kobraluca 25.07.09, 15:11 bardzo lubie baklazany, co dobrego z nich robicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tentimenti Re: co z baklazana? 25.07.09, 15:49 Ja grilluje plastry przekladane szynka i serem z ziolami. Czasmai robie sobie takie wielkie niejako kanapki - plastry ciete wzdluz na minute blanszuje na parze a potem grilluje z nadzieniem dowolnym. Wazne - nie uzywam do tego prawie w ogole tluszczu, bo baklazan ssie go jak gabka. Dobra jest tez pasta baba ghanoush No i oczywiscie roznego typu zapiekanki Tu tez, zamiast czekac prawie godzine az baklazan sie upiecze, dobrze jest go sparzyc we wrzatku/na parze, albo do brytfanki dodac nieco wody. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-aa Re: co z baklazana? 25.07.09, 17:43 ja sie zakochałam w tym sosie do makaronu lub mięs (jak kto woli) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98144753.html Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: co z baklazana? 25.07.09, 18:16 Zapiekam albo jako "omdlały imam" albo "sandałek". en.wikipedia.org/wiki/Imam_bayildi greekfood.about.com/od/maindishes/ss/papoutsakia.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: co z baklazana? IP: *.bredband.comhem.se 25.07.09, 18:43 Zetrzec na grubej tarce,lekko odcisnac dodac jajko,troche maki,sol,pieprz i smazyc jak placki kartoflane.PYCHA! Odpowiedz Link Zgłoś
kobraluca Re: co z baklazana? 26.07.09, 20:46 Swietne przepisy, dziekuje Przypomnialo mi sie,ze kiedys robilam zapiekanke z baklazana, przekladalam serem mozarrella i polewalam sosem pomidorowym, naprawde smaczne danie. Znajomi we Wloszech marynowali grilowane plastry baklazana, zaleawli je oliwa z czosnkiem i bazylia. Sporo jest przy tym pracy,ale warto, bo tak przygotowany baklazan byl pyszny. W podobny sposob mozna marynowac cukinie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-aa Re: co z baklazana? 26.07.09, 21:13 ja dziś zapiekałam bakłażana z pieczarkami, pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
tannat Re: co z baklazana? 27.07.09, 23:17 Przekroić bakłażana wzdłuż na dwie połówki, wysmarować oliwą wnętrze, posypać solą (lepszy efekt da ta gruboziarnista/morska) i rozdrobniony czosnek Nawciskać kilka końcówek pędów rozmarynu bądź tymianku w miąższ bakłażana, Złożyć bakłażana z powrotem w "całość", zawinąć folią i piec 200 st C 45-60 min (jak kto lubi). Rozłożyć na talerzu na połówki. Świetnie pasują inne grilowane warzywa oczywiście ale ja też lubię zajadać to z dobrym pieczywem, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la_fresa Re: co z baklazana? IP: *.olsztyn.mm.pl 27.07.09, 23:38 Ajvar - jedyny sposób na bakłażana, którego generalnie nie lubię :) Odpowiedz Link Zgłoś
turchanyi Re: co z baklazana? 28.07.09, 13:38 Wypróbowane w ostatni weekend, pyszne: spacecupcake.blox.pl/2009/07/Gratin-z-baklazanow-i-pomidorow.html Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Baklazan najlepszy i najprostszy: 28.07.09, 13:42 Zgrillowane (albo uprazone na suchej patelni) grubawe plastry baklazana polej doprawionym jogurtem z mieta. Plus ew. troche prazonych platkow migdalow albo orzechow. Odpowiedz Link Zgłoś