Gość: hippa IP: *.ht.pl 21.04.03, 13:24 No wlasnie.. zamarzylo mi sie ciasto biszkoptowe z owocem kiwi i galaretka, wiem, ze kiwi jakos tak dziwnie wplywa na galaretke, ze owa nie chce sie stezec. Moze znacie jakies sposoby na ten problem?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: kiwi+galaretka? 21.04.03, 16:57 kiwi i ananas maja specjalnie enzymy, ktore nie pozwalaja na sciecie sie galaretki owoce te powinny byc przynajmniej sparzone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enigma Re: kiwi+galaretka? IP: *.ld.euro / 10.100.1.* 21.04.03, 20:25 Na wielu galaretkach jest uwaga, żeby nie dodawać świeżych owoców ananasa i kiwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hippa Re: kiwi+galaretka? IP: *.ht.pl 21.04.03, 20:34 No ja wiem, ze sie nei scina, dlatego pytam co zrobic zeby sie scielo :) - Czyli najpierw je sparzyc? - a moze takie owocki z puszki? ktos robil tak? Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: kiwi+galaretka? 22.04.03, 00:53 Świeżych kiwi nigdy nie da się zalać galaretką, bo się na pewno nie zsiądzie. Można co najwyżej już gotową galaretkę kawałkami wrzucić na kiwi, no ale to średnio estetycznie wygląda ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ami Re: kiwi+galaretka? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.04.03, 13:16 Galaretka stężeje nawet z surowym kiwi i ananasem, trzeba tylko zalać owoce galaretką nie płynną, ale taką na wpół gotową. Sprawdzałam wiele razy - to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: kiwi+galaretka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.03, 19:31 są galaretki na bazie agar-agar zamiast żelatyny - z nimi nie ma problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: kiwi+galaretka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.03, 21:30 Gość portalu: hippa napisał(a): > No wlasnie.. zamarzylo mi sie ciasto biszkoptowe z owocem kiwi i galaretka, > wiem, ze kiwi jakos tak dziwnie wplywa na galaretke, ze owa nie chce sie > stezec. Moze znacie jakies sposoby na ten problem?? Plastry owoców nalezy zblanszowac, tj. wrzucic na chwile do wrzatku. I po kłopocie, bo na pewnoc galaretka sie zsiadzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziunia Re: kiwi+galaretka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.03, 22:19 Jest taka galaretka Delektynka na bazie agaru i powinna się zsiąść,chociaż ma trochę inną konsystencję jest mniej twarda ale można dać mniej wody.A zwykła się nie zsiada bo w świeżym kiwi i ananasie jest enzym rozpuszczający żelatynę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToeToe Re: kiwi+galaretka? IP: *.static.ihug.co.nz 07.07.03, 06:57 Kiwi to zmutowny chinski agrest. Zamiast kiwi agrest i no problem:)) Odpowiedz Link Zgłoś