiem Pyzy Kartacze Knedle Surówka z kiszonej kapusty Bigos Śledzie (najlepiej w oleju z cebulką) Sandacz w śmietanie Karp (pieczony albo w galarecie) Flądra z patelni Tatar Ciasto drożdżowe z posypką ... a teraz kończę, bo ślina mi kapie na klawiaturę! Odpowiedz Link Zgłoś
ministryofsound Re: Ranking polskich potraw 15.04.03, 09:49 Gość portalu: Jarek napisał(a): > Dla mnie najlepszy na świecie jest BIGOS podlany czerwonym wytrawnym winem. > Sporo dodanej kiłbaski oraz żeberka. Palce lizać. DLA MNIE TEZ ACZ KOLWIEK MIELONY Z BURACZKAMI ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Ranking polskich potraw IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 22:50 A dla mnie kuchnia polska to dość uboga kuchnia! Przepraszam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: Ranking polskich potraw IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 17.04.03, 03:41 Gość portalu: Marek napisał(a): > A dla mnie kuchnia polska to dość uboga kuchnia! > Przepraszam! hehehee Kolego, a u Fukiera byles? albo w restauracji Polskiej..... albo u mnie na przyjeciu ? he z pewnoscia nie bo mialbys zgola odmienne zdanie, pozdrawiam, aniutek Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: Ranking polskich potraw 17.04.03, 18:11 Żurek, och, żurek... Ruskie pierogi... albo kiszoną kapustą i grzybami... moja klawiatura w zagrożeniu... Odpowiedz Link Zgłoś