czarna_mandarynka 24.04.03, 16:37 O jedzeniu nie do zjedzenia juz było, teraz z innej beczki. Czym mnie można przekupić? 1. Wędzony łosoś 2. Tatar 3. Szparagi Więcej tego jest ale te rzeczy mi przyszły do głowy pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: Dam się posiekac za... IP: *.tele2.pl 24.04.03, 16:42 grasica ozorki karp smazony tatar (jadlam z tunczyka, genialny) mlode ziemniaki z koperkiem i kefirem Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_mandarynka Re: Dam się posiekac za... 24.04.03, 16:44 tatara jem z wołowiny (albo carpaccio, tezuwielbiam) albo z łososia. Co to jest grasica, jak sie to przyrzadza albo gdzie mozna zjeść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Dam się posiekac za... IP: *.tele2.pl 24.04.03, 16:49 czarna_mandarynka napisała: > tatara jem z wołowiny (albo carpaccio, tezuwielbiam) albo z łososia. Co to jest > > grasica, jak sie to przyrzadza albo gdzie mozna zjeść? jak sie przyrzadza, poejcia nie mam. To jakis hormon. jadlam we francuskiej erstauracji w Krakowie casoullet (tak sie psize?) z grasicy. Smakuje niesamowicie, przynajmniej dla mnie. Znam 3 restauracje w Krakowie, w ktorych to podaja. Glownie francuskie,. sprobuj kiedys. Niekiedy zmieniaja nazwe, bo mowia, ze "grasica" zle sie ludziom kojarzy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_mandarynka Re: Dam się posiekac za... 24.04.03, 16:53 Hormon?:))))))) To hormony sie je??? Moze gruczoł...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Dam się posiekac za... IP: *.tele2.pl 24.04.03, 16:56 czarna_mandarynka napisała: > Hormon?:))))))) To hormony sie je??? Moze gruczoł...? no jasne, ze gruczol;-))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouchi Re: Dam się posiekac za... IP: 195.136.95.* 25.04.03, 11:12 Gość portalu: kaska napisał(a): > czarna_mandarynka napisała: > > > tatara jem z wołowiny (albo carpaccio, tezuwielbiam) albo z łososia. Co to > > jest > > > > grasica, jak sie to przyrzadza albo gdzie mozna zjeść? > > jak sie przyrzadza, poejcia nie mam. To jakis hormon. jadlam we francuskiej > erstauracji w Krakowie casoullet (tak sie psize?) z grasicy. Smakuje > niesamowicie, przynajmniej dla mnie. Znam 3 restauracje w Krakowie, w ktorych > to podaja. Glownie francuskie,. sprobuj kiedys. Niekiedy zmieniaja nazwe, bo > mowia, ze "grasica" zle sie ludziom kojarzy;-) nie jadłam tego i nie zamierzam, brzmi paskudnie. poza tym grasica to nie hormon, tylko narząd produkujący hormony i pobudzający do pracy tarczycę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Dam się posiekac za... IP: *.tele2.pl 24.04.03, 16:46 i kotlet mielony z piure i z burakami na cieplo;-) Kojarzy mi sie to z kuchnia mojej sw.p. babci. W dobie sushi, baklazanow itd (baklazany tez uwielbiam) mielony z buraczkami wydaje mi sie cudem kulinarnym. Zwlaszcza, ze w domu moich rodzicow jada sie raczej inne zupelnie rzeczy a i ja rzadko robie taki obiadek. A jak robie to go nie jem;-( Cholerne dioety! Moja siostra tak kochala mielonego, ze w komunie potrafila isc do baru pod dworcem Smok, byle tylko go zjesc pomimo watpliwej jakosci skladnikow;-) mama sie zawsze z nas smiala, ze wykwitne to my nie ejstesmy: sama pozera slimaki itp. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hippa Re: Dam się posiekac za... 24.04.03, 17:10 posiekac tomoze za duzo powiedziane, ale wyjatkowo lubie: - zupe zacierkowa w wykonaniu mojej babci - (bulke lub chleb chrupki) z serem i (pomidorem i szczypiorkiem), (dzemem truskawkowym), (papryka czerwona i swiezym ogorkiem i szczypiorkiem) - jogurt truskawkowy z platkami kukurydzianymi - nalesniki z twarogiem (hm.. dawno nie jadlam..) Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Dam się posiekac za... 24.04.03, 17:33 Mnie można przekupić przy pomocy: 1. tatara albo carpaccio, 2. placków ziemniaczanych, 3. zalewajki autorstwa mojej babci, 4. pierogów ruskich, albo z mięsem albo z kapustą i z grzybami, 5. czerwonego barszczyku z uszkami, 6. karczochów, 7. szparagów, 8. tarty z truskawkami, 9. szarlotki, 10. mielonego z buraczkami. Uffff... Jeszcze parę potraw przychodzi mi do głowy, ale wyjdę na okropnego, przekupnego żarłoka, więc zamknę listę na 10 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 PS. 24.04.03, 17:36 Jednak dodam jeszcze 2 punkty do swojej listy: ślimaki z masłem czosnkowym i flądra z patelni. MNIAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Dam sie przekupic.... IP: *.telia.com 24.04.03, 17:48 ..ale robicie znow smaczki dziewczyny. OK ,u nas jest takie ciastko co nazywa sie SILIWIP (zapis fonetyczny), jest to beza duza w srodku krem waniljowy z jakas marmoladka,a to wszystko spoczywa na cienkim okraglym kawaleczku ciasta biszkoptowego - pychotka. Szparagi w roznych postaciach ruskie pierogi biala kielbaska,bo u nas ciezko dostac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Dam się posiekac za... IP: *.we.client2.attbi.com 24.04.03, 17:54 posiekac, ale .. UWIELBIAM : - pumpernikiel posmarowany majonezem, na to cienkie plasterki kaszanki a na wierzch cienkie plasterki ogorka kiszonego ale tylko takiego chrupkiego a nie kwasnego flaka!! -kanie smazone -tiramisu -mus czekoladowo - mocca z czarnymi jagodami -zupe wietnamska ktora jadlam po raz pierwszy w zeszlym roku i nawet nie wiem, jak sie nazywa -marynowane borowiki -tluczone kartofelki z sosem grzybowym z maslakow!!! -"skrzydla aniolow" - tajlandzka zagryzka ale tylko z jednego miejsca, zrobione w specjaly sposob pewnie tego jest wiecej np. dobry kapusniak lub barszcz ukrainskizurek na bialej kielbasie ....ale juz wiecej pisac nie moge bo oslinilam cala klawiature... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Dam się przekupić.... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.04.03, 19:13 To są moje ulubione potrawy: Z ryb: pstrąg pod każdą postacią łosoś - surowy i wędzony Z mięs: kotlety mielone z cielęciny z duzą ilością zielonej natki do tego brokuły z masełkiem i posiekanymi orzechami włoskimi Z zup: zacierkowa z przyrumienioną na słonince cebulką dobry esencjonalny rosół z kluseczkami z omletu Ze słodkości: dobra szarlotka, dobry sernik i ciasto drożdżowe Poza tym: placki ziemniaczane z dużą ilością cebuli naleśniki z serem. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
tessa13 Re: Dam się posiekac za... 24.04.03, 20:14 > Czym mnie można przekupić? No wiadomo... M_A_J_O_N_E_Z_E_M! *rotfl* A teraz na serio... 1. Sushi 2. Rybami i owocami morza 3. Ogórkami konserwowymi 4. Dobrym serem i dobrym winem 5. Może trochę dziwne: świeżutkim chlebem razowym tylko z masłem albo z plasterkiem żółtego sera, albo z twarogiem, pomidorem i szczypiorkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Dam się posiekac za... IP: 217.8.186.* 25.04.03, 09:31 pyszną pachnącą cynamonem szarlotką.......... i kawą z koglem moglem i cynamonem......... i lazanią i spanakopitą A ja od tygodnia nie jadlam pieczywa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: Dam się posiekac za... IP: *.de.ibm.com 25.04.03, 09:36 A mnnie można przekupić: 1. Tatarem 2. Fondue burgundzkim 3. Befsztkiem rare 4. Carpaccio 4. Szpinakiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: Dam się posiekac za... IP: *.de.ibm.com 25.04.03, 09:39 Gość portalu: Annette napisał(a): > > A mnnie można przekupić: > 1. Tatarem > 2. Fondue burgundzkim > 3. Befsztkiem rare > 4. Carpaccio > 4. Szpinakiem No i oczyswicie zapomniałam o RUSKICH! Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Dam się posiekac za... 25.04.03, 09:43 trudno powiedzieć jakim jedzeniem można mnie przkupiś, bo zasadniczo najbardziej lubię to, co sama przyrządzę. z pewnością będzie to dobra kawa a do tego np. tiramisu, karpatka, bristolka alb kruche rożki orzechowe tatar pieczony łosoś ogórki konserwowe świeże figi nalewka z czarnaj porzeczki autorstwa mojej koleżanki (sama też się kiedyś muszę zmobilizować i zrobić ;-)) i pwenie wiele innych ale w tej chwili akurat to mi przychodzi do gowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milluna Re: Dam się posiekac za... IP: 80.48.122.* 25.04.03, 10:37 Mnie natomiast można przekupić: -arbuzem (pysznym soczystym-mniam!!) -łososiem wędzonym (to różowe mięsko...) -pierogami z jagodami (uwielbiam!) -pancakes'ami z syropem klonowym (wiem wiem American Food) Pewnie jest jeszcze conajmniej kilka takich rzeczy..Jak sobie coś przypomnę to dopiszę! Pozdrawiam wszystkich :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouchi Re: Dam się posiekac za... IP: 195.136.95.* 25.04.03, 11:09 czarna_mandarynka napisała: > O jedzeniu nie do zjedzenia juz było, teraz z innej beczki. > Czym mnie można przekupić? > 1. Wędzony łosoś > 2. Tatar > 3. Szparagi > > Więcej tego jest ale te rzeczy mi przyszły do głowy pierwsze. łosoś, zdecydowanie zawsze. wiele innych rzeczy, w zależności od tego na co akurat mam ssanie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_mandarynka Re: Dam się posiekac za... 25.04.03, 11:14 niech mnie Najwyzszy pokarze za takie posty! Czytam a mój żołądek zaczyna wyć! Uch, musze klawiature otrzeć od kapiacej sliny... Diść już dośc tych pyszności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karuzelowy Re: a może jeszcze... IP: *.smsnet.pl / 192.168.1.* 25.04.03, 12:08 łosoś marynowany w koperku i soli między deseczkami z białym winem węgorz wędzony, jeszcze ciepły , chlebek i zimna wódeczka szaszłyk z dziczej szynki z piwem pieczeń z tuńczyka w sosie winnym na zimno z jarzębiakiem sandacz po polsku z młodymi ziemniaczkami z wódeczką deska serów z winkiem ..a na deser aromatyczne cygarko z whisky ???????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_mandarynka Re: a może jeszcze... 25.04.03, 12:14 To ja poprosze ten zestawik ale bez winka, wódeczki, jarzebiaku, piwka, whisky i cygara. Zamiast tego zamawiam sok pomidorowy z tabasco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anma Re: Dam się posiekac za... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.03, 15:58 Nawet z diety zrezygnuje jesli mam okazję zjeść: - sernik (ale naprawdę dobry) - pierogi z kapustą i grzybami (nieskromnie powiem ze mojej roboty:-) - racuchy - szynkę surową wędzoną (pokrojoną w takie cieniuuutkie aż przeźroczyste plasterki) - grzyby smażone panierowane (moga być nawet boczniaki) - zestaw obiadowy: kopytka, żeberka, sos z tychże żeberek, kapusta czerwona na ciepło...mniam. I jeszcze dużo innych smakołyków, ale te są naj, naj.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Dam się posiekac za... IP: *.icpnet.pl 26.04.03, 20:26 ech... - wołowinka w sosie śmietanowym, - naleśniczek ze szpinakiem i żółtym serem, a do tego sos chilli lub czosnkowy, - pierogi, zwłaszcza z kapustą i grzybami, albo uszka z barszczykiem, - ryby - we wszelkiej postaci, - sałatka z kalafiora i brokułów z sosem czosnkowym, - arbuzy, świeżutkie gruszki, truskawki i wiśnie prosto z drzewa, - sałatka grecka z fetą i oliwkami, - dobre winko... mniam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akim Re: Dam się posiekac za... IP: *.itpp.pl 26.04.03, 21:25 1) domowy rosół z domowymi kluskami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 2) mielone 3) sosik z wołowinki z kasza 4) sałatka z tuńczyka 5) pomidory z mozzarellą 6) zupa z soczewicy z curry 7) ryż po chińsku z jajkiem smażonym i kurczakiem 8) sosik z serem tofu wiecej niemoge bo mi ślinka leci akim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Dam się posiekac za... IP: w3cache:* / 192.168.0.* 27.04.03, 08:48 Kiedyś ciastka , a teraz ser pleśniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogo Re: Dam się posiekac za... IP: *.mtnet.com.pl 27.04.03, 18:45 za: paste z makreli wedzonej sery plesniowe i topione Dobra! kaszanke-dawno nie jedłam placki ziemniaczane ciasta z kremami"kopiącymi" ;)) ogorki kiszone i konserwowe,pieczary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucre Re: Dam się posiekac za... IP: *.ipartners.pl 27.04.03, 19:38 Mrożoną kawę... dobre ruskie... sandacza z rusztu w białym sosie... sałatkę grecką... ooooch...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: Dam się posiekac za... IP: *.chello.pl 29.04.03, 18:16 W kazdej, dowolnej kolejnosci: dobra pasztetowa cieplutka dopiero zrobiona kaszanka cieply chleb z maslem zupa grzybowa oliwki z anochovis malosolne mlode ziemniaczki ze kefirem (albo lepiej ze zsiadlym mlekiem...) sledzia w smietanie z kawalkiem razowego chleba sushi krewetki czosnkowe pesto tiramisu szarlotke na cieplo z lodami ..... no i na koniec kawa parzona po arabski, w tygielku, z kardamonem... i potem spaaac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniela Re: Dam się posiekac za... IP: *.blueyonder.co.uk 29.04.03, 20:20 a u mnie to - rosolek z polskiej kury - polski chlebek z maselkiem - surowka z kiszonej kapusty - nalesniki z twarogiem - pierogi z owocami, kapusta i grzybami, ruskie - racuchy - polski schabowy i rolada slaska - golabki z sosem pomidorowym - bigos - sernik - polski paczek moglabym tak wymieniac bez konca pozdr - mlode ziemniaczki z koperkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Dam się posiekac za... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 01:36 A ja jem wszystko - o resztę się martwi żołądek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felinecaline Re: Dam się posiekac za... IP: *.dial.proxad.net 30.04.03, 09:04 Grasiczka cieleca - rzeczywiscie, jest to mniaMMMM- mniaMMMM, ale jakos nie znam przepisu na "cassoulet" z grasicy, wydaje mi sie to dosyc luzna "wariacja na temat". Rowniez dobre sa: .- grzanki z mozdzkiem - pierogi lub nalesniki z farszem z ...plucek i wracajac na francuskie podworko a raczej mokradlo: oczywiscie zabie udka a takze coquilles St Jacques ( skorupiaki - takie w "plisowanej" skorupce) Kiedys dala bym sie posiekac za ostrygi, ja je lubie dalej, ale niestety, tylko " z widzenia", bo one mnie "znielubily" i dostalam alergii. Wymuszaja na mnie rychle zwrocenie im wolnosci wkrotce po spozyciu. Mule sa dla mniebardziej wyrozumiale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmilla Re: Dam się posiekac za... IP: *.um.wroc.pl 05.05.03, 13:54 Gość portalu: M napisał(a): > A ja jem wszystko - o resztę się martwi żołądek. toteż my tu nie o nasze żołądki troskę wyrażamy, a o podniebienie ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś