Dodaj do ulubionych

makaron+twaróg?

11.03.07, 21:09
przypomniało mi się danie z dzieciństwa; pamietam, że był makaron z białym serem, chyba trochę cukru, nie wiem - skwarki? pamiętacie? jaki jest dokładny przepis?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: makaron+twaróg? 11.03.07, 21:16
      Ugotować makaron, tłusty twaróg rozgnieść widelcem, całość wymieszać posypując
      cukrem i dolewając śmietanę. Można dodać cynamon - cała filozofia.
      • asia261 Re: makaron+twaróg? 11.03.07, 21:19
        oki, dzieki:-)
        • Gość: EWa Re: makaron+twaróg? IP: *.CNet.Gawex.PL 11.03.07, 21:43
          Jest też wersja ze skwarkami. Myslałam, ze to niejadalne (pierwszy raz
          widziałam w stołówce), ale nie-całkiem smaczne1
    • illiterate Re: makaron+twaróg? 12.03.07, 00:12
      Takim makaronem karmili mnie kiedys u jednej gazdziny.
      Twarog, smietana, skwarki i smazona cebula. Duzo pieprzu. Chociaz brakowalo mi
      do tego natki, bylo boskie.
      • Gość: evro44 Re: makaron+twaróg? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 14:06
        biały ser + makaron na słodko = nawiększa ochyda z przeszłości.Taki zapychacz
        jak już nic nie było w lodówce.Do dziś się wzdrygam,ale młode pokolenie
        traktuje to jak odkrycie
        • illiterate Re: makaron+twaróg? 12.03.07, 14:36
          Toz autorka watku nie pisze o makaronie na slodko, ale na slono - po goralsku,
          z serem.
          • Gość: evro44 Re: makaron+twaróg? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 14:47
            autorka wątku wymieszała dwa rodzaje makaronu (cukier i skwarki), w jej wersji
            wyszłaby mega-ochyda
            • illiterate Re: makaron+twaróg? 12.03.07, 15:29
              A to akurat jest stary polski zwyczaj, zeby slodzic wszystko. Na koloniach
              podawali lekko slodzony i mocno solony serek ze szczypiorkiem, a w stolowce
              paste z jajek - tez doprawiana cukrem i sola. Ser z twarogiem lepszy jest
              oczywiscie bez cukru, ale co kto lubi.
              • ampolion Re: makaron+twaróg? 12.03.07, 16:13
                Stara zasada kulinarna: do potraw solonych dodaje się odrobinę cukru, do potraw
                słodzonych - odrobinę soli. Uwydatnia to smak potrawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka