cytrynka-uk 15.02.07, 15:37 Witam,mam pytanie czy znacie jakis szybki i latwy przepis na obiad z baklazanow??napiszcie Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielona_lemona Re: Baklazany.... 15.02.07, 16:03 posiekaną cebule i czosnek podsmażyć na oliwie dodać pokrojone w kostkę bakłażan, pomidory i dusić aż bakłażan zmięknie, doprawić (mojej wersji towarzyszy duża ilość ziół). Na koniec mieszamy z ugotowanym makaronem i mozarellą. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Baklazany.... 15.02.07, 16:20 pokroic w grube plastry, opanierowac, w jajku i bulce tartej smazyc na zloto - uwaga- wciaga tluszcz jak gabka pokroic w kostke, obsmazyc szybko na patelni, z dodatkiem cebuli i czosnku, wrzucic do sosu pomidorowego, podawac z kasza gryczana mozna tez faszerowac, ale to nie bedzie zbyt szybkie, bo najpierw trzewa baklazana opiec do miekkosci, potem przygotowac farsz, potem zapiec ponownie - efekt wysmienity, zwlaszcza jak sie nie zaluje czosnku i oliwy do farszu Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Baklazany.... 15.02.07, 17:39 IMHO najprostsze: bakłażany w plasterkach usmażyć na oliwie i podać z sosem zrobionym z jogurtu (najlepiej greckiego) z czosnkiem i świeżą miętą. Odpowiedz Link Zgłoś
cinemadriver moussaka 15.02.07, 18:17 znasz to danie? w klasycznej wersji, podkładem są właśnie plastry bakłażanów...później mięsko...beszamel, parmesan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f A skąd masz bakłażana o tej porze roku ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 18:39 A skąd masz bakłażana o tej porze roku ? Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: A skąd masz bakłażana o tej porze roku ? 15.02.07, 20:49 Da się kupić bez problemu, np na krakowskim Kleparzu, tylko drogie to okrutnie. Wolę poczekać na polskie :D Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: A skąd masz bakłażana o tej porze roku ? 16.02.07, 04:55 Warto wiedzieć: tvp.pl/1760,20050221180593.strona pychotka.pl/przepisy-kulinarne/warzywa/bak%B3a%BFan.html I przepisy: kulinarnefantazje.blox.pl/2006/09/Baklazan-zapiekany.html gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=9938 www.mojeprzepisy.pl/Pl/MP/przepis/baklazan_z_szynka_i_mozzarella/ www.pychotki.pl/przepis/780/Bak%C5%82a%C5%BCan,sma%C5%BCony,na,ostro www.gotowanie.wkl.pl/przepis18734.html pychotka.pl/przepisy-kulinarne/warzywa/bak%B3a%BFan-ze-szpinakiem.html I grecka musaka (moussaka)! www.wizaz.pl/porady/censura.php?cmd=details&itemid=79 www.wizaz.pl/porady/censura.php?cmd=details&itemid=79 f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=1570 Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynka-uk Re: A skąd masz bakłażana o tej porze roku ? 16.02.07, 09:45 Wielkie dzieki,mam w czym wybierac.Obecnie mieszkam w Anglii wiec baklazany sa w kazdym sklepie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wieeewiora Re: A skąd masz bakłażana o tej porze roku ? 24.02.07, 18:57 A ja kupiłam wczoraj w Lidlu hiszpańskie bakłażany w cenie 3,99 zł/kg. Polecam i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croolewna Re: Baklazany.... IP: 62.233.224.* 16.02.07, 13:04 Ja robiłam na kolację walentynkową to: poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid336/ czyli Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem Przez pomyłkę dałam więcej parmezanu niż w przepisie ale wyszło fantastycznie. Mniam Odpowiedz Link Zgłoś
morusika Re: Baklazany....troche off topic 24.02.07, 22:38 a tak przy okazji - czytałam rózne Wasze posty o bakłażanach i wciąż nie wiem - czy je solicie i zbieracie "sok" przed przyrządzeniem. Bo ja na wszelki wypadek ciągle tak robię (szkoda mi stracić potrawy) ale kiedyś czytałam na Forum, że one wcale nie mają goryczki?????? Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Baklazany....troche off topic 24.02.07, 22:53 NIGDY w zyciu nie soliłam bakłażana, za leniwa jestem i nie chce mi sie cackać z jedzeniem. Raz jeden trafił się leciuteńko gorzkawy, ale leżał tydzień, miał prawo. A jadłam bakłażany codziennie, przez cały sezon (2005). Uprawiane w gruncie, krajowe, osobiście zbierane - pisanie pracy mgr z warzywnictwa ma swoje plusy :D. Gorycz może byc kwestią albo przerośnięcia owocu, albo zbyt długiego leżenia, albo odmiany - nowe nie mają, u starszych się zdarzało. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Baklazany.... 25.02.07, 05:35 Będąc w Rumunii widziałem je przygotowywane w następujący sposób: Piec cały bakłażan nad palnikiem kuchennym lub nad innym otwartym ogniem dopóki nie jest upieczony na miękko z przypaloną skórką i bąblami na niej. Uważnie sciągnąć skórkę i posiekać lub jakkolwiek inaczej włączyć do potrawy. Znalazłem też wsród rumuńskich przepisów i taki sposób przygotowania: Nagrzać piec do 165C. Owinąć obrany bakłażan lub dwa w folię aluminiową i piec do miękkosci ok. 1 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Baklazany.... 25.02.07, 05:42 O, jeszcze jedno. W tej pierwszej metodzie należy bakłażan często obracać by piekł się ze wszystkich stron. Odpowiedz Link Zgłoś