jerzymann 17.03.07, 20:18 Witam mam pytanie do mistrzów kuchni, jak smażyć polędwicę wołową, żeby nie wyszła gumowa a delikatna i średnio wysmażona? jak to zrobić żeby wyszło dobrze? z góry dzięki za rady pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nimeska Re: polędwiczki 17.03.07, 20:26 jerzymannie a jaka masz ta polędwiczkę ? wołową ? wieprzową ? cielęcą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: polędwiczki IP: *.pr.radom.net 17.03.07, 21:43 pyta o wołową. Natrzyj oliwką + przyprawy i odłoz na kilka minut. Potem na rozgrzany tłuszcz , obsmaż z każdej strony. Poledwice wołową smazy sie krotko a i tak jest miekka . To jest chyba najlepsza wersja na bardzo szybki obiad Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: polędwiczki 17.03.07, 21:58 jejku, przepraszam teraz sie doczytałam :( Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz-84 Re: polędwiczki 17.03.07, 22:22 spróbuj jeszcze natrzeć bardzo delikatnie musztardą tylkko przynajmnej półgodziny przed smażeniem to w tedy bedzie bardziej taka chrupka i najlepiej smaż na dobrej jakośći oliwie z oliwek. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: polędwiczki 17.03.07, 22:41 no i bardzo wazna jest sama sztuka smazenia, czy to patelnia zwylka czy grill :) Odpowiedz Link Zgłoś
jerzymann Re: polędwiczki 18.03.07, 07:03 no właśnie, na czym smażyć? mam zwykłą patelnię (tefal) ale jak by była potrzeba to sprawił bym sobie coś bardziej fachowego, oczywiście jeśli cośtakiego jest. słyszałem że są takie specjalne patelnie do polędwicy z rowkami, czy to prawda? i jak smażyć, jak dużo oliwy, jak mocna ma być rozgrzana patelnia? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f ta z rowkami to grillowa. I tak ją polecam do 18.03.07, 09:35 wszystkiego prawie:-) Ale każda patelnie pod poledewice musi byc bardzo mocno rozgrzana, bardzo. Oliwy mało, lub w ogóle bez, jesli marynowałeś mięso wcześniej. Smażysz szybko i mocno każdą stronę - chodzi szczegolnie w poledwicy żeby szybko zamknąć warstwę wierzchnią mięsa. Potem ewentulanie dosmazasz na mniejszym ogniu z kazdej strony - jesli chcesz bardziej wysmazone. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f aha, ja naleze do tych, co p.w doprawiaja na taler 18.03.07, 09:37 zu, chybaze konczysz ja kompletnie na patelni - zielony pieprz, ser plesniowy, soso wisniowy, itp... Odpowiedz Link Zgłoś
jerzymann Re: aha, ja naleze do tych, co p.w doprawiaja na 18.03.07, 11:51 dzięki za rady, raz próbowałem na zwykłej patelni, ale chyba za długo się smażyła bo wyszła taka guma, że nie dało się ugryźć :-)) bede dalej eksperymentował, tylko trochę mięska szkoda... :-( ale kiedyś wyjdzie jeszcze jedno pytanie: czy to prawda że nie można solić polędwicy przed smażeniem? czym można przyprawić? pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f dobra świeża polędwica - tylko piperz i sól. PO sm 18.03.07, 11:58 ażeniu. Sól po prostu powoduje wypływ soków, a my smażąc chcemy żeby one zostały w środku, a nie spaliły się i stwardniały, a środek bez soków zamienił się w wiórek. po 1 minucie, no 1,5 i już :-) Doprawiasz poźniej. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: dobra świeża polędwica - tylko piperz i sól. 18.03.07, 13:20 ja tez z tej samej szkoly ze solić i pieprzyc po ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: aha, ja naleze do tych, co p.w doprawiaja na 18.03.07, 14:42 Jesli wolisz nieco bardziej dosmażoną, to ja to robię tak: najpierw lekko obsmażam na patelni (jak wyżej), a następnie wsadzam na krótko do mikrofali. Wychodzi bezkrwista, mięciutka. Mikrofala chyba doprowadza mięso, wszelkie mięso, "od srodka". Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria z kuchni francuskiej 18.03.07, 16:56 Poledwice smazy sie jak befsztyki, przyrzadza sie na dwojaki sposob : 1/ Châteaubriand, mieso o grubosci sr. 3 cm., 2/ tournedos, mieso o grubosci sr. 2,5 cm, owiniete cienkim plasterkiem sloninki i zwiazane sznurkiem. W " Przewodniku kulinarnym " slawnego A. Escoffier, ktory odziedziczylam po francuskiej tesciowej, jest ponad dwa tuziny na przyrzadzanie tournedos, w tym slynne " tournedos à la Rossini z foie gras i truflami ". Oczywiscie, soli sie po usmazeniu. Aby zapobiec kurczeniu sie miesa w trakcie smazenia, zaleca sie naciac je nozem w kilku miejscach / na brzegach /. Ta operacja nie dotyczy tournedos. Przewracajac mieso nalezy uwazac, aby nie kluc widelcem, gdyz wyciekna soki i mieso bedzie twarde. Odpowiedz Link Zgłoś