asia261 11.03.07, 21:09 przypomniało mi się danie z dzieciństwa; pamietam, że był makaron z białym serem, chyba trochę cukru, nie wiem - skwarki? pamiętacie? jaki jest dokładny przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: makaron+twaróg? 11.03.07, 21:16 Ugotować makaron, tłusty twaróg rozgnieść widelcem, całość wymieszać posypując cukrem i dolewając śmietanę. Można dodać cynamon - cała filozofia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: makaron+twaróg? IP: *.CNet.Gawex.PL 11.03.07, 21:43 Jest też wersja ze skwarkami. Myslałam, ze to niejadalne (pierwszy raz widziałam w stołówce), ale nie-całkiem smaczne1 Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: makaron+twaróg? 12.03.07, 00:12 Takim makaronem karmili mnie kiedys u jednej gazdziny. Twarog, smietana, skwarki i smazona cebula. Duzo pieprzu. Chociaz brakowalo mi do tego natki, bylo boskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: makaron+twaróg? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 14:06 biały ser + makaron na słodko = nawiększa ochyda z przeszłości.Taki zapychacz jak już nic nie było w lodówce.Do dziś się wzdrygam,ale młode pokolenie traktuje to jak odkrycie Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: makaron+twaróg? 12.03.07, 14:36 Toz autorka watku nie pisze o makaronie na slodko, ale na slono - po goralsku, z serem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: makaron+twaróg? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 14:47 autorka wątku wymieszała dwa rodzaje makaronu (cukier i skwarki), w jej wersji wyszłaby mega-ochyda Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: makaron+twaróg? 12.03.07, 15:29 A to akurat jest stary polski zwyczaj, zeby slodzic wszystko. Na koloniach podawali lekko slodzony i mocno solony serek ze szczypiorkiem, a w stolowce paste z jajek - tez doprawiana cukrem i sola. Ser z twarogiem lepszy jest oczywiscie bez cukru, ale co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: makaron+twaróg? 12.03.07, 16:13 Stara zasada kulinarna: do potraw solonych dodaje się odrobinę cukru, do potraw słodzonych - odrobinę soli. Uwydatnia to smak potrawy. Odpowiedz Link Zgłoś