Gość: jubre IP: 213.77.5.* 22.04.03, 12:36 jak przyrządzić dobry szpinak?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myszactwo Re: szpinak 22.04.03, 12:51 Nie przepadam ale jak juz to najlepiej ze spora iloscia swiezego czosnku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: szpinak IP: *.de.ibm.com 22.04.03, 13:07 Zamrożony rozmrozić, odsączyć na sitku (niekoniecznie), poddusić z łyżką masła. Dosypać kaszki manny (energicznie mieszając) i chwilę pogotować (można zamiast kaszki dodać zasmażkę), następnie wlać (cienkim strumienien i energicznie mieszając) dokładnie rozbełtane jajko. Można dodać śmietany. Dodać zmiażdżony czosnek, posolić do smaku, zagotować krótko. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: szpinak IP: *.de.ibm.com 22.04.03, 16:21 Gość portalu: Annette napisał(a): (...) Dosypać kaszki manny (energicznie mieszając) i chwilę pogotować (można zamiast > kaszki dodać zasmażkę) (...). Dodać zmiażdżony > czosnek, posolić do smaku, zagotować krótko. > A. I jeszcze jedno - nie należy długo gotować szpinaku - ciemnieje i traci kolor. Jeżeli nie dodaje się kaszki manny, którą trzeba chwilkę pogotować, żeby napęczniała, to najlepiej wszystko razem krótko zagotować i tyle. Kolorek jest wtedy przepiękny. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alienor Re: szpinak IP: *.crowley.pl 22.04.03, 13:34 Ja robie tak: robie zasmazke, rozprowadzam ja mlekiem, uzyskujac biala pape o konsystencji budyniu. Wrzucam do tego szpinak, czosnek wycisniety przez to specjalne narzedzie do czosnku, sole do smaku (ja lubie duzo czosnku i duzo soli). Pyycha! To sposob mojej mamy, dzieki niemu juz paru przeciwnikow szpinaku (blee, ta zielona pacia) stalo sie goracymi zwolennikami. Taki szpinaczek swietnie idzie z ziemniakami, ryba, drobiem. Odpowiedz Link Zgłoś
basia Re: szpinak 22.04.03, 15:24 o,chętnie skorzystam z przepisu ,ja uwielbiam szpinak :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: szpinak IP: *.tele2.pl 22.04.03, 15:34 odrobina oliwy na dno garnka, wrzucic zamrozony szpinak, niech sie wolniutko rozmraza. Wegeta, pieprz, czosnek wycisniety przez praske. Potem jedno jajko i mleko. Mieszac i odparowac. Mozna dosypac startego zoltego sera, ejst bardzo dobry. A zamiast mleka dodac sera ricotta, ejsli masz. Mozna zapiec: Szpinaczek umyć, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szpinak i przyprawy, dusić pod przykryciem około 7 min. Grzyby oczy¶cić, pokroić w ósemki, przesmażyć na pozostałym oleju, przyprawić tymiankiem, pieprzem i sol±. Szpinaczek i grzyby ułożyć warstwami w formie do zapiekanek, obłożyć plastrami sera. Zapiekać 10-15 minut w piekarniku I jest fajna strona szpinakowa w necie, nazywa sie Kraina Dusiolka;-) www.serwisy.net/dusiolek/szpinak/ Odpowiedz Link Zgłoś
monstr Re: szpinak 22.04.03, 16:10 ja szpinak robię tak: na patelni lub w rondelku przysmażam na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, trochę wędzonego boczku i 4 ząbki czosnku, następnie dorzucam do tego mrożony szpinak i podduszam; gdy szpinak się rozmrozi i odparuje woda, dodaję 1 jajko rozbełtane ze śmietaną - duszę krótko; na koniec przyprawiam solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem pycha! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
basia Re: szpinak 27.04.03, 18:38 wypróbowałam twój przepis ,dodałam jeszcze sera rokpol...pycha... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralalumpek Re: szpinak IP: 217.13.182.* 22.04.03, 18:02 według mnie jedyny dobry szpinak to całe liście szpinaku a nie papka szpinakowa mrożona ale to jak zwykle rzecz gustu... szpinak czyli liście szpinaku wypłukać, obrać tzn odkroić twarde ogonki, sparzyć i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, dusić parę minut na wolnym ogniu. W międzyczasie dodac zmiażdżone ząbki czosnku (ilość dowolna, w zależności od ilości szpinaku) bardzo prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny i bardzo elegacki dodatek do dań kropka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZJP Re: szpinak IP: *.ci.seattle.wa.us 22.04.03, 18:47 Kobiety!!!! Jak wy zywicie swoje rodziny!!! Az strach czytac :))) Te wszystkie masla, zasmazki, gotowanie godzinami czegos tak delikatnego i wspanialego jakim jest mlody szpinak!!! Rozgrzej dobrze PUSTY!!! garnek. Swiezy, przebrany i wymyty szpinak wloz do wody. Gdy garnek jest juz goracy, wybierz dlonmi liscie szpinaku z wody, otrzasnij i wrzuc do garnka. Szczypcami przewracaj przez 2 - 3 minuty az zwiednie. Wylozyc na talerz, posolic, popieprzyc swiezo zmiazdzonym pieprzem, pokropic dobra oliwa. I juz! Wariacje: Polac rozgrzana oliwa z czosnkiem i ziarnem sezamowym. Pokropic olejem sezamowym. Dodac pokrojonego tofu. Posypac serem feta i oliwkami. itp. itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: szpinak IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.04.03, 19:17 Gość portalu: ZJP napisał(a): > Kobiety!!!! > > Jak wy zywicie swoje rodziny!!! Az strach czytac :))) KOLEGO!!! CZYTAM TO FORUM OD LAT ACH ILESZ JA RAZU CHCIALEM TAK ZAWOLAC KOBITY CO WY ROBITA!!! bjede takom proponujecie ... jakies vegety jakies polprodukty wysokiego przetworzenio .. PRECZ MI Z KUCHNI ;-))) ja wyganiam babe z kuchni koledzy tez swoje baby goniom ... NO ALE MY SIE ZNAMY ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: szpinak IP: *.tele2.pl 22.04.03, 22:04 Gość portalu: sz napisał(a): > koledzy tez swoje baby goniom ... NO ALE MY SIE ZNAMY ;-)))) to dawac przepisy!;-) A szpinaczek najlepszy swiezy z czosnkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: szpinak IP: *.atr.bydgoszcz.pl 24.04.03, 14:06 no ale nie ma przepisów ;-( są za to wycieczki niedzielne wczasy i podroze s p o t k a n i a zagraniczne i te na dzialce za miastem no i opaśna literatura fachowa potem skojarzenia próby d z i a ł a n i e nic nie jest zapisane nawet proporcje na połkurche z czapy no moze nie od razu ;-) pozdrawiam szpinaku worek lisci kupic od baby w maju, potem płukanie, i tak bedzie piasek bo byc musi, czasnku i olivy, młynek pieprz grubo mieli, płniemy, płyniemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania szpinak po babsku IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 14.06.03, 00:02 czasem robie szpinak surowy - mlody polewam go dressingiem z miodem albo krotko dusze z balsamico albo przyprawiam galka muszkatolowa i podaje z kozim serem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vampirelka Re: szpinak z ricottą i smietaną - po włosku IP: *.chello.pl 22.04.03, 18:58 dla mnie pychota! W garnuszku rozgrzac ricottę ze smietanka słodką, stanie się rzadsze. Sparzyć szpinak, albo jak się lubi. Potem połączyć z zawartością garnuszka. pycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: szpinak IP: *.we.client2.attbi.com 22.04.03, 22:00 dobry szpinak to swiezy szpinak , nie mrozony. Wymaga wiecej pracy bo trzeba go przebrac, usunac ogonki , dobrze wymyc( nie na sitku)!!!!! Ja dobrze odsaczony albo raczej odwirowany wrzucam na rozgrzana oliwe w ktorej przez moment przypiekal sie kawalek czosnku( tylko nie zbrazowic bo bedzie gorzkie) ale przed szpinakiem zostal usuniety. Pozniej idzie szpinak na duzym ogniu mieszany przez moze 30 sek - wystarczy aby tylko nabral ciemnozielonego koloru . I to jest podstwawa. Pozniej mozna dodac troche soy sosu, chilli ziarenek jesli ktos lubi "na ostro" jesli robimy bez czosnku to mozna dodac podsmazone poprzednio na chrupko pieczarki, mozna dodac ser feta lub plesniak - wszystko i w kazdej kombinacji posolic, popieprzyc ( przy fecie mniej bo juz slona) i to wszystko!! Jest pyszny!! Sam, bez czosnku po podsmazeniu mazna posiekac albo wsadzic do food procesor , dodac troche sytryny , przyprawy i lyzke majonezu lub gestej smietany i jest pyszny dodatek do drugiego dania na goraco. Po ostudzeniu jest swietny jako "dip" . SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: szpinak 23.04.03, 00:16 robie jak Kluba czosnek- oliwa- patelnia-talerz, bardzo czesto bo lubie i jest to danie zdrowe a blyskawicze - zadka kombinacja :) czasem wrzucam dwie garscie szpinaku i rozbeltane jajko ( cale ) do bulionu zagotowuje i zjadam - pycha no i dietetycznie w sam raz na wiosne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolewora Re: szpinak IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.04.03, 13:25 Mrożony, rozmrożić na sicie a świeży przebrać i umyć do gara na rozpuszczone masełko odrobina mleka, sól i czosnek wyciśnięty udusić . Pokroić w kostkę ser pleśniowy typu lazur lub w wersji luksusowej gorgonzola wymieszać szpinak z serem i rozbełtanymi jajkami zapiec w piekarniku Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_mandarynka Re: szpinak 23.04.03, 14:24 mleka, zasmażki, jaja... brrr. Nie dziwię się, że ludzie na słowo "szpinak" dostają gęsiej skórki. Szpinak, najlepsze liście ale zmiazdżona papa od biedy ujdzie, coś wedzonego (bekon, chudy boczek) czosnek i śmietana. Zaznaczam - śmietana - nie jakiś erzatz w postaci białego płynu z symbolem 12%. Nie gotowac w nieskończoność, nie bełtać godzinami. Szpinak przyrządza się w 15 minut, do tego dobry makaron i pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: szpinak 23.04.03, 15:58 po tych wszystkich wpisach nasuwa mi sie uwaga ze albo papka szpinakowa z jajami, mlekiem i nie wiadomo jeszcze czym, albo zapiekanka szpinakowa, albo szpinak z makaronem.... czy naprawdę nikt nie jada szpinaku w bardziej elegancki sposób? nie wierze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: szpinak IP: *.tele2.pl 23.04.03, 16:02 tralalumpek napisała: > po tych wszystkich wpisach nasuwa mi sie uwaga ze albo papka szpinakowa z > jajami, mlekiem i nie wiadomo jeszcze czym, albo zapiekanka szpinakowa, albo > szpinak z makaronem.... > czy naprawdę nikt nie jada szpinaku w bardziej elegancki sposób? nie wierze!!! nie chodzi o elegancki tylko smaczny!!! swiezy np lubie tylko i wylacznie rzucony na patelnie z czosnkiem. Ale mrozona papka (choc ja kupuje w kulkach) nie smakuje mi bez mleka i jajka i koniec. Guzik mnie obchodzi czy to jest eleganckie czy nie...... Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_mandarynka Re: szpinak 23.04.03, 16:03 Ja jadam. Widelcem i nozem. Nie ma czego kroić ale co tam. elegancja to elegancja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: szpinak IP: *.tele2.pl 23.04.03, 16:06 czarna_mandarynka napisała: > Ja jadam. Widelcem i nozem. Nie ma czego kroić ale co tam. elegancja to > elegancja. a ja lubie drewniana lyga prosto z gara. Cos brak mi elegancji chyba. Tez sprobuje widelcem i nozem. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_mandarynka Re: szpinak 23.04.03, 16:09 Ręcami sprobuj, ręcami!! jakoś zawsze mnie korci ale niemam odwagi. Tchórz ze mnie, fe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: szpinak IP: *.tele2.pl 23.04.03, 16:11 czarna_mandarynka napisała: > Ręcami sprobuj, ręcami!! jakoś zawsze mnie korci ale niemam odwagi. Tchórz ze > mnie, fe recami te papke? Cos nie moge. Sprobuje przechylic gar i obejsc sie bez rak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: szpinak wykwintniej IP: *.de.ibm.com 23.04.03, 16:14 Ja jadam szpinak w lazanii, żółtym serem, smażonymi pieczarkami, czosnkiem i sosem z surowych, zmiksowanych z oliwą i ziołami pomidorów jako dodatkiem (wiem, wiem, Włosi byliby oburzeni, ale uwielbiam surowe pomidorki do lazanii). Ciasto na lazanię robię sama - z mąki, wody i jajek. Jest zupełnie inne, niż to kupowane w sklepach. Do lazanii białe wino. A na deser Ranigast ;-) A druga potrawa - naprawdę wyrafinowana w smaku, to pizza. Świeży szpinak obgotowuje się w osolonej wodzie. Ciasto na pizze pokrywa się warstwą pokruszonego sera pleśniowego (zielona pleśn), posypuje posiekanym czosnkiem, na to szpinak, a na szpinak orzechy włoskie (nie za dużo, najładniej wyglądają całe połówki orzechów). Piecze się w piecu jak każdą inną pizze. Smak niesamowity i bardzo oryginalny. Do tego oliwa czosnkowa i lekkie włoskie piwo. (Da się taką pizzę przyrządzić również z mrożonego szpinaku, odsączonego na sicie, wymiesznego z posiekanym czosnkiem i solą. Generalna zasada - ser pod szpinak) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: szpinak wykwintniej IP: *.tele2.pl 23.04.03, 16:17 Gość portalu: Annette napisał(a): > Ja jadam szpinak w lazanii, żółtym serem, smażonymi pieczarkami, czosnkiem i > sosem z surowych, zmiksowanych z oliwą i ziołami pomidorów jako dodatkiem > (wiem, wiem, Włosi byliby oburzeni, ale uwielbiam surowe pomidorki do lazanii). sprobuj suszone pomidory w oliwie - sa przepyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: szpinak wykwintniej IP: *.de.ibm.com 23.04.03, 16:24 Widziałam ostatnio suszone pomidory w sklepie i miałam straszną ochotę spróbować, ale ich cena niestety była jakaś taka wysoka. Może da się takie zrobić samemu w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: szpinak wykwintniej IP: *.tele2.pl 23.04.03, 16:29 Gość portalu: Annette napisał(a): > Widziałam ostatnio suszone pomidory w sklepie i miałam straszną ochotę > spróbować, ale ich cena niestety była jakaś taka wysoka. Może da się takie > zrobić samemu w domu? mysle, ze sie da, ale nie wiem, jak. Sprobuje sie dowiedziec. Wiem, ze sa drogie, ale kup raz, zebys zobaczyla, czy Ci smakuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alienor Re: szpinak wykwintniej IP: *.crowley.pl 24.04.03, 11:55 Jacie, czytam i sie dziwuje, kwestia szpinaku jest ideolo! Jedno pytanie: a co z innymi warzywami? Pomidorki, ogóreczki, kapustka, szlachetny por - czy to wszystko tez nalezy jesc solo, bez zadnych dodatkow, zeby bylo elegancko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralalumpek Re: szpinak wykwintniej IP: *.35.11.vie.surfer.at 24.04.03, 14:13 Gość portalu: alienor napisał(a): > Jacie, czytam i sie dziwuje, kwestia szpinaku jest ideolo! Jedno pytanie: a co > z innymi warzywami? Pomidorki, ogóreczki, kapustka, szlachetny por - czy to > wszystko tez nalezy jesc solo, bez zadnych dodatkow, zeby bylo elegancko? boskie komentarze, naprawde boskie i jakie "eleganckie"... wyjasnie moze dla tych sfer wyzszych, eleganckich ze szpinak mozna jasc jako dodatek np w takim samych charakterze jak kapucha gotowana jest dodatkiem do wielce ekskluzywnego dania jakim jest schabowy.Mysle ze sie bardo na poziomie i elegancko wyrazilam (sorry , staram sie tym samym jezykiem mowic.....) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: szpinak wykwintniej IP: *.de.ibm.com 28.04.03, 12:01 ?????????????????????????????? Coś chyba nie tak z tym językiem, bo nic nie zrozumiałam. O co chodzi? Że szpinak do schabowego nie pasuje? Czy że co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: szpinak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 16:36 Dorzuce swoje 3 grosze. Szpinak najlepszy oczywiscie w lisciach, ale do zdobycia tylko w sezonie wiec w reszte roku z paczki- na masle z czosnkiem, cebulka, serem zółtym- to wersja na szybko, albo tak przygotowany kłade na pure z ziemniaczków, obkładam pomidorami, zasypuje serem i polewam beszamelem- to zapiekanka albo robie nalesniki piwne, zawijam w nie ptzyrzadzony szpinak + szynka, zapiekam z pomidorami serem i beszamelem- super extra pychota na kolacje lub obiadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: szpinak -zupa i salatka IP: 217.97.128.* 26.04.03, 19:08 Ja wymyslilam zupe szpinakowa dla syna (w innej postaci szpinaku nie zje, zupe lubi). W zimie robie z mrozonego. W jednym garnku trzeba krotko zagotowac szpinak z mala iloscia wody i zmiksowac. W drugim na wywarze z drobiu lub z kostki rosolowej ugotowac 2-3 ziemniaki pokrojone w kostke i marchewke takoz w kostke lub garsc mrozonej wloszczyzny w paski. Polaczyc jedno z drugim, dodac slodkiej smietanki lub mleka, oczywiscie osolic do smaku, pod koniec dodac 1-2 roztarte zabki czosnku. Mozna lekko zagescic ( ja to robie wlewając troche mleka z rozmieszana mąką ziemniaczna). Na talerzu posypac tartym zoltym serem, mozna tez dodac polowke jajka na twardo. Gdy jest swiezy szpinak, z duzych lisci robie zupe jw. a z malych ,mlodych salatke: porwane liscie szpinaku, pomidory pokrojone w osemki, surowe(!) pieczarki w plasterki. Polane sosem vinegrette. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: szpinak IP: 80.51.255.* 27.04.03, 18:23 Ja dziś zrobiłam szpinakowy eksperyment do spaghetti. Podsmażyłam mrożony szpinak z kilkoma ząbkami pokrojonego czosnku, dodałam troszkę chilli, soli cebulowej. Wystudziłam i rzuciłam do 1/3 kubka śmietany jogurtowej, zmiksowałam blenderem. Wyszło takie gęste, zielone gów***ko:-) a to nałożyłam na talerz ze spaghetti z sosem pomidorowym. Było pycha:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrybent Re: szpinak IP: 209.234.157.* 27.04.03, 22:31 W rondlu rozgrzac 50g masla, wycisnac zabek czosnku, poddusic na malym ogniu mieszajac. Wlozyc grubo pokrojony, wczesniej rzucony na wrzatek (1-2min) i odcedzony, szpinak. Dusic, posolic, dodac startej galki muszkatolowej(wg smaku) - 5 minut. Jesli szpinak jest mrozony - wrzucic na maslo z czosnkiem nie rozmrazajac i dusic cierpliwie, az calosc bedzie na wskros goraca. Nie dluzej. Mozna przeskoczyc przez czosnek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: szpinak IP: 213.241.45.* 13.06.03, 09:11 Super- długo szukałam tych wątków bo dziś moja mamusia zrobi mi szpinak i ...jadłam kiedyś szpinak we Włoszech - to było marzenie- jakiś taki w listkach i doprawiony z czosnkiem tu znalazłam przepisy takie że myślę że coś z tego smaku włoskiego to będzie miało Pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tashi Re: szpinak IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 13.06.03, 12:28 A ja ostatnio znalazlam przepis na cos takiego, zrobilam i nawet fajnie smakowalo :)) Swiezy szpinaczek poddusic z czosnkiem, dodac bulion i puszke kukurydzy. Na koniec (jak woda odparuje) wrzucic kubek serka wiejskiego (a raczej zawartosc kubka - kubek wyrzucic :))), sol i pieprz. Zaiste ciekawie wygladalo i smakowalo :00 . A tak z wlasnej kuchni eksperymentalnej to zrobilam kiedys surowke : swiezy szpinak porwalam na kawalki, do tego ogorek w kostke, rzodkiewka, szczypiorek, natka pietruszki, a wszystko zalane vinegretem. Nikt nie odwazyl sie sprobowac, wiec wtrzachnelam cala miche sama. Mi smakowalo :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reniferek Re: szpinak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.03, 15:40 sparzam szpinak wrzątkiem, siekam na drobno, podduszam na oliwie. dodaje czosnek, podlewam mlekiem z dodatkiem kwasniej smietany. sól, pieprz. dusze d€ższa chwilke, dodaje mozarelle lub parmezan. wykładam na talerz. na wierzchu układam sadzone jajo z płynnym żółtkiem. podaję z bagietką lub tostami. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mango Re: szpinak IP: 193.0.117.* 28.08.03, 14:49 ECH ! wystarczy mi chwilke poczytac o szpinaku a juz dostaje slinotoku!!! ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beza Re: szpinak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.03, 14:29 lepszy ser do szpinaku (sos do spaghetti) - gorgonzolaczy ricotta? beza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bafra Re: szpinak IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 12.12.03, 15:08 A mój mąż nie znosił szpinaku aż do......chwili kiedy : podsmażyłam wędzony boczek (sporo)z czosnkiem na to szpinak (najczęściej mrożony),poddusić dodać sól,pieprz,gałkę muszk.,śmietana.Najlepiej smakuje kilka razy odgrzewany.Podawałam go już na forum bo były wątki o szpinaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Jajecznica ze szpinakiem IP: *.den.nilenet.net 30.12.03, 16:47 Jest rewelacyjna Na goraca patelnie wzucic troche cebulki (lub pora) zeby zmiekla, na to wsypac troche lisci szpinaku. Jak juz szpinak zwiednie i sie skurczy to go odsowam na boki patelni a na srodek wbijam jaja. Jak jajka sa juz prawie zciete to mieszam je ze szpinakiem. Przyprawy jak kto lubi: sol, pieprz, papryka itp. Mozna tez dodac pieczarki (w trakcie smazenia cebuli), lub posypac to odrobina startego, ostrego, zoltego sera. Szpinak jest tez rewelacyjny do omletu. Jak mi sie nie chce przebierac drobnych listkow to kupuje liscie buraka szwajcarskiego, sa wielkie i szybko sie je czysci :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: szpinak IP: *.proxy.aol.com 30.12.03, 17:17 "Strona szpinakowa": www.serwicy.net/dusiolek.szpinak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: szpinak IP: *.proxy.aol.com 30.12.03, 17:20 Błąd. Poprawka: www.serwisy.net/dusiolek.szpinak Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: szpinak 30.12.03, 17:29 Kocham szpinak, a strona nie chce się otworzyć:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: szpinak IP: *.proxy.aol.com 30.12.03, 20:31 Jeszcze raz - przepisywanie adresów nie zawsze mi wychodzi: www.serwisy.net/dusiolek/szpinak Jeszcze jedno: ostrożnie ze szpinakiem bo jest zabójczy dla osób mających tendencje do tworzenia kamieni nerkowych. Gdy miałem atak lekarz w szpitalu z miejsca zadał mi pytanie: czy lubisz i jadasz szpinak? Szczawiany w szpinaku są powodem. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: szpinak 30.12.03, 20:42 Mam kamienie, wiem o szpianku (i innych przyczynach kamicy, ale to zboczenie zawodowe), ale jeść go nie przestanę. Równie dobrze musiałabym wyeliminować herbatę, mięso, witaminę C i wiele wiele innych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: szpinak IP: *.proxy.aol.com 30.12.03, 22:23 Rozumiem, też lubię. Czy link zadziałał? Kidyś, eksperymentalnie połączyłem zasmażany szpinak z zasmażanymi buraczkami pure. Bardzo ciekawe. Trochę więcej szpinaku niż buraczków. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: szpinak 30.12.03, 22:29 Dziekuję, link zadziałał. Smak buraczków ze szpinakiem może być interesujący - mają element łączący - czosnek. Moja wyobraźnia nie może stworzyć koloru jaki miała ta potrawa. Jeśli więcej szpinaku, to można dodać buraczki pokrojone w kostkę. Może wyjść z tego ciekawy efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin szpinak z czosnkiem - to jest to!!! IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 02.01.04, 03:03 oczywiscie swiezy, oczywiscie nie ma potrzeby parzyc, ja nawet ogonkow nie usuwam (blonnik itp), chyba ze sa BARDZO lykowate. podsmazam na bardzo goracym oleju ostre chili (posiekane ukosnie, bez ziaren jesli zbyt ostre) kilka sekund, nie wiecej , dodaje troche brazowego cukru (pol lyzeczki - uwypukla zapach chilli-uwaga na kichanie) wrzucam wyplukany szpinak, podsamazam do "zwiedniecia" przyprawiam sosem RYBNYM!(specyficzny smak daje) i dodaje posiekanego/przcisnietego czosnku pozostawiam na patelni przez nastepne 10-15 sekund, mieszajac. Podaje z bialym ryzem Sprobujcie!! Mozna dodac ziarna sezamowego lub przyrumienionych wczesniej platkow migdalow, a moze jakichs innych orzechow To danie mozna podac samodzielnie, bez miesnych dodatkow, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: szpinak IP: *.proxy.aol.com 02.01.04, 03:25 Tyle opinii, tyle przepisów, a brak tak oczywistego - dla każdego Amerykanina: szpinak surowy jako surówka, podobnie jak sałata. Z innymi świeżościami jak pomidory, ogórki, rzodkiewki, seler naciowy i... sałata. W różnych proporcjach i zestawach, z różnymi sosami. Oczywiście, najlepszy gdy młody. Odpowiedz Link Zgłoś
ad_s GNOCCHI ZE SZPINAKU 09.02.04, 14:52 GNOCCHI ZE SZPINAKU I SERA RICOTTA 900g świeżego szpinaku, 1 i ½ szklanki sera ricotta, 4 łyżki startego sera parmezan, 3 duże jaja, ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 3-4 łyżki mąki Szpinak gotować 5 minut aż straci jędrność, odcisnąć, zmiksować. Dodać ser ricotta, parmezan, jajka i gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Wymieszać. Dodać tyle mąki by mikstura zyskała konsystencję miękkiego ciasta. Ukształtować wałeczki o długości 7cm, posypać je mąką. W dużym rondlu zagotować osoloną wodę. Delikatnie włożyć do niej paluszki. Gotować ok. 1-2 min, aż wypłyną. Wyjąć. Polać roztopionym masłem i posypać parmezanem. Przepis jest z książki „Kuchnia śródziemnomorska”. Nie jadłam jeszcze czegoś takiego. Nie mam kuchenki, ale kiedyś... To chyba jest eleganckie, co? :-)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś