Dodaj do ulubionych

co zrobić z warzywami z rosołu

• Gość: Efe Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: 213.218.116.* 22.03.07, 09:15
      zrob pasztet, mieso i warzywa zmiel trzy razy , dobrze dodac tez troche
      watrobki drobiowej, namoczona bulke, jajko i na godzine do pieca i jest pyszny
      pasztet
    • Gość: kasia Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.fdk.airbites.pl 22.03.07, 09:48
      przeczytałam jaki masz problem z warzywami z rosołu i poradzę ci ,
      przedewszystkim za długo gotujesz jarzyny, wrzuca sie jej dopiero w polowie
      gotowania rosołu, a póżniej jak już sa prawie miekkie wyjmujesz je i kroisz
      drobno jak na sałatke i jak lubisz możesz je podać z odrobiną majonezu jak
      normalna salatke względnie z oliwą i można według własnych upodobań dodać
      pokrojoną drobniutko cebulką troche soli i pieprzu no i masz pyszny dodatek
      do obiadu , smacnego życzę
    • Gość: kikiriki Re: mika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 10:03
      ja zawsze zjadam z rosołu pietruche,seler i por-marchewke zjada moja córeczka-
      ale mój mąż nie lubi warzyw z zupy-wiec jesli w talerzu z zupa są warzywa,to
      znaczy ze to moja zupa
      • Gość: anilah777 Re: mika IP: 83.168.106.* 24.03.07, 00:25
        można dokroić jaja, cebulę, ogórka kiszonego, kukurydze lub groszek zielony, majonez-sałatka gotowa
        • ffamousffatman Re: mika 26.03.07, 05:24
          z rosolu za mientkie sa warzywa, no i dlugo gotowane bez skorki oddaja caly charakter rosolowi
          salatka bedzie do niczego
          raczej jako wypelniacz do kotletow (nie musza byc samomiesne, to i nie musza byc samowegetarianskie) lub pszennych plackow (dosc plackow na slodko!) z kari (nie dodawac do sosu kari tylko do ciasta)
          albo
          albo zmiksowac je (warzywa), dodac do ciasta nalesnikowego, usmazone nalesniki pokroic jak domowy makaron i zjesc z rosolem
          o!
    • megasceptyk Po pierwsze, jakim cudem rozgotowujesz warzywa? 22.03.07, 10:26
      Jak można do tego doprowadzić? To niedopuszczalne!
      Ja zjadam warzywa z rosołu, bardzo to lubię.
    • tewie60 Farsz ! 22.03.07, 11:30
      1.Zmiel to razem z mięsem z rosołu, dopraw na ostro, przesmaż na patelni z
      cebulką i masz super farsz do naleśników, uszek, pierogów, pasztecików, albo po
      prostu na świeży chlebuś z masełkiem.

2. Zmiel razem z mięsem i gotowaną wątrobą, dopraw do smaku i upiecz sobie
      delikatny pasztet do chlebka dla całej rodzinki.

Pozdro!
      • ania_z_c Re: Farsz ! 22.03.07, 12:27
        ja tez tak robie; nalesniczki - palce lizac:)
        • Gość: Asia Re: Farsz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 00:36
          albo dodać jajko i trochę bułki tartej i upiec małe pulpeciki( można zrobić do
          tego sosik jaki się chce np.pomidorowy, grzybowy, ziołowy itp.) i już masz
          drugie danko. Ja robię pyszny pasztet, moja rodzina uwielbia.Smacznego
    • lemiel Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 12:55
      Rosół z liściem laurowym, majerankiem i koperkiem? A kolendra? Fuj.
      • Gość: emeryt Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 13:42
        liść laurowy i owszem,ale nie majeranek i nie kolendra. Wyłącznie
        koperek,zielona pietruszka i lubczyk. Ja tą zieleninę zamrażam w woreczkach.
        Potem wyjmuję gałązkę-dwie takie sztywne na blachę,kruszę w palcach i
        dosłownie kilkanaście sekund przegotowuję lub posypuję na talerzach.
        Padło tu kilka sformułowań dyskusyjnych. Jedno to długie gotowanie warzyw.
        Oczywiście nonsens z punktu racjonalności.Bo witaminy,bo rozpaćpanie itd.
        Jednak zupa jest kwintesencją smaków i smaczków,a te można uzyskać wyłącznie
        poprzez powolną wodną ekstrakcję tych smaków(w sumie zwykła chemia) w
        podwyższonej temperaturze i z towarzyszeniem tłuszczów. Jabłko można zjeść (i
        należy) na surowo,ale powidła jabłkowe uzyskuje się poprzez długą obróbkę
        cieplną. To samo z warzywami-chcemy- jemy na surowo,chcemy-krótko podgotowujemy
        w tłuszczu(jak Azjaci),no i wygotowujemy w rosole. Trzy metody,każda
        stosowana i KAŻDA DOBRA. Treść pytania była następująca- co zrobić z
        warzywami z ROSOŁU. Nie wiem jaki miałby smak rosół na bazie warzyw
        krótko obgotowanych. TO BY NIE BYŁ ROSÓŁ ,nawet nie zupa.
        No i spór następny- gotowanie mięsa. Obojętnie do jakiej wody wkładamy mięso
        efekt końcowy jest taki sam- rozkład tkanki przy ekstrakcji białek,enzymów
        i całej reszty. Te zabawy z mięsem mają na celu uzyskanie efektów wizualno-
        smakowych. Wrzucenie mięsa do wrzątku powoduje zamknięcie tkanek zewnętrznych
        ścięcie białek(denaturację). Soki zawarte w bryle mięsa dość długo
        pozostają w tym mięsie. Jeśli to jest efekt uzyskany przy smażeniu lub
        pieczeniu- mięso pozostaje wewnątrz krwiste,o posmaku mięsa surowego,lub co
        najwyżej lekko,delikatnie ugotowanego.Do mięsa nie przechodzą smaki ze
        składników dodatkowych. Mięso gotowane w rosole praktycznie wygotowuje sie
        do ostatnich wewnętrznych tkanek .Nie ma więc znaczenia czy do zimnej czy do
        wrzątku wkładamy składniki na rosół.Ma to jedynie znaczenie przy efektach
        wizualnych i to na początku gotowania rosołu. Powstaje lub nie powstaje tzw
        szum i lekka zawiesina. Ona i tak powstanie bo to przecież zdenaturowane
        białka zawarte w sokach tkankowych. Nie ma co sobie zawracać głowę przy
        nastawianiu rosołu. Najważniejsze by ekstrakcja składników zawartych w
        mięsach i warzywach była powolna,bo tu chodzi o smak i zapach rosołu.
        No i ten rosołek Babci. Nie wiem- każdy miał SWOJĄ BABCIĘ I SWÓJ ROSOŁEK.
        Mnie smakuje każdy MÓJ rosół,ale ja patrzyłem i Babciom i Mamie na ręce jak
        rosoły nastawiały.
        • megasceptyk Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 15:14
          Wszystko prawda. W przypadku baaardzo długiego gotowania (rosół) mięso w końcu odda smak nawet jeśli było wrzucone na wrzątek. Ale u licha nie można tak samo długo gotować warzyw, po pół godzinie można je spokojnie wyjąć albo wrzucić na pół godziny przed końcem. Cebulę jeśli ktoś dodaje można dodać wcześnej bo dłużej się gotuje (łupinka nada kolor).
          • Gość: emeryt Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 16:02
            absolutnie racja,ale ja pisałem,że warzywa daję w połowie czasu gotowania
            mięsa. Można dawać cebule w umytej łupinie,ale rosół nabiera koloru od
            tłuszczu,karotenu. Łupiny z cebuli gotowane, uzyskują barwę ciemnobrunatną.
            Z tym długim gotowaniem coś jest na rzeczy. Wiele osób zna smak pieczonego
            prosięcia- okazuje się,ze najsmaczniejsze mięso jest z prosiaka pieczonego
            w piecu chlebowym . Po ostatnim wypieku chleba wkłada się prosiaka i już bez
            podgrzewania pieca,tylko w tzw stygnącym piecu prosiak piecze sie prawie
            całą noc,a po upieczeniu można zjadać go prawie z kośćmi. Ja tez wolę piec
            mięsa w niższych temperaturach,a dłużej. Są bardziej kruche,aromatyczne.
            Długo gotuję np krupnik na podrobach. Wolniutko, najpierw z warzywami
            rozklejam grubą kaszę(pęczak) z garśćią drobniutkiej
            fasoli(perłówki),potem dodaję podroby( praktycznie skrzydełka,szyjki z
            kury)typowych podrobów nie daję-co najwyżej serce. Potem dodaję całe,obrane
            ziemniaki. Całość wolniutko gotuje się,smaki przechodzą się wzajemnie,a jak
            ziemniaki już się rozlatują- dodaję zieleninę,majeranek (lub lepiej zioła
            prowansalskie) i śmietanę 30tkę,aż krupnik będzie biały.Można dodać dwa trzy
            suszone grzyby(opieńki) lub proszek z suszonych grzybów.Z zieleniny
            koperek,lubczyk i pietruszka.
            Oczywiście krupnik można ugotować w kilkadziesiąt minut,użyć drobnej
            kaszy,ziemniaki w kostkę,bulion z kostki. Jednak co to będzie za zupa?. Cóż
            szkodzi popróbować wg moich metod?
            • megasceptyk Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 18:05
              Metody dobre, sam robię podobnie. Zupę też zawsze gotuję powoli, nie ma sensu inaczej. Ta skrupulatność przypomina mi kuchnię mojej babci ze strony ojca.
            • pos3gacz Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 21:26
              Panie emeryt -wytłumacz Pan dlaczego opieńki a nie podrzybek lub borowik.Ja
              wiem,a dla pozostałych to ciekawostka.
        • pos3gacz Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 21:19
          Panie emeryt,domyślam się ,że z zawodu kucharz.Po starej dobrej szkole,a nie to
          co ci dzisiaj.Bazują na półproduktach i mrożonkach.
    • Gość: barwal Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.zep.com.pl 22.03.07, 13:23
      zgodnie z gotowaniem wg 5 smaków warzywa dodaję sie około 45-60 minut przed
      końcem gotowania rosołu. Są nie rozgotowane i przeznaczam je na sałatkę.
      Sałatkę robię również wg 5 smaków i jest bardzo dobra.
      • tazega Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 14:46
        A ja miksuję warzywa i następnego dnia - dolewajac przecier - robie z rosołu
        pomidorową. Praca zadna, a pyszne i zdrowe.
        pozdr
    • Gość: emeryt Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 16:06
      my nie mamy problemów. To Ty i kilkoro innych forumowiczów ma problemy.My się
      dzielimy wiedzą,doświadczeniem.My się delektujemy,my lubimy smaczne jedzenie i
      wiemy jak je robić. To co tu piszemy to doświadczenie wielu lat. To wiedza
      przekazywana przez nasze babcie,a kto gotował smaczniej niż one?
    • biber Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 17:31
      Najlepszym sposobem jest... posiadanie psa :)
      Mój bardzo chętnie wcina warzywa z rosołu razem z mięskiem i ryżem. Jedna uwaga
      rosół solę i pieprzę po wyjęciu warzyw.
    • Gość: Jogo Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 19:12
      Zjeść warzywa. Rosół wylać. W warzywach zapewne, mimo gotowania, zostało jeszcze
      nieco minerałów i witamin - więc jeszcze się nadają do zjedzenia. Płyn zwany
      rosołem, to w zasadzie, rozcieńczony klej stolarski - obciążenie dla organizmu
      -radzę wylać.
    • Gość: piapia Pytanie...... IP: *.interna2.uj.edu.pl 22.03.07, 19:19
      faantastyczna dyskusja... ja dopiero zaczynam ekspreymenty (choc rosol to
      eksperymentem nazwac nie mozna) kulinarne, wiec prosze o rade... jakie czesci
      (elementy z kurczaka he,... he...) kury, kurczaka lub innego zwierza powinny
      obowiazkowo znalezc sie w rosole, a jakie nie? Na przyklad skóra???? brrrrr.
      • Gość: emeryt Re: Pytanie...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 20:16
        rosoły i buliony robi się z wszystkiego(jarzyn,mięsa,grzybów),ale to co
        najbardziej nam smakuje to rosół mieszany z kury i wołowiny. Ja daję pół kury i
        dwa-trzy antrykoty. Ta proporcja najbardziej mi pasuje. Można dawać kości
        wołowe,można dawać pręgę wołową,ale po co? Zbyt dużo łoju w rosole zabija
        jego klasyczny smaczek.To co jest na dwóch trzech kawałkach antrykotu w
        zupełności wystarcza.Mnie zależy na dobrym smaku i te proporcje to mi
        gwarantują.Połówkę kury daję w całości,ale wykrawam kuper i wywalam
        wszystkie wnętrzności. Na kurze nie ma prawa być nic czerwonego(podroby)Skóra
        zostaje,ale dokładnie ją oczyszczam z tzw pypci. Mięso używam świeże. Z
        mrożonego już mi rosół smaczny nie wychodzi. Potem,po ugotowaniu wywalam
        wszystkie kości,tłuszcz,ścięgna,chrząstki,skórę. Do farszu idzie wyłącznie
        czyste mięso
        • Gość: piapia Re: Pytanie...... IP: *.ghnet.pl 22.03.07, 20:58
          dziekuje za rade. wiedzą o rosolach to emeryt imponuje, ugotuje wg wskazowek i
          podziele sie wrazeniami (jak temet bedzie jeszcze w niedziele aktualny). Choc
          dodanie polowy kury ze skora (aaaaa!!!) przyprawia mnie o dreszcze, tzn
          pypcie :) No i te kilka godzin gotowania, coz trzeba sie uzbroic...
    • wampirius Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 20:18
      gotować krócej żeby się nie rozpadało, to wtedy można zjeść z rosołem,
      ewentualnie zrobić farsz i wsadzić do pasztecików, ewentualnie jakiegoś mięsa
    • ampolion Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 21:50
      A co zrobić z rosołem z warzyw?
    • Gość: emeryt Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 22:26
      Dalibóg nie mam pojęcia o co chodzi z tymi opieńkami. One jako suszone
      naprawdę są smaczniejsze-prostuję- bardziej aromatyczne niż grzyby
      szlachetne. Myślę,że w tych szlachetnych liczy się miąższ,który jest
      smaczniejszy,natomiast biedny opieniek,taka chudzinka nafaszerowany jest
      zapachami lasu,podłoża i słońca-przez co jest bardziej aromatyczny,bardziej
      pachnący tak grzybowo.Poza tym daje się lepiej wysuszyć, a nawet zetrzeć
      na proszek.Jednak całej prawdy nie znam. Co do intensywności gotowania- padło
      tu sformułowanie,że intensywne wrzenie wypłukuje pozostałości
      poubojowe,a to zanieczyszcza wywar.
      Myślę,że jednak w grę wchodzi tu chemia,a raczej biochemia. Mięso to
      mieszanina aminokwasów,białek,enzymów,kwasów ,minerałów,wody i połowy Tablicy
      Mendelejewa.Ekstrakcja tego wszystkiego to czysty kocioł czarownicy. Niektóre
      związki rozkładaja się w wysokich temperaturach na mało przyjemne
      składniki.Wystarczy spalić mięso,przypalić tłuszcz czy nawet warzywa. TO PO
      PROSTU ŚMIERDZI. Niby te same składniki-mięso,tłuszcz,woda,temperatura,a
      śmierdzi i do jedzenia nie nadaje się.Obniżysz temperaturę -już wychodzi
      smaczny pachnący kotlecik. Lata doświadczeń naszych babć tak dobrały
      proporcje,że kawałek mięsa,woda,przyprawy i warzywa dają smaczny produkt.
      Samo mięso jest produktem poubojowym. Jak jest zanieczyszczone to po prostu
      je myję,albo wywalam. Ma być czyste,swoiście pachnące.
      Nie ma znaczenia czy kura jest porcjowana czy cała. Nie wpływa to tez na smak
      potrawy czy efekt końcowy.Kura ma być czysta,bez pypci ,krwi i podrobów.
      Takie wolne gotowanie,a raczej pyrkotanie to w zasadzie ekstrakcja w
      podwyższonej temperaturze.Niektóre aminokwasy czy białka przechodzą do wywaru
      bez dodatkowego rozkładu i być może z tego jest taki fajny smak.
      Rosół można też zagęścić,a w zasadzie nie rosół tylko bulion. Zagęszczanie
      samego rosołu spowoduje zdecydowane zwiększenie ilości tłuszczu i rzecz
      staje się mniej przyjemna. Sam bulion można powoli na wolnym ogniu
      odparowywać. Staje się coraz bardziej zawiesisty,a po ostygnięciu zamienia
      się w galaretkę. Można to przełożyć do pojemnika ,a nawet mocniejszego
      woreczka polipropylenowego (nie polietylenowego),zamknąć i zamrozić.Potem
      wyciągać,rozmrażać i stosować jako bazę do zup. Jednak rosołu z tego już
      się nie zrobi . Z tego co wiem polietylen wchodzi w reakcje z tłuszczami
      zawartymi w potrawach.Powstają szkodliwe dla zdrowia związki.Polipropylen to
      tworzywo szeleszczące,bardziej sztywne(robią z niego strzykawki jednorazówki).
