Gość: Efe Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: 213.218.116.* 22.03.07, 09:15 zrob pasztet, mieso i warzywa zmiel trzy razy , dobrze dodac tez troche watrobki drobiowej, namoczona bulke, jajko i na godzine do pieca i jest pyszny pasztet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.fdk.airbites.pl 22.03.07, 09:48 przeczytałam jaki masz problem z warzywami z rosołu i poradzę ci , przedewszystkim za długo gotujesz jarzyny, wrzuca sie jej dopiero w polowie gotowania rosołu, a póżniej jak już sa prawie miekkie wyjmujesz je i kroisz drobno jak na sałatke i jak lubisz możesz je podać z odrobiną majonezu jak normalna salatke względnie z oliwą i można według własnych upodobań dodać pokrojoną drobniutko cebulką troche soli i pieprzu no i masz pyszny dodatek do obiadu , smacnego życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kikiriki Re: mika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 10:03 ja zawsze zjadam z rosołu pietruche,seler i por-marchewke zjada moja córeczka- ale mój mąż nie lubi warzyw z zupy-wiec jesli w talerzu z zupa są warzywa,to znaczy ze to moja zupa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anilah777 Re: mika IP: 83.168.106.* 24.03.07, 00:25 można dokroić jaja, cebulę, ogórka kiszonego, kukurydze lub groszek zielony, majonez-sałatka gotowa Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: mika 26.03.07, 05:24 z rosolu za mientkie sa warzywa, no i dlugo gotowane bez skorki oddaja caly charakter rosolowi salatka bedzie do niczego raczej jako wypelniacz do kotletow (nie musza byc samomiesne, to i nie musza byc samowegetarianskie) lub pszennych plackow (dosc plackow na slodko!) z kari (nie dodawac do sosu kari tylko do ciasta) albo albo zmiksowac je (warzywa), dodac do ciasta nalesnikowego, usmazone nalesniki pokroic jak domowy makaron i zjesc z rosolem o! Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Po pierwsze, jakim cudem rozgotowujesz warzywa? 22.03.07, 10:26 Jak można do tego doprowadzić? To niedopuszczalne! Ja zjadam warzywa z rosołu, bardzo to lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
tewie60 Farsz ! 22.03.07, 11:30 1.Zmiel to razem z mięsem z rosołu, dopraw na ostro, przesmaż na patelni z cebulką i masz super farsz do naleśników, uszek, pierogów, pasztecików, albo po prostu na świeży chlebuś z masełkiem. 2. Zmiel razem z mięsem i gotowaną wątrobą, dopraw do smaku i upiecz sobie delikatny pasztet do chlebka dla całej rodzinki. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_c Re: Farsz ! 22.03.07, 12:27 ja tez tak robie; nalesniczki - palce lizac:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Farsz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 00:36 albo dodać jajko i trochę bułki tartej i upiec małe pulpeciki( można zrobić do tego sosik jaki się chce np.pomidorowy, grzybowy, ziołowy itp.) i już masz drugie danko. Ja robię pyszny pasztet, moja rodzina uwielbia.Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
lemiel Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 12:55 Rosół z liściem laurowym, majerankiem i koperkiem? A kolendra? Fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 13:42 liść laurowy i owszem,ale nie majeranek i nie kolendra. Wyłącznie koperek,zielona pietruszka i lubczyk. Ja tą zieleninę zamrażam w woreczkach. Potem wyjmuję gałązkę-dwie takie sztywne na blachę,kruszę w palcach i dosłownie kilkanaście sekund przegotowuję lub posypuję na talerzach. Padło tu kilka sformułowań dyskusyjnych. Jedno to długie gotowanie warzyw. Oczywiście nonsens z punktu racjonalności.Bo witaminy,bo rozpaćpanie itd. Jednak zupa jest kwintesencją smaków i smaczków,a te można uzyskać wyłącznie poprzez powolną wodną ekstrakcję tych smaków(w sumie zwykła chemia) w podwyższonej temperaturze i z towarzyszeniem tłuszczów. Jabłko można zjeść (i należy) na surowo,ale powidła jabłkowe uzyskuje się poprzez długą obróbkę cieplną. To samo z warzywami-chcemy- jemy na surowo,chcemy-krótko podgotowujemy w tłuszczu(jak Azjaci),no i wygotowujemy w rosole. Trzy metody,każda stosowana i KAŻDA DOBRA. Treść pytania była następująca- co zrobić z warzywami z ROSOŁU. Nie wiem jaki miałby smak rosół na bazie warzyw krótko obgotowanych. TO BY NIE BYŁ ROSÓŁ ,nawet nie zupa. No i spór następny- gotowanie mięsa. Obojętnie do jakiej wody wkładamy mięso efekt końcowy jest taki sam- rozkład tkanki przy ekstrakcji białek,enzymów i całej reszty. Te zabawy z mięsem mają na celu uzyskanie efektów wizualno- smakowych. Wrzucenie mięsa do wrzątku powoduje zamknięcie tkanek zewnętrznych ścięcie białek(denaturację). Soki zawarte w bryle mięsa dość długo pozostają w tym mięsie. Jeśli to jest efekt uzyskany przy smażeniu lub pieczeniu- mięso pozostaje wewnątrz krwiste,o posmaku mięsa surowego,lub co najwyżej lekko,delikatnie ugotowanego.Do mięsa nie przechodzą smaki ze składników dodatkowych. Mięso gotowane w rosole praktycznie wygotowuje sie do ostatnich wewnętrznych tkanek .Nie ma więc znaczenia czy do zimnej czy do wrzątku wkładamy składniki na rosół.Ma to jedynie znaczenie przy efektach wizualnych i to na początku gotowania rosołu. Powstaje lub nie powstaje tzw szum i lekka zawiesina. Ona i tak powstanie bo to przecież zdenaturowane białka zawarte w sokach tkankowych. Nie ma co sobie zawracać głowę przy nastawianiu rosołu. Najważniejsze by ekstrakcja składników zawartych w mięsach i warzywach była powolna,bo tu chodzi o smak i zapach rosołu. No i ten rosołek Babci. Nie wiem- każdy miał SWOJĄ BABCIĘ I SWÓJ ROSOŁEK. Mnie smakuje każdy MÓJ rosół,ale ja patrzyłem i Babciom i Mamie na ręce jak rosoły nastawiały. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 15:14 Wszystko prawda. W przypadku baaardzo długiego gotowania (rosół) mięso w końcu odda smak nawet jeśli było wrzucone na wrzątek. Ale u licha nie można tak samo długo gotować warzyw, po pół godzinie można je spokojnie wyjąć albo wrzucić na pół godziny przed końcem. Cebulę jeśli ktoś dodaje można dodać wcześnej bo dłużej się gotuje (łupinka nada kolor). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 16:02 absolutnie racja,ale ja pisałem,że warzywa daję w połowie czasu gotowania mięsa. Można dawać cebule w umytej łupinie,ale rosół nabiera koloru od tłuszczu,karotenu. Łupiny z cebuli gotowane, uzyskują barwę ciemnobrunatną. Z tym długim gotowaniem coś jest na rzeczy. Wiele osób zna smak pieczonego prosięcia- okazuje się,ze najsmaczniejsze mięso jest z prosiaka pieczonego w piecu chlebowym . Po ostatnim wypieku chleba wkłada się prosiaka i już bez podgrzewania pieca,tylko w tzw stygnącym piecu prosiak piecze sie prawie całą noc,a po upieczeniu można zjadać go prawie z kośćmi. Ja tez wolę piec mięsa w niższych temperaturach,a dłużej. Są bardziej kruche,aromatyczne. Długo gotuję np krupnik na podrobach. Wolniutko, najpierw z warzywami rozklejam grubą kaszę(pęczak) z garśćią drobniutkiej fasoli(perłówki),potem dodaję podroby( praktycznie skrzydełka,szyjki z kury)typowych podrobów nie daję-co najwyżej serce. Potem dodaję całe,obrane ziemniaki. Całość wolniutko gotuje się,smaki przechodzą się wzajemnie,a jak ziemniaki już się rozlatują- dodaję zieleninę,majeranek (lub lepiej zioła prowansalskie) i śmietanę 30tkę,aż krupnik będzie biały.Można dodać dwa trzy suszone grzyby(opieńki) lub proszek z suszonych grzybów.Z zieleniny koperek,lubczyk i pietruszka. Oczywiście krupnik można ugotować w kilkadziesiąt minut,użyć drobnej kaszy,ziemniaki w kostkę,bulion z kostki. Jednak co to będzie za zupa?. Cóż szkodzi popróbować wg moich metod? Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 18:05 Metody dobre, sam robię podobnie. Zupę też zawsze gotuję powoli, nie ma sensu inaczej. Ta skrupulatność przypomina mi kuchnię mojej babci ze strony ojca. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 21:26 Panie emeryt -wytłumacz Pan dlaczego opieńki a nie podrzybek lub borowik.Ja wiem,a dla pozostałych to ciekawostka. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 21:19 Panie emeryt,domyślam się ,że z zawodu kucharz.Po starej dobrej szkole,a nie to co ci dzisiaj.Bazują na półproduktach i mrożonkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barwal Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.zep.com.pl 22.03.07, 13:23 zgodnie z gotowaniem wg 5 smaków warzywa dodaję sie około 45-60 minut przed końcem gotowania rosołu. Są nie rozgotowane i przeznaczam je na sałatkę. Sałatkę robię również wg 5 smaków i jest bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
tazega Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 14:46 A ja miksuję warzywa i następnego dnia - dolewajac przecier - robie z rosołu pomidorową. Praca zadna, a pyszne i zdrowe. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 16:06 my nie mamy problemów. To Ty i kilkoro innych forumowiczów ma problemy.My się dzielimy wiedzą,doświadczeniem.My się delektujemy,my lubimy smaczne jedzenie i wiemy jak je robić. To co tu piszemy to doświadczenie wielu lat. To wiedza przekazywana przez nasze babcie,a kto gotował smaczniej niż one? Odpowiedz Link Zgłoś
biber Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 17:31 Najlepszym sposobem jest... posiadanie psa :) Mój bardzo chętnie wcina warzywa z rosołu razem z mięskiem i ryżem. Jedna uwaga rosół solę i pieprzę po wyjęciu warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jogo Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 19:12 Zjeść warzywa. Rosół wylać. W warzywach zapewne, mimo gotowania, zostało jeszcze nieco minerałów i witamin - więc jeszcze się nadają do zjedzenia. Płyn zwany rosołem, to w zasadzie, rozcieńczony klej stolarski - obciążenie dla organizmu -radzę wylać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piapia Pytanie...... IP: *.interna2.uj.edu.pl 22.03.07, 19:19 faantastyczna dyskusja... ja dopiero zaczynam ekspreymenty (choc rosol to eksperymentem nazwac nie mozna) kulinarne, wiec prosze o rade... jakie czesci (elementy z kurczaka he,... he...) kury, kurczaka lub innego zwierza powinny obowiazkowo znalezc sie w rosole, a jakie nie? Na przyklad skóra???? brrrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Pytanie...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 20:16 rosoły i buliony robi się z wszystkiego(jarzyn,mięsa,grzybów),ale to co najbardziej nam smakuje to rosół mieszany z kury i wołowiny. Ja daję pół kury i dwa-trzy antrykoty. Ta proporcja najbardziej mi pasuje. Można dawać kości wołowe,można dawać pręgę wołową,ale po co? Zbyt dużo łoju w rosole zabija jego klasyczny smaczek.To co jest na dwóch trzech kawałkach antrykotu w zupełności wystarcza.Mnie zależy na dobrym smaku i te proporcje to mi gwarantują.Połówkę kury daję w całości,ale wykrawam kuper i wywalam wszystkie wnętrzności. Na kurze nie ma prawa być nic czerwonego(podroby)Skóra zostaje,ale dokładnie ją oczyszczam z tzw pypci. Mięso używam świeże. Z mrożonego już mi rosół smaczny nie wychodzi. Potem,po ugotowaniu wywalam wszystkie kości,tłuszcz,ścięgna,chrząstki,skórę. Do farszu idzie wyłącznie czyste mięso Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piapia Re: Pytanie...... IP: *.ghnet.pl 22.03.07, 20:58 dziekuje za rade. wiedzą o rosolach to emeryt imponuje, ugotuje wg wskazowek i podziele sie wrazeniami (jak temet bedzie jeszcze w niedziele aktualny). Choc dodanie polowy kury ze skora (aaaaa!!!) przyprawia mnie o dreszcze, tzn pypcie :) No i te kilka godzin gotowania, coz trzeba sie uzbroic... Odpowiedz Link Zgłoś
wampirius Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 20:18 gotować krócej żeby się nie rozpadało, to wtedy można zjeść z rosołem, ewentualnie zrobić farsz i wsadzić do pasztecików, ewentualnie jakiegoś mięsa Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 21:50 A co zrobić z rosołem z warzyw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 22:26 Dalibóg nie mam pojęcia o co chodzi z tymi opieńkami. One jako suszone naprawdę są smaczniejsze-prostuję- bardziej aromatyczne niż grzyby szlachetne. Myślę,że w tych szlachetnych liczy się miąższ,który jest smaczniejszy,natomiast biedny opieniek,taka chudzinka nafaszerowany jest zapachami lasu,podłoża i słońca-przez co jest bardziej aromatyczny,bardziej pachnący tak grzybowo.Poza tym daje się lepiej wysuszyć, a nawet zetrzeć na proszek.Jednak całej prawdy nie znam. Co do intensywności gotowania- padło tu sformułowanie,że intensywne wrzenie wypłukuje pozostałości poubojowe,a to zanieczyszcza wywar. Myślę,że jednak w grę wchodzi tu chemia,a raczej biochemia. Mięso to mieszanina aminokwasów,białek,enzymów,kwasów ,minerałów,wody i połowy Tablicy Mendelejewa.Ekstrakcja tego wszystkiego to czysty kocioł czarownicy. Niektóre związki rozkładaja się w wysokich temperaturach na mało przyjemne składniki.Wystarczy spalić mięso,przypalić tłuszcz czy nawet warzywa. TO PO PROSTU ŚMIERDZI. Niby te same składniki-mięso,tłuszcz,woda,temperatura,a śmierdzi i do jedzenia nie nadaje się.Obniżysz temperaturę -już wychodzi smaczny pachnący kotlecik. Lata doświadczeń naszych babć tak dobrały proporcje,że kawałek mięsa,woda,przyprawy i warzywa dają smaczny produkt. Samo mięso jest produktem poubojowym. Jak jest zanieczyszczone to po prostu je myję,albo wywalam. Ma być czyste,swoiście pachnące. Nie ma znaczenia czy kura jest porcjowana czy cała. Nie wpływa to tez na smak potrawy czy efekt końcowy.Kura ma być czysta,bez pypci ,krwi i podrobów. Takie wolne gotowanie,a raczej pyrkotanie to w zasadzie ekstrakcja w podwyższonej temperaturze.Niektóre aminokwasy czy białka przechodzą do wywaru bez dodatkowego rozkładu i być może z tego jest taki fajny smak. Rosół można też zagęścić,a w zasadzie nie rosół tylko bulion. Zagęszczanie samego rosołu spowoduje zdecydowane zwiększenie ilości tłuszczu i rzecz staje się mniej przyjemna. Sam bulion można powoli na wolnym ogniu odparowywać. Staje się coraz bardziej zawiesisty,a po ostygnięciu zamienia się w galaretkę. Można to przełożyć do pojemnika ,a nawet mocniejszego woreczka polipropylenowego (nie polietylenowego),zamknąć i zamrozić.Potem wyciągać,rozmrażać i stosować jako bazę do zup. Jednak rosołu z tego już się nie zrobi . Z tego co wiem polietylen wchodzi w reakcje z tłuszczami zawartymi w potrawach.Powstają szkodliwe dla zdrowia związki.Polipropylen to tworzywo szeleszczące,bardziej sztywne(robią z niego strzykawki jednorazówki). On jest ponoć zdrowszy bo nie wchodzi w reakcje z tłuszczami. Woreczki polietylenowe są miękkie,takie bardziej "gumowe". Nie powinny mieć kontaktu z żywnością. I na koniec-nie jestem kucharzem,nie jestem teoretykiem od żywności. Jestem amatorem gotowania i smacznego jedzenia.Poza tym lubię wiedzieć. Słucham wszystkich którzy "wiedzą",bo jak inaczej uczyć się? Odpowiedz Link Zgłoś
ikaria3 Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 23:47 Panie Emerycie. Ja gotuję rosół dokładnie tak jak Pan. Jestem fanka rosółu i jak nie zjem go w przynajmniej raz na tydzień, to jestem chora i mnie ssie :-)Gdzieś kiedyś czytałam, że rosół uzależnia :-) Tylko mam jeden problem, gdzie dostać taką prawdziwą wiejską kurę w Warszawie, żeby mięso było przebadane? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 09:19 To jest problem,taka wiejska kura,albo po prostu kura.Sklepy zapchane trociniastymi kurczakami, po których niczego dobrego już nie można się spodziewać. Jednak bywają sklepy,które skądś te kury biorą.Ja mieszkam daleko od Warszawy,wieś toto tez nie jest i tez ten sam problem.Żona gdzieś wynajduje te kury bo sprzedawcy sprzedają je oddzielnie i traktują je jako kłopot.Uzależnienie od rosołu jest szlachetnym uzależnieniem. To rodzaj buntu i niezgody na ten plastikowy świat wokół nas. Pozdrawiam również Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Do Pana emeryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 21:05 Bardzo podobają mi się Pana wypowiedzi :-) Sympatyczne, konkretne, oparte na doświadczeniu. Często czytam forum Kuchnia, ale nigdy wcześniej Pana tu nie spotkałam. Proszę udzielać się częściej! Naprawdę miło poczytać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacuś Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 23:49 Niunia! Warzywka z rosolku zjada się zaraz po wyjęciu z gara! Z mięska robi się sztukę mięsa ze sosem chrzanowym i kartofelkamy, i po takim obiadku chce się żyć!!!!!!!Spróbuj!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamila55 Re: co zrobić z warzywami z rosołu 23.03.07, 01:23 Ja zawsze robie salatke warzywna. Jest doskonala. Odpowiedz Link Zgłoś
grenzik Re: co zrobić z warzywami z rosołu 23.03.07, 14:42 Razem z mięskiem zmielić, przyprawić, nadziewać naleśniki. ALBO mięso z niewielką ilością warzyw zmielić, dodać np. orzechy (niewiele) i upiec pasztet :) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Ziemniaki puree 24.03.07, 04:07 Utlucz marchewke, pietruszke i seler razem z ziemniakami w odpowiadajacych Ci proporcjach smakowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamap Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.aster.pl 24.03.07, 07:01 Wyrzucic! nic w nich nie zostalo. Do potraw-zapiekanek uzywac warzyw mrozonych,maja duzo wartosci.Albo z puszki. Robie z gotowanego miesa indyka zapiekanki rozne z pieczarkami,kukurydza i groszkiem z puszki na bazie ryzu.Z oregano lub curry. Brokuly zapiekane z pomidorami-bazylia, plasterkami szynki, moze byc parowkowa.Ryba gotowana lub zapiekana z warzywami mrozonymi, warzywa mieszane z curry. Pelno mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: co zrobić z warzywami z rosołu 26.03.07, 06:13 nie da sie powiedziec, ze warzywa oddaly cala dobroc do rosolu i wyrzucic, bo jeszcze balast, balast jest potrzebny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hk Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.cable.wsm.wielun.pl 25.03.07, 12:39 Mogę udzielić jednej dobrej rady. Warzywa wkładać do rosołu dużo później niż mięso. Wtedy nie będziesz miała rozpadających się warzyw tylko takie w sam raz. Można z nich zrobić np. sałatkę warzywną dodając odpowiedni sos. Odpowiedz Link Zgłoś
twistem Wyrzucić 26.03.07, 11:44 albo zmiksować , dodać oliwy, kurkumy i jest sos warzywny. Odpowiedz Link Zgłoś