      On jest ponoć zdrowszy bo nie wchodzi w reakcje z tłuszczami. Woreczki
      polietylenowe są miękkie,takie bardziej "gumowe". Nie powinny mieć kontaktu
      z żywnością.
      I na koniec-nie jestem kucharzem,nie jestem teoretykiem od żywności. Jestem
      amatorem gotowania i smacznego jedzenia.Poza tym lubię wiedzieć. Słucham
      wszystkich którzy "wiedzą",bo jak inaczej uczyć się?
      • ikaria3 Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 23:47
        Panie Emerycie. Ja gotuję rosół dokładnie tak jak Pan. Jestem fanka rosółu i jak
        nie zjem go w przynajmniej raz na tydzień, to jestem chora i mnie ssie :-)Gdzieś
        kiedyś czytałam, że rosół uzależnia :-)
        Tylko mam jeden problem, gdzie dostać taką prawdziwą wiejską kurę w Warszawie,
        żeby mięso było przebadane?
        Pozdrawiam
        • Gość: emeryt Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 09:19
          To jest problem,taka wiejska kura,albo po prostu kura.Sklepy zapchane
          trociniastymi kurczakami, po których niczego dobrego już nie można się spodziewać.
          Jednak bywają sklepy,które skądś te kury biorą.Ja mieszkam daleko od
          Warszawy,wieś toto tez nie jest i tez ten sam problem.Żona gdzieś wynajduje
          te kury bo sprzedawcy sprzedają je oddzielnie i traktują je jako
          kłopot.Uzależnienie od rosołu jest szlachetnym uzależnieniem. To rodzaj
          buntu i niezgody na ten plastikowy świat wokół nas. Pozdrawiam również
          • Gość: agnieszka Do Pana emeryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 21:05
            Bardzo podobają mi się Pana wypowiedzi :-)
            Sympatyczne, konkretne, oparte na doświadczeniu. Często czytam forum Kuchnia,
            ale nigdy wcześniej Pana tu nie spotkałam.
            Proszę udzielać się częściej! Naprawdę miło poczytać :-)
    • Gość: wacuś Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 23:49
      Niunia! Warzywka z rosolku zjada się zaraz po wyjęciu z gara! Z mięska robi się
      sztukę mięsa ze sosem chrzanowym i kartofelkamy, i po takim obiadku chce się
      żyć!!!!!!!Spróbuj!!!!!!!!!
    • mamila55 Re: co zrobić z warzywami z rosołu 23.03.07, 01:23
      Ja zawsze robie salatke warzywna. Jest doskonala.
    • grenzik Re: co zrobić z warzywami z rosołu 23.03.07, 14:42
      Razem z mięskiem zmielić, przyprawić, nadziewać naleśniki. ALBO mięso z
      niewielką ilością warzyw zmielić, dodać np. orzechy (niewiele) i upiec pasztet :)
    • kwiatek_leona Ziemniaki puree 24.03.07, 04:07
      Utlucz marchewke, pietruszke i seler razem z ziemniakami w odpowiadajacych Ci
      proporcjach smakowych.
    • Gość: mamap Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.aster.pl 24.03.07, 07:01
      Wyrzucic! nic w nich nie zostalo. Do potraw-zapiekanek uzywac warzyw
      mrozonych,maja duzo wartosci.Albo z puszki. Robie z gotowanego miesa indyka
      zapiekanki rozne z pieczarkami,kukurydza i groszkiem z puszki na bazie ryzu.Z
      oregano lub curry. Brokuly zapiekane z pomidorami-bazylia, plasterkami szynki,
      moze byc parowkowa.Ryba gotowana lub zapiekana z warzywami mrozonymi, warzywa
      mieszane z curry. Pelno mozliwosci.
      • ffamousffatman Re: co zrobić z warzywami z rosołu 26.03.07, 06:13
        nie da sie powiedziec, ze warzywa oddaly cala dobroc do rosolu i wyrzucic, bo jeszcze balast, balast jest potrzebny
    • Gość: hk Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.cable.wsm.wielun.pl 25.03.07, 12:39
      Mogę udzielić jednej dobrej rady. Warzywa wkładać do rosołu dużo później niż
      mięso. Wtedy nie będziesz miała rozpadających się warzyw tylko takie w sam raz.
      Można z nich zrobić np. sałatkę warzywną dodając odpowiedni sos.
    • twistem Wyrzucić 26.03.07, 11:44
      albo zmiksować , dodać oliwy, kurkumy i jest sos warzywny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